När ska julen ut?

Vi har internationaliserats och jag ser att många (bloggare) förklarar att innan nyår åker allt som har med julen att göra ut.

Tro mig när jag skriver att jag är väldigt bra på att städa, rensa och slänga och jag är till fullo införstådd med njutningen i att kassera något som är förlegat för att bereda plats för något nytt. Men ändå – när jag var ung varade julen visserligen inte fram till ”påska” men i alla fall till ”Tjugondag Knut” dvs den 13 januari. Och Trettondagen, den 6 januari, hör definitivt till julen då det var då de ”tre vise männen” (inte ”vice männen” som en församlingsinformatör skrev i ett programblad till en julkonsert i kyrkan och som sedan dess alltid får min far att så lustigt säga att de ”numera är ordinarie”) kom till stallet och Jesusbarnet med världens första julklappar. I själva verket är det då som många kristna länder firar jul (främst de ortodoxa som följer den julianska kalendern för enligt denna infaller Jesus födelse den 7 januari. Jag är inte helt insatt i detta, kyrksyster, hjälp! Men enligt nätkällor har även Jesus dop något med det hela att göra.)

Så jag vill nog mena att julen bör få stanna Trettonhelgen ut. Därefter är även min gräns nådd. När rensar ni ut julen?

P. S Som ni kanske lägger märke till vägrar jag att använda latinets genitivformer och skriver således inte ”Jesu födelse” och skulle inte heller skriva ”Kristi dop”. Jag skriver på svenska och bara för att jag skriver om kristendom finns det ingen anledning att byta språk till latin, anser jag.

Publicerad av Anna

Sfi-lärare bosatt i Bromma, Stockholm.

24 reaktioner till “När ska julen ut?

  1. Jag har alltid mina julgrejer kvar till tjugondag Knut. Det heter ju ”Tjugondag Knut dansas julen ut”
    Passar på att önska dig ett GOTT NYTT ÅR!!!
    (och katterna också förståss)

    Gilla

  2. Julen stannar till tjugondedag Knut. Jag hör inte till dem som pyntar i början på december så det är lagom länge. Har man däremot julpyntat fullt ut hela december kan jag förstå att man tröttnar. Men folk har så bråttom, allt ska göras i förväg, helst igår. Jag stod på en affär i går och hörde två expediter samtala. ”Nu är det vår!” utbrast den ena. Jag häpnade, men borde ha vant mig. Ellos kom ju ut med vårkollektionen häromdagen. Hmmm.

    Likadant med Jesu födelse. Det känns brutalt att modernisera så till den milda grad att vedertagna, fasta begrepp ändras på. Jesus mamma men Jesu moder och Jesu födelse, kan det inte få vara så? Catharina Grünbaum skriver om detta i en artikel i DN. Jag tycker att det vore trist om dessa stilnyanser försvann.

    http://www.dn.se/kultur-noje/spraket/jesu-liv-och-jesus-sandaler

    Gilla

    1. Jodå, det KAN få vara så men jag irriterar mig på det och tycker det är löjligt att tala latin när vi är svenskar. Det är inte att ”modernisera till den milda grad” utan att tala vanlig svenska. Jag skrev ett inlägg om detta för länge sedan där min poäng var att säger man t ex ”i Petri fotspår” måste även förskolläraren säga ”Har någon sett Hampi vantar?” : )
      Däremot tycker jag givetvis inte att gamla sångtexter, psalmer och dikter ska ändras.
      Godt Nytt år!

      Gilla

    2. @Jag: Nåja. Jag tycker hon behöver det och att hon ska vara konsekvent i sitt språkbruk med barnen! För mig som i stort sett är kristen blir den latinska böjningen ett sätt att pådyvla andra (icke-kristna) att känna en vördnad de kanske inte känner. Men ja, jag kan acceptera ”Jesu moder” för även moder är ett ord vi i stort sett inte använder i dag, och uttrycket betecknar precis som Grünbaum skriver bilden av Maria i blått med gloria. Det har blivit som ett egennamn. Men rent generellt tycker jag att latinets former brukas och missbrukas alltför ofta!
      Och tänk på att detta är MIN blogg och om du inte håller med mig i alla mina åsikter så kan du dra!! : )

      Gilla

  3. Hos mig börjar julen julaftonskväll och slutar 13 januari.

    En del ortodoxa länder firar jul 6 januari. De följer den gamla julianska kalendern som du så riktigt skriver, och då blir det så. Vi bytte ju på 1700-talet. Vilket betydde att man gjorde ett stort ingrepp i almanackan – en höst vill jag minnas att det var…

    Gilla

    1. Haha, du verkar välbevarad för din ålder!

      Jo men jag förstår inte var dopet kommer in i bilden… dessutom trodde jag att en del länder firar Trettondagen med julklappar just p g a ”tre tjaboar” och inte för att kalendrarna var annorlunda.

      Gilla

    1. Varför fick den inte det – har den betett sig illa förut om åren?
      Gott nytt år till dig också och tack för stöttning under det gångna året!

      Gilla

  4. Julen firades den 24 isvenska kyrkan och den 25 i hemmet… Lite firas den ännu, nästa vecka besöker jag den rysk-ortodoxa kyrkan… Jag älskar den ortodoxa kyrkans mässor… Vacker körsàng osv…

    Och min president lovar en massa saker i sitt sista nyàrstal… Fast han är ärlig och säger att den ekonomiska krisen är allvarlig…

    Bises et Bonne Anneé

    Gilla

    1. Äh, inte behöver jag sätta mig på några höga hästar inte! Jag är 1,79 lång och sätter mig på en shetlandsponny och rider över er ändå! (Fast ponnyn mår inte så bra då jag numera väger lite för mycket.)

      Gilla

  5. Jag har inte plockat upp julsakerna ännu så jag börjar fundera på om jag inte skulle strunta i det i år. Får se hur jag gör, det är ju en hel timme kvar.. 🙂

    På tal om att förenkla språket så hittade jag en video med Lars Åberg här, den är kanske lite daterad för det var ungefär det språkbruket jag själv använde för 35 år sedan, men ändå.
    Den skulle kanske också kunna hjälpa dig i ditt yrke som svensklärare för invandrare. Jag menar, de behöver ju inte lära sig en massa komplicerade saker när man kan göra sig förstådd på enklare sätt…

    Gilla

  6. Jag blir lite yrslig av alla julianska kalendrar och ”enligt ursprugnet..” historien har ju en tendens att förändras lite här och lite där. När man tror man förstått hur det ligger till är Jesus född i augusti och när huvudet fått smälta det då är det inte heller sant. Jag tänker inte kasta ut en julgran som inte barrar och därmed fortfarande är jättefin. Inga julgrupper i from av amaryllisar och hyacinter har jag heller hjärta att slänga ut. Nä för min del får de nog stå framme ett tag till. 13 januari låter väl som ett bra brytdatum eller 14:e för då har man hela dagen på sig.

    Gott nytt år!

    Gilla

    1. Jag vet, inte konstigt att man blir förvirrad. Själv är jag inte alls säker på att jag tror på astrologi, men när jag läste att detta system också blivit förskjutet och att jag då egentligen skulle vara oxe och inte tvilling blev jag arg! Jag är inte oxe faktiskt!
      Jag vill hemskt gärna kasta ut min julstjärna (hatar att de lever hur länge som helst) men vet inte om jag kommer att våga.
      Gott nytt år till dig också!

      Gilla

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.