En katt är en katt och en hund är en hund

Jag hoppas ni är tacksamma över denna värdefulla upplysning från mig!

Det jag vill säga är hur trött jag blir när folk ska ställa katter och hundar mot varandra. Det är ju bara så dumt, i synnerhet när man ska tala om vilken av dem som är ”smartast”. Ofta säger kattförespråkaren då att ”katten förstår men vill inte lyda” vilket är helt fel. Eller det är helt rätt att den inte har något intresse av att ”lyda” eftersom den från början inte levde i en vargflock där en strikt rangordning finns, och den har heller ingen anledning överlevnadsmässigt att försöka förstå ”flockens” språk (eftersom det inte fanns någon flock från början) och kan därför inte heller göra det på samma sätt som hunden kan.

Hunden härstammar från vargen som är ett flockdjur. Vargen har därmed en inbyggd förmåga att samarbeta, och måste göra så, inte bara hemma vid lyan utan också när den skaffar sig föda, dvs fäller ett djur. För att överleva som individer måste vargarna alltså både samarbeta och kommunicera sinsemellan, och detta har människan tagit vara på och vidareutvecklat när man tagit fram tamhunden. En hund ”förstår” därför betydligt mer än en katt gör när det gäller mänskligt språk just för att en hund (varg) som sagt överlever genom samarbete och genom att tyda sin flocks signaler. En katt är i grunden ett ensamlevande djur  (även om den också ”utvecklats” enligt människans behov) och har ingen medfödd anledning att ”tyda signaler” från andra på samma sätt. Just därför är det fascinerande hur mycket en katt ändå förstår!

Min åsikt är att en katt är perfekt intelligent som katt och en hund är perfekt som hund. Själv älskar jag både katten och hunden. Men börjar man prata om vem som är smartast visar man bara att människan å sin sida är tämligen dum….

Publicerad av Anna

Sfi-lärare bosatt i Bromma, Stockholm.

19 reaktioner till “En katt är en katt och en hund är en hund

 1. Jo, det är alldeles sant det du skriver. Dessutom har det antagligen gått till så att människan valde vargen/hunden. Katten däremot valde människan.

  Alla djur är ”smarta” nog för att överleva och föra sitt släkte vidare och det är det enda som räknas. Människan är så ”smart” att hon kanske utrotar sig själv och i så fall är hon den dummaste art som sett solen gå upp sedan tidernas begynnelse!
  Kram!
  /Skvitt

  Gilla

  1. Exakt. Mest intelligent är männniskan på ett sätt, men sannerligen inte i betydelsen att göra vad som är bäst för artens överlevnad… Kram

   Gilla

 2. Jomen det är ju så roligt att göra de jämförelserna! Det kan verkligen reta livet ur en hundägare och jag kan inte rå för att det roar mig så mycket.
  Precis det du skriver om, att ”en katt är för smart för att lyda”… jag kan riktigt se ådern vid tinningen på en hundägare börja bulta… Hehe…

  Jag är ledsen Anna men det är något jag inte kan sluta med. Hur mycket du än fördömer det… Jag kan berätta om en tråd på Flashback där detta diskuterades mellan två tämligen rabiata sidor, det var också roligt!

  Gilla

  1. Det är ju KATTägarna som blir retade till vansinne när de försöker bortförklara att katten inte förstår enkla ord efter tio års träning…. : ) Även fast katten skulle tjäna på att förstå ordet själv och det inte handlar om att lyda. Så meningen ”är för smart för att lyda” är som sagt: korkad!
   Och ursäkta själv Tilda, men jag tror inte hundägarna blir irriterade för att det känner att det ligger någon sanning i påståendet, utan för att det så grundligt visar att den som säger det inte har förstått vare sig kattens eller hundens natur!

   Gilla

   1. Jag har hört ”Katter är dumma och kan inte lära sig något” för många gånger för att inte svara med ett ironiskt mothugg. Det är något man säger lite med glimten i ögat, liksom, till alla vrålseriösa hundägare som vrålar ”sitt” i tid och otid. Det var inte min mening att provocera dig.

    Min katt förstod ju förövrigt ord efter ett par dagars träning. Men så är han ovanligt hungrig också… Min andra katt är inte lika hungrig så jag tror inte han gör saker för att få lite kattgodis. Inte för smart – men antagligen för lat… Men man kan ju prova. 🙂

    Gilla

 3. Aha, hade ingen aning om detta! Jag är en sån som beundrar katter, men inte tycker nåt speciellt om hundar. Men du har nog rätt. Lite som att jämföra Britney Spears och Christina Aguilera.

  Gilla

 4. Jag håller med dig Anna!
  Något som irriterar mig till tusen är också när man frågar
  mig om jag är katt eller hundmänniska.
  Jag är en människa som gillar ALLA sorters djur helt enkelt. (utom håriga spindlar)
  Bra inlägg!!!

  Gilla

 5. Absolut, och sedan kan man ju ha en uppfattning: Som jag till exempel har aldrig gillat kela med en katt. Dem får gärna bo med mig, om jag bor på landet. Då är dem nyttodjur som tar smådjur, får mat av mig och gör sina behov utomhus. Då mår både jag och katten bra. Vi *förstår* varandras behov. Hundar däremot älskar jag. Kan göra allt för dem..

  .. men jag förstår dem som älskar sina katter som barn… 🙂

  Gilla

 6. En utmärkt utredning. För övrigt undrar jag vad det var för ett snille som kom på uttrycket ”de är som hund och katt”, åsyftande två mot varandra fientligt inställda människor. Hund och katt kan som bekant samexistera hur lugnt som helst.

  Gilla

  1. Ja visst är det ett dumt uttryck. Det brukar ju ofta gå hur bra som helst, dock har jag för mig att man helst ska skaffa hunden först så att katten får vänja sig som kattunge vid hunden.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: