Jag rensar

Tänk att det skulle dröja tills jag var 43 år innan jag plockade min första trattkantarell. Men jag måste ändå säga att det var en upplevelse värd att vänta på. Vilket överflöd sådana förekommer i! I alla fall i skogarna utanför Göteborg, där jag befann mig i helgen. När jag gått på svamppromenader på landet i Stockholms skärgård har jag aldrig letat efter något annat än gula kantareller, och ibland har det hänt att jag hittat fem stycken. Men de här trattkantarellerna, de liksom rann ju som ur ett ymnighetshorn.

Nu har jag lite att rensa. Så här mycket hann jag nämligen plocka på trekvart.

P.S Vad är ett ymnighetshorn?

17 thoughts on “Jag rensar

 1. Oh, vad härligt med så mycket trattisar! Jag har heller inte plockat såna så länge, glömmer faktiskt bort att de finns ibland. Ymnighetshorn betyder överflöd, att hornet fylls på med det man vill ha, hela tiden. Grekisk mytologi.

  Gilla

  • Ah men tack för att du talar om att det syftar till att det finns ett överflöd, det var bara en slump att jag använde det just med avseende på den betydelsen! 🙂 Det jag inte visste är varifrån uttrycket kommer, och vad detta horn var från början, så det tackar jag på riktigt för.

   Gilla

 2. Oj, nu blev jag avis.. Vad modig du är som vågar plocka sådana där trattisar, jag skulle säkert lyckas få med nån giftig ” variant” så jag vågar inte chansa… väntar och hoppas att nån vänlig själ (kanske mamma) barmhärtigar sig över mig. Ifjol fick jag en plastpåse trattisar av en arbetskamrat (jag jobbar på ett annat ställe nu ;(( ) som jag sedan torkade och hade i en glasburk ;D

  Ha en finfin vecka!! Kraam från Mogi

  Gilla

  • Jag var precis som du förut, har aldrig plockat något annat än gul kantarell. Men mitt sällskap lärde mig hur man ser att det är en trattis, och sen var det väldigt lätt! Fast de är små och bruna och osynliga bland löven vid första anblicken.
   Tack detsamma! Kram

   Gilla

 3. du plockade det där på tre kvart?
  hah!
  här plockar man så där mycket på trettio sekunder

  nej men allvarligt anna
  här är skogarna överfyllda med just trattkantareller
  man kan plocka enorma mängder på bara en halvtimma
  vi gör också så att vi trär upp dom på sytråd och hänger för att torka
  ett evighetsjobb?
  ja men ganska mysigt ändå

  Gilla

  • Ah men jag blev tvungen att läras att ”ta på mig trattkantarellglasögonen” den första kvarten. Den andra kvarten kunde jag se dem ibland, men trampade mest sönder dem då jag inte sett dem.
   Dessutom gav jag bort en del av det jag plockat.

   Gilla

 4. Pröva en torkolla, en så´n där nätgrej på fyra ben som man brukar torka sina stickade tröjor på. Den är jättebra att torka trattisar på, och mindre besvär än att sitta med nårl och tråd och hitta någonstans att hänga upp girlanden. Fast nätet blir en smula missfärgat.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s