Sfi-lärare är inte ett yrke utan en livsstil

Det brukar jag alltid säga!

Och jag tänker då på alla nyutexaminerade snorungar i 25-årsåldern som tror att sfi-läraryrket handlar om att undervisa bra och att handleda, inspirera och hjälpa de vuxna invandrareleverna när de lär sig svenska.

Men att vara en riktig sfi-lärare är så mycket mer än så. Och bara den som har fyllt 42 som jag kan nog förstå det. Vi som inte är födda på 80-talet, eller tappade bakom en vagn på något annat sätt, nöjer oss nämligen inte bara med att undervisa bra. Vi vill så mycket mer. Vi äter, lever och andas sfi. Vi älskar och hatar det men vi vet att vi alltid kommer att vara det troget och aldrig lämna vårt kall. Att ”byta karriär” ingår inte i vårt ordförråd.

De flesta av oss sover över i kopieringsrummet på nätterna. Där bedriver vi grupparbete och berättar små fina anekdoter från klassrummen. Kanske läser någon några väl valda ord från en lärobok, t ex Vägen till Sverige. Det kan låta: ”Det är en ny elev på svenskkursen i dag. Han heter Kofi och är från Ghana. Han kör bil till skolan. I dag är det bra att ha bil, för det regnar och blåser.” Vi reflekterar ett tag över vilken fin sfi-text det är, innan vi faller i djup och välförtjänt sömn.

Det finns naturligtvis nackdelar med denna livsstil. En del lärare får abstinensbesvär som kan jämföras med dem man får när man slutar röka om de inte har något att rätta för tillfället, eller inte har någon anledning att klaga över att de inte har tillräckligt med planeringstid. Detta delar vi även med grundskole-och gymnasielärarna.

Nu har jag beskrivit lite grann hur det är att vara en riktig sfi-lärare. Så kom inte igen och tala om sfi-lärare som om det bara vore ”ett yrke”, tack!

7 thoughts on “Sfi-lärare är inte ett yrke utan en livsstil

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s