En present från Iran

Kolla vad mycket saffran jag fått av en vän från Iran! (Det är därifrån det ”svenska saffranet” också kommer.) Lär räcka till 120 000 lussebullar, eller nåt sånt, då paketens bredd/diameter är ungefär en decimeter. Och det medan ni måste gå och köpa små fjantiga dyra gröna paket i kassan i mataffären! Hahahaha! L-O-S-E-R-S!

Eh..måste någon baka lussebullarna också…?

18 thoughts on “En present från Iran

  • Jag försöker hänga med i svängarna här…
   Det står inte på paketet, eller också står det bara på persiska, och lika bra det, för det är säkert mindre än det ser ut som. Men tack för tipset, då jag själv försöker sockeravgifta mig och inte äta så mycket lussebullar så kanske jag borde gå ner till ”plattan” och sälja det i stället… Icke tillåtet dock, tror jag.

   Gilla

 1. Det svenska saffranet är gult för att det är utspätt, riktig saffran har den där färgen. Underbart gott att sätta i maten, speciellt i ris.

  Gilla

  • Ja det är just i ris iranierna själva använder det mycket, har jag förstått. Jag själv gjorde en sås till färsk lax i somras, det var också väldigt gott.

   Gilla

 2. Riktig saffran, sådant som vi har i Sverige från de ledande kryddtillverkarna kostar multum. En förpackning i den storleken du visar skulle nog kosta kring 25-30000 kr.

  Jag tror tyvärr att det inte är riktigt, riktigt, riktigt samma kvalite som i de små påsarna från Kockens eller Santa Maria. Men å andra sidan kan du ta mera av det.

  Gilla

  • Men, det kommer ju från Iran och det gör vårt svenska saffran också? Och vill inte iranierna själva använda saffran av bra kvalitet? Det luktar i alla fall saffran om det. Men det är säkert inte så mycket som det ser ut som ens i den stora burken, men jag räknar med att det är värt flera hundra i alla fall.

   Gilla

 3. Det har med kvaliten att göra, det har nåt med andelen skräp att göra. Det är bara en del av pistillen som är ”äkta” men i många billighetsvarianter tar man med mera än bara toppen (märket?). Då blir det mera skräp och mindre kostnad per vikt. Men nog tror jag att det är äkta saffran i ditt också, men inte så ”rent” som från exvis Apoteket mfl.
  Jag minns att för 25 år sedan var det någon som glömde plocka in ett paket som låg på lastkajen på Kockens – så det låg tre kilo saffran på lastkajen över en helg … då var det värt kring 30000 kronor … gissa om han fick skäll?!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s