Kallelsen till att bli busschaufför

1958 var året då kvinnor tilläts att vigas till präster och då Sverige fick sin första kvinnliga busschaufför. Vad hände?

Jo, de manliga prästerna ville inte ha kvinnor som kollegor. Det stred mot Guds vilja sa man, ty Gud kallade endast män till detta ämbete. De ville ha rätt att vägra samarbete med en kvinnlig präst och det fick de, fram till i början av åttiotalet då den så kallade samvetsklausulen togs bort. En del män och även kvinnor ville inte ta emot nattvarden från en kvinnlig celebrant.

Vad gjorde de manliga busschaufförerna? Jo, de protesterade. De ville inte ha kvinnor som kollegor. En del män (och säkert en och annan kvinna också) vägrade dessutom att åka med bussen om den kvinnliga chauffören körde. Men de kunde inte rimligen påstå att Gud själv var emot kvinnor som busschaufförer så de fick ge sig, och sedan länge är det nu fullkomligt självklart med kvinnor som kör buss.

De kvinnliga prästerna då? Jo, i dag prästvigs fler kvinnor än män och det hela håller på att bli ett ”kvinnoyrke” med allt vad det innebär, men riktigt självklart är det ännu inte för en liten grupp präster och medlemmar i Svenska kyrkan, som fortfarande kämpar emot. På kristna/kyrkliga sajter pågår fortfarande debatten om ”ämbetsfrågan”. De flesta kvinnoprästmotståndare förefaller vara…inte helt unga om man säger så, men jag har också sett att man försäkrat sig om artens fortlevnad genom att föda upp nya, fräscha kvinnoprästmotståndare.

Men observera dock att det inte finns några som helst likheter mellan dem och de manliga busschaufförerna! (Enligt dem själva alltså.) Motståndet mot kvinnliga präster har INGET med en lite taskig kvinnosyn att göra. Det är så oförskämt att ens tänka tanken att de inte vet vart de ska ta vägen när de hör det! Faktiskt så är prästyrket det enda yrket som inte har drabbats av just detta att män motsätter sig kvinnliga kollegor av prestigeskäl eller fördomar. Här handlar det enbart om ren och sann gudstro och lydnad mot ”Herrens vilja”. Och det är intressant i sig.

Hur kommer det sig att just kyrkans män alltid varit och är så helt fria från fördomar mot kvinnor som det övriga samhället är/varit belastat med? Vad tror ni?

7 tankar på “Kallelsen till att bli busschaufför

 1. kyrkis

  Jag är ju lite knepig för jag anser ju att det finns två lika hedervärda åsikter om kvinnliga präster. Det finns bibelord att lita sig på. Det finns tradition och det finns nytänkande. Det har funnits fruktbara diskussioner och diskussioner som slutat i skyttegravskrig.

  Det finns idioter bland kvinnoprästmotståndarna, men också hederliga och genomtänkta sådana med en mycket just kvinnosyn. De värsta idioterna har jag mött bland de som säger sig var för, men sen gör det till en täckmantel för ett kvinnoförakt och kvinnoförtryck av sällan skådat slag. De tycker det är så bra med en kvinnlig kyrkoherde för henne behöver de inte ta på allvar.

  Gilla

  Svara
  1. Anna Inläggets författare

   Det kan jag mycket väl tänka mig, att de värsta ”kvinnoprästmotståndarna” finns bland de som säger ja till kvinnliga präster. Det har lite att göra med det som jag försökte påtala för Sandahl när han skrev att ”i kyrkan finns minsann inga machomän”. Man behöver alls inte vara macho för att ha problem med kvinnor utan kan ha alla ”mjukisattribut” som finns utåt.
   Sedan är ju problemet att ingen kan bevisa vad den egentliga orsaken till en viss åsikt bottnar i, liksom det kan vara omöjligt att bevisa om någon inte fick en viss tjänst på grund av sitt kön eller på grund av andra orsaker.

   Gilla

   Svara
 2. zmillas

  Strukturellt förtryck är lika omöjliga att diskutera som ”Råttan i pizan”-sägner. Det är mer produktivt att ta sats och springa rakt in i en vägg med huvudet före.

  Gilla

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.