En trevlig tjej – Niqabbrudar är egentligen punkare

Det är synd om dagens ungdomar. Hur mycket de än färgar håret grönt, sticker nålar genom ögonbrynen eller tungan, har trasiga kläder, monstersminkar sig, knarkar, super och har sex eller lyssnar på ”destruktiv musik” så kan de vara säkra på en sak: Deras föräldrar var värre. De lyckas därför inte chocka en enda person med sitt utseende eller beteende. Därmed har de förlorat ett sätt att få makt.

En del muslimska tjejer med invandrarbakgrund har nu kommit på ett sätt att återta makten: De klär sig i niqab! Genast får de den uppmärksamhet och möts av den ”rädsla” som ungdomar ofta verkar eftersträva. Makten är återtagen, och de känner att de ”syns”, att de är speciella, och att de är någon.

Återigen förfasar sig vuxengenerationen, säkert också tjejernas egna föräldrar som kanske är troende muslimer, men som inte ser någon anledning till att bära niqab i Sverige och inte ens gjorde det i sina muslimska hemländer.

Jag tror att det finns en liten sanning i detta, även om jag spetsat till det lite här. Självklart kan niqaben representera en hel rad andra saker och gör det också – allt från kvinnoförtryck och religiös fanatism till avståndstagande från Sverige och svenskheten.

Men jag vidhåller att en del av dessa unga tjejer som är uppvuxna i Sverige och som bär niqab är rätt barnsliga och egentligen bara vill ha uppmärksamhet. De beter sig alltså som ungdomar alltid har betett sig.

Suck, säger jag som är vuxen.

Fonot: Niqab är den dräkt som en del muslimska kvinnor bär och som bara visar ögonen. Den är som jag förstått det nästan alltid svart och innebär också långa svarta handskar.

16 thoughts on “En trevlig tjej – Niqabbrudar är egentligen punkare

 1. Ett litet lustigt fenomen som tycks inträffa när folk flyttat ut ur sitt land är att de utflyttade vilka tidigare varit tämligen ointresserade av sitt lands kulturmönster och traditioner, efter att endast ha bott en kort tid utomlands tillsammans med andra utflyttade börjar bli extremt intresserade av att upprätthålla sitt lands gamla och närmast glömda traditioner samt värna en kulturkonservatism vilken inte är särkilt konserverande av det som faktiskt är utan snarare verkar i bakåtsträvande riktning.Ett typexempel är de svenskar som av skatteskäl lämnade Sverige för att söka finna paradiset i Schweiz, Spanien eller England. De värnade svenska traditioner in absurdum och förfärades storligen över den kulturella förslappning utvecklingen i hemlandet tagit på den korta tid det gått sedan de senast firade helger ”hemma”. Jag tror att något liknande inträffar för våra inflyttade. De kommer till ett annorlunda land med annorlunda kultur och det enda trygga de har är sitt gamla hemlands tidigare nonchalerade traditioner och kring dem samlar de sig på och ont.:O)

  Gilla

  • Så är det, helt säkert. Men många svenskar är naiva och tror att detta beteende bara gäller andra nationaliteter, och inte svenskar. De inser inte att svenskar väljer att bosätta sig med andra svenskar i Spaninen t ex, och har sina egna mataffärer och skolor. Människor är sig lika…

   Gilla

 2. Jag har inte tänkt på det förr, men när du säger det så ligger det något i det. En del av dessa ”välförpackade” unga damers attityd ger minsann inget intryck av att de skulle vara speciellt förtryckta.

  Gilla

 3. Nä precis. Frågan är hur man ska förhålla sig till det. Kanske bara låta dem vara, tills de upptäcker att de inte får något jobb med denna utstyrsel…

  Gilla

 4. ska genast springa in till tonåringen som aldrig lyckas chocka oss vuxna med nåt och meddela henne det senaste… sen får jag väl åtminstone spela chockad när hon kommer i niqab. 🙂

  Gilla

  • Det borde finnas en modekatalog med namnet ”Så klär du dig som tonåring om du vill chocka de vuxna” och där ska niqaben finnas på sidan 4.

   Gilla

 5. Det här har jag också funderat på, fast jag har mest grunnat på varför det så ofta är konvertiterna som är så himla snabba på att dra på sig niqab eller burka. Vill de också vara speciella och synas?//Harpyan

  Gilla

 6. Jag har funderingar på att skaffa mig hel-dress. Tänk så bekvämt att åka iväg och handla, inte behöva kamma sig eller sätta på sig nåt passande .. .bara ett skynke och svarta handskar!Behöver inte fila naglarna ens!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s