Förbjud kvinnor att bära hatt i kyrkan

Jag uppfattar att det fortfarande här och var talas som om en muslimsk sjalbärande kvinna är förtryckt, och att sjalen därmed borde förbjudas. (Det plagg som endast täcker kvinnans hår kallas just sjal på svenska av de muslimska kvinnorna själva. Annars ”hijab”) Jag uppfattar det som en mycket okunnig åsikt.

En sjal säger nämligen ingenting om hur förtryckt någon är, utan talar bara om en religiös och kulturell tillhörighet. Precis som mitt konfirmationskors runt halsen gör. (Och då har jag själv verkligen brottats med kristendomen och gör så fortfarande.)

Dock har sjalen sitt ursprung, enligt mitt sätt att se, i ett förtryck av kvinnan – precis som äldre damers hattbärande i kyrkan har det nuförtiden – och yngre damers hattbärande vid societetsbröllop! Paulus skriver nämligen på ett ställe i Nya Testamentet att kvinnan ska dölja sitt huvud men inte mannen, då mannen är en avbild av Gud men kvinnan är en avbild av mannen. Dessutom vet vi ju alla hur syndig den första kvinnan Eva var som sprang omkring i Edens lustgård och åt ett äpple som var förbjudet och som dessutom trugade i Adam äpplet! Kvinnor är syndigare än män och bör därför dölja sitt huvud inför Gud, enligt Paulus. Om det är Paulus skriverier eller även andra saker som ligger till grund för att kvinnor förr i tiden täckte sitt hår i kyrkan och även gör så idag, har jag inte tillräcklig historisk kunskap om. Men som sagt så har seden inte lagt sig inom överklassen än.

Bör vi då alltså försöka “rädda” de socialgrupp 1-kvinnor som bär hatt vid dop och bröllop i dag? Genom att förbjuda deras hattar? Den är ju ett tecken på förtryck!

Jag själv tycker att det vore en god idé, då dessa hattar ofta är så erbarmligt fula och missprydande. Men jag tror inte att kvinnorna själva skulle uppskatta att bli räddade ur sitt förtryck på detta vis. De anser nog dels att deras hattar är snygga, dels att det tillhör deras kultur och tradition att bära hatt vid dop och bröllop, och de skulle nog också dessutom säga att de själva valt att gå klädda så.

Min slutsats: “Rädda” eller förbjud sjalkvinnorna och hattkvinnorna (inklusive drottning Silvia och hennes dotter Victoria) och tvinga dem att avstå från sina huvudbonader – eller ingen av dem!

Men missförstå mig inte nu och tro att jag menar att det står utmärkt till med jämlikheten i alla muslimska länder. Det gör det nämligen oftast inte, enligt min uppfattning. En sjalbärande muslimsk kvinna kan därför mycket väl vara förtryckt, men behöver inte alls vara det. Oavsett vilket så är det är inte slöjan/sjalen som är problemet!

Samtidigt så tror jag mig ha märkt en förändring bland allmänheten i synen på sjalbärande muslimer de senaste åren, och att ganska få reagerar på dem nuförtiden – eller har jag fel?

Vilket jag tycker är glädjande. Trots allt är det bara ett klädesplagg.

7 thoughts on “Förbjud kvinnor att bära hatt i kyrkan

  1. Gå in på vilken jävla sportbar som helst. Där sitter överåriga killar i keps som dricker öl och kollar fotboll på storbilds-TV.

    MEN om de inte fick ha keporna på, skulle de inte släppas hemifrån av sina förtryckarfruar. Det vore ännu värre. Därför snälla Anna, låt oss inte inskränka deras liv ännu mer. Låt dem behålla sina kepsar.

    Gilla

    • Jag låter dig. Jag har skrivit ett antal inlägg om honom nedan om du vill ha mer bränsle till din eld….för även jag har tappat respekten för denne man efter att jag kommit i mer ”närkontakt” med hans agenda.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s