Nu får ni sluta med det där ordet, feminister!

Jag skulle gärna vilja slippa läsa en artikel till om jämställdhet mellan kvinnor och män som innehåller ordet gubbvälde. Kan jag inte få göra det, nu när det snart är påsk och allt? Senast jag läste det var i en krönika i Aftonbladet i går.

Att vara gubbe är att vara en äldre man – är det något fel per definition att vara det, tycker ni som använder gubbvälde-ordet?

Nej, hör jag er svara. Ni vill ju bara ”ge igen lite med samma mynt” eller så är ni bara fantasilösa och det ni ju egentligen kritiserar är en obalans när det gäller antalet kvinnor och män på en del arbetsplatser och i bolagsstyrelser.

Men för att påpeka en sådan obalans behöver du inte skriva ord som gubbvälde. I synnerhet inte om du vill nå fram till ”gubbarna” och få dem att lyssna på det du annars har att säga, som ju kan vara kloka saker. Eller hur mycket lyssnar du på en man som kallar arga kvinnor över 50 för ”klimakteriekärringar”? Eller skulle kalla en kvinnodominerad styrelse för ”tantmaffia”?

Att använda förklenande och nedvärderande ord om ålder och kön är lågt, oavsett om det gäller kvinnor eller män, eller uttalas av kvinnor eller män. Och det leder enbart till mer motsättningar mellan könen. Ordet gubbslem hör naturligtvis hit än mer, och används också alldeles för ofta, men inte lika ofta som gubbvälde.

Alltså, jag tycker att ni ska ta och hyfsa till er, ni som skriver artiklar och bloggar om jämställdhet mellan kvinnor och män och som kallar er feminister. Möjligtvis kan det vara på sin plats att någon gång skriva gubbstrutt. Om man då också i samma text kallar en kvinna för gumstrutt!

10 thoughts on “Nu får ni sluta med det där ordet, feminister!

 1. Det finns några riktigt fula ord i svenskan. Ett av de fulaste är gubbslem. Man kommer inte längre när man har läst ordet, fastnar i klibbet och försöker komma loss. Ett annat är offerkofta. Ett tredje är fittstim. Det finns förstås en massa fler, men de där får jag rysningar av.

  Gilla

  • Ja det är fula ord. Men menar du att det är orden som är fula eller företeelsen? Gubbslem kan väl kanske vara på sin plats om man tänker sig en ”gubbe” som raggar på 15-åriga tjejer eller nåt. Men inte om en man som har en åsikt man inte gillar.

   Gilla

 2. Jag tycker nog att man oftast låser in med ett ord. Men ditt gubbslemsexempel med en som slemmar över småtjejer, ja, då kan det passa förstås.

  Gilla

  • Jag tror också att ordet ”slemkropp” kan passa om man är anatomiskt orienterad till exempel när det gäller knän. Men för den sakens skull behöver man inte slänga ur sig slemkropp så fort man ser en kropp.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s