En trevlig tjej listar negativa känslor

Jag sitter här och väljer mellan sorg, skuld, skam, oro, vrede, ångest och leda och kommer fram till att den värsta känslan av alla känslor är SKAM.

Varför? Jo, för att alla de andra tillstånden kan man tala om, berätta för andra om och på så sätt få hjälp och lindring. Men sin skam kan man inte tala om eller dela med andra. Den måste man stå ut med i ensamhet.

För om man kan tala om den så är det inte längre skam.

41 thoughts on “En trevlig tjej listar negativa känslor

 1. Jag håller med. Efter mitt missfall har jag känt mycket skam och det är en väldigt jobbig känsla..Fy fanken!

  Gilla

 2. Den värsta känslan att känna är just SKAM!Jag är fullt övertygad om att skamkänslan, den fick vi med barnuppfostran, för att sen fyllas på av samhället, lärarna, grannkärringen, sura mostern, jobbiga farbrorn osv osv osv..Nä, bort med skamkänslan!Kramar

  Gilla

  • Så är det. Och det jävligaste är att vi nog alla bidrar till att föra skam vidare, ofta utan att vi ens vet om det…Kramar

   Gilla

 3. Men alltsa seriost, tycker ni det ar varre att sitta hemma o kanna skam over nagot hemskt som ett sexuellt overgrepp (nu pratar jag inte om overgreppet i sej utan skammen av det) , eller nagot ni kanske sagt/gjort eller valfri skamkansla an att t.ex er partner ar sparlost forsvunnen? den oron man kanner da eller nar en narstaende svavar mellan liv och dod, menar ni pa allvar att skammen ar varre an oron?

  Gilla

  • Fast det går ju naturligtvis inte att lista som jag har gjort. Det man upplever för tillfället känns nog som värst, och när man känner den oro du pratar om så byter man nog gärna ut den mot skam, just då.

   Gilla

 4. Dan: Jak känner ingen skam när jag säger att du är en idiot, och du har säkert grymt fula fötter.

  Gilla

 5. Skam är det onämnbara som man helst inte vill tänka på. Alla har nog en skam som kan vara större eller inte så stor, men för en själv känns skammen störst och svårast… antar jag.Jag känner skam och den vill jag inte dryfta ens med skägget.Alltså, jag listar skam som värst av det du räknat upp

  Gilla

  • Nej jag menar att det liksom inte går att dryfta sin skam, så jag förstår att du inte gör det med din man. Även om skammen gäller triviiala saker för andra…

   Gilla

 6. Du har skamligt och skamlöst rätt. Skam är en av de mest destruktiva känslor som finns och dessutom farlig, eftersom, den förhindrar oss från att protestera.Dags för en groda kanske?”En björn och en hare gick i skogen och mötte en gyllene groda.- Eftersom ni hade sån tur och träffade mig så skall ni få tre önskningar var, sa grodan.Björnen knuffade undan haren.- Jag vill börja, sa han. Jag önskar att alla björnar utom jag vore honor i den här skogen! Genast så blev det som björnen önskade.- Jag önskar att jag hade en hjälm, sa haren. Genast så satt det en hjälm på hans huvud.- Nu är det min tur igen. Jag önskar att alla björnar utom jag vore honor i hela landet. Det blev genast så.- Jag vill ha en HD motorcykel, sa haren som sin andra önskan. Precis som tidigare så slog önskan genast in och en snygg HD stod framför haren.- Min sista önskan, är när jag tänker efter att alla björnar utom jag vore honor i hela världen.Plötsligt så var alltså björnen ensam hane bland alla björnar och han tänkte att han längtade tills det blev parningstider. Haren satte sig på sin HD och startade den. Han la i ettan och började åka samtidigt som han ropade:- Min sista önskan är att björnen är bög!—————————————————————————————————–Hemistyrkekram!

  Gilla

  • Haha vad elak han var den haren!Och tack snälla Hemi för att du muntrar upp mig som alltid! Förlåt att jag inte varit och kollat in din nya blogg (bara som hastigast) men jag är mitt upp ”i mig själv” för tillfället, och även annars är jag ju rätt dålig på att kommenterar hos andra… Hoppas du ursäktar! Kram Anna

   Gilla

 7. Skam är helt klart den värsta känslan av alla.Den gör en så handikappad.Ändå är det en känsla jag tror alla upplever emellanåt.Det gäller att ha styrka nog att stirra skammen i vitögat när den sticker fram.Man kanske skulle prova att skratta ut den.Må bättre kram från mig till dig!

  Gilla

  • Tack Libra och kram tillbaka!Jag tror du har rätt, dvs att alla upplever denna känsla emellanåt. Men en del av oss stannar kvar i den känslan – varför?Jo för att vi ”tar vår skam på allvar” och tror att så skamliga som vi är kan ingen annan vara… Att skratta ut den är ett mycket bra tips…men även om man gör den kommer den tillbaka.Och tillbaka.

