”Vill de inte lära sig svenska?”

Ganska ofta hör och läser jag påståenden som att ”invandrare inte vill lära sig svenska”. Jag som sfi-lärare kan meddela att detta inte stämmer. I alla fall stämmer det inte generellt bland sfi-elever. Alla invandrare i Sverige går dock inte på sfi så hur det är med dem som inte går där har jag ingen aning om. Och  det har troligen inte heller den som uttalar frasen att invandrare ”inte vill” lära sig. Man tror att en del invandrares tillkortakommanden och oförmåga när det gäller att förstå och tala ”bra svenska” efter flera år i Sverige har med ovilja att lära sig eller avståndstagande från den svenska kulturen att göra. Och detta är irriterande för många, såvida inte invandraren är amerikan eller engelsman: Då kuttrar vi förtjust tillbaka på engelska och tycker att det är helt i sin ordning att personen i fråga knappt kan tio ord på svenska efter tio år i landet. Och är brytningen dessutom signifikant så är det ju bara så charmigt!

Nåja, det är inget fel att tycka det, men det gör mig mycket ont om de elever från andra länder som jag ser kämpa och kämpa men där framstegen ibland kommer väldigt, väldigt långsamt. Ibland uteblir framstegen helt under perioder trots att de plikttroget kommer varje dag och verkligen kämpar på lektionerna. Varför är det så?

Svaret är att det vet vi inte. Det finns såvitt jag vet ingen forskning som ger en fullgod förklaring till detta. Givetvis är de lågutbildade invandrarnas ovana vid att studera en starkt bidragande orsak – det man lär sig i skolan och på gymnasiet är till stor del HUR MAN GÖR när man studerar – liksom traumatiska upplevelser från hemlandet och koncentrationsproblem som kommer av stark oro ( t ex över hur det går för anhöriga i hemlandet) också bidrar till uteblivna studieresultat. Vi kan inte förvänta oss att en flykting från ett kaotiskt och krigshärjat land, som fått gå kanske sju år i skolan, eller kanske inte alls, ska bete sig som en svensk utbytesstudent i England eller Frankrike.

Men det är inte hela förklaringen och som sagt, vi vet inte riktigt varför vi sfi-lärare inte lyckas få en del elever att göra större framsteg, trots en positiv attityd och kämparglöd från eleven – och läraren! Det finns mycket kvar att forska i här.

Det jag ville ha sagt: Tolka INTE nödvändigtvis en oförmåga att prata eller förstå svenska som ett avståndstagande från det svenska samhället eller en ovilja att lära sig. För det är så fruktansvärt orättvist mot så många.

12 thoughts on “”Vill de inte lära sig svenska?”

 1. Svenska är ett svårt språk med en massa konstiga ljud och regler. Invandrare är inte annorlunda än oss svenskar – hur kul är det att göra bort sig med fel ord hela tiden?! Det krävs ett visst mått av mod för att försöka börja tala ett främmande språk! Många av SFI-eleverna måste ju försöka begripa sig på våra konstiga bokstäver också. Har man dessutom inte ett medfött språksinne blir det ju nästintill omöjligt att lära sig språket.

  Gilla

  • Ja så är det ju. Samtidigt är inte det heller hela svaret. Tvärt emot vad man kan tro så är det dessutom rätt ofta grupper med högutbildade elever som är svårast att ”få igång att prata” för med lång utbildning följer ofta ett starkt självkritiskt tänkande som kan vara svårt som lärare att få bukt med. De vet vad som menas med att kunna ett språk bra och vet att de själva inte nått dit än, alltså är det bäst att vara tyst, tänker de kanske. De som har kort skolbakgrund känner kanske dels att de inte har så mycket prestige att förlora när det gäller studier, dels har de inte tillräckligt med referensramar för att alltid förstå vad som menas med att kunna tala och skriva ett språk ”tillräckligt bra” (i våra ögon/öron).

   Gilla

 2. Min förra tjej (för läänge sedan) höll på att bli tokig på alla Svenskar som aldrig lät henne prata Svenska med dem. Gissa var hon kom i från? 🙂

  Gilla

   • Ha ha, nej men bryter man på klassigt engelska vill Svenskar ta tillfället i akt och prata Engelska, trots att hon pratade Svenska med dem. *skakar på huvudet*

    Gilla

    • Visst är det så. Jag själv är likadan. Och har jag en fransk elev får jag bita mig hårt i tungan för att inte ta tillfället i akt att uppfräscha min nästan bortglömda franska. Men framförallt är det ju så att de som kommer från engelskspråkiga länder har ett litet helsicke när det gäller att få tillfälle att prata svenska.

     Gilla

 3. Intressant. Jag funderade på det här igår då jag såg Djursjukhuset på 3:an. Där är det många utländska veterinärer och man skulle kunna tro att de har bott här i evigheter, med tanke på hur de behärskar språket, men en hade bara varit här i ett år.
  Jag tror att mycket har med vår egen attityd att göra också. Hur bjuder vi till? Pratar vi gärna och låter dem ”lära sig på det sättet”? Det tror jag tyvärr inte att vi gör och det är skamligt…

  Gilla

  • Ja många har svårt att få tillfälle att prata svenska med svenskar. Veterinärer tillhör ju de högutbildade och har därmed betydligt större chanser att lyckas lära sig ett främmande språk på ett tillfredsställande sätt. Är de dessutom gifta med en svensk så har de det ännu bättre förspänt.

   Gilla

 4. Det bästa sättet att lära sig ett språk är ju genom att använda det. Du lär dig tala genom att tala. Men då måste man finnas med i en gemenskap, som ett jobb, en praktikplats, en skola, en kurs…
  Jag tror att det finns forskning på att ett jobb är det mest språkinlärningsbefrämjande. Men det kan ju inte gälla ett jobb där du går omkring och städar och inte har annat än väggarna att tala med. Sen var det någon som sa en gång: ” Ni tror att vi tänker som vi pratar.”

  Gilla

  • Ja så många jobb och yrkespraktikplatser för invandrarna är tyvärr enspråkiga fast inte på svenska – eller som du skriver inte språkiga alls. Det finns ju ”språkpraktik” också och där är det förhoppningsvis lite bättre.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s