   Gilla

 8. Skam är fruktansvärt att bära, skam är vidrig att vara i. Jag har några saker som jag inte kan ens tänka på utan att känna skam, fast mitt intellekt säger att det inte är min skam, men känslan av skam gör att det går knappt tänka de tankarna ens. Skam är så förgörande.Det var någon som sa någon gång att skuld _har_ man, skam _är_ man. Det är nog lite så. Skam är inte någonting man har utan det känns i hela människan, det äter upp en inifrån och förgör en om man inte lyckas titta på den, tala om den – då spricker den som trollen i solsken.

  Gilla

  • Jo det är som du skriver: skuld har man, och om den är tillräckligt stor förgörs man även av den, om man inte har kraft nog eller det inte är möjligt att gottgöra sin skuld.Skam är något man känner, utan definierbar orsak.Men när det gäller skam så finns det ju liksom inget att gottgöra, dvs det finns ingen förlösning. Ingen kan förlåta en ”för den man är eller känner sig som”..Det är därför som skam är så jävlig – den som är drabbad av den tror inte att det finns någon hjälp för den, eftersom man inte själv ens vågar beskriva den.Om man nu vågar så spricker nog skammen precis som du säger. Men steget till att våga detta är stort.

   Gilla

 9. När jag såg din ingress tänkte jag genast gå in och svara SKAM. Men det hade du redan gjort.Jag har nog en del inlägg på ämnet… Det finns den röda skammen, den är god. Det är den när vi skäms över våra föryndelser och beslutar oss för att bättra oss. Den hör ihop med skulden och är därför hanterbar.Men den vita skammen, den som talar om att vi ÄR dåliga(inte GÖR dåliga saker) den kan ingen hantera. Den slår obarmhärtigt vem som helst till marken. Det må vara att man har fel hudfärg, fel bakgrund och utbildning… Men också att man utsatts för saker… blivit kränkt… oälskad… anklagad för att ”du är alltid sån”…Den vita skammen kan man inte försvara sig emot. Därför är den ett otroligt vapen. En del människor lever på att få folk att känna att de känner fel, tänker fel och är underlägsna.Den vita skammen är svår att bli av med. För ofta blir andras hjälp i stilen ”du tänker fel” och då förstärks skammen istället. Nångång lyckas nån förstå och bördan lättar, men när denne nån tröttnar på att ”förstå” så blir det ju en bekräftelse av att man faktiskt är patetisk och löjlig och tröttsam. Det man behövde slippa ur…

  Gilla

  • Sen finns det nog en skam som inte har någon direkt orsak – eller gör det inte det? Att man bara har en känsla av att vara ovärdig, utan att det är någon annnans fel?

   Gilla

 10. jag skulle vilja tillägga bitterhet.. Den slår sin rot och växer sig större och större. Förgrenar sig från hjärtat till själen och tankelivet… Den är svår att bli av med.. vissa lever ett liv i sin bitterhet… jag förlät mig själv och andra och har lovat mig att aldrig mer bli bitter. I ett helt år levde jag inomhus, med hat och bitterhet som enda tanke. Det var tjugo år sedan.. Det tog mig ca fem år att komma igenom det värsta traumat. Jag blev kidnappad, bortförd mot krav om pengar, av människor jag litade på. Tiden därefter pissade jag på mig varje natt. Av skräck. Nej jag kände ingen skam. Däremot hat. Idag är jag fri att skriva det här. För att jag vet att det var inte mitt fel.

  Gilla

  • Det har du rätt i. Bitterhet är jävligt jobbigt.Vad i helvete, blev du kidnappad???Ursäkta att jag inte sett din kommentar förrän nu. F ö finns ju inte riktigt ord att säga som svar: ”Vad hemskt!” liksom säger man ju även när någon upptäckt en spindel i baddrummet….

   Gilla

 11. Självklart Anna, jag har full förståelse för det och känn inga krav. Bara det inte beror på som förr att du inte gillade mig, så är det ingen fara =0)Du har det inte lätt just nu och jag är sådan som människa att om jag KAN göra något för en annan människa så försöker jag i alla fall..Fast mina grodskämt börjar sina nu… Du får lov att byta älskling så jag kan skämta om något annat =0)Hemikram

  Gilla

  • Det beror inte på att jag inte gillar dig! Men jag kan inte lova att byta älskling, då jag är väldigt monogam av mig.Kram

   Gilla

 12. Du har så rätt enligt min uppfattning, för nu har jag funderat och analyserat… Min skam alltså.Och SKULLE jag prata högt om den skulle andra, inkl skägget, tycka att det är jordens baggis. Men inte för mig, för den handlar om att jag kanske sårat andra människor. Jag får leva med det 🙂

  Gilla

 13. Skam.Och sorg. båda är tärande till den grad att det kan förgöra en. Men skam är nog värst. Jag är uppfostrad av föräldrar och syskon som använde skam, hån och skuld som pedagogik. Det fräter sönder en så till den grad att man dör inombords.

  Gilla

 14. negativt är att du inte är positiv.men konstnärssjälar ska ha tyngd.och om du är en platt donna hadejag inte gillat dig.du ska svart och vitt i dig där kommerdin kreativitet in.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s