”Orkar och orkar” – apropå ett tidigare inlägg

Det låter så fint och är så populärt att säga/skriva att man inte orkar eller orkade ta till sig någon annans lidande, liksom jag jag själv gjorde under mitt förrförra inlägg. Men vad betyder egentligen att ”orka”? Att skriva att jag inte ”orkade” kan också betyda: ”Jag brydde mig inte tillräckligt.”‘

Helt enkelt.

9 thoughts on “”Orkar och orkar” – apropå ett tidigare inlägg

 1. Nä. Det behöver det inte alls betyda. Det kan betyda just att man just då inte ORKAR, förmodligen för att man inte mår bra själv. Annars orkar man.

  Gilla

 2. Så här tänker jag – man använder orden för att meddela sanningar. Använder man ordet orka, betyder det precis det.
  Har du brutit ett ben och sitter gipsad, har du inte alls samma förmåga att resa dig och ingripa som du brukar ha med obrutna ben.Du kan inte.
  Det finns lägen, då orka absolut är ett adekvat uttryck för oförmåga att hjälpa till och det är lika sant som att man kan ha brutit ett ben – eller två för den delen! Ibland orkar du inte. Du hade lika gärna kunnat säga att du inte kan, men det känns aldrig lika tydligt, när det handlar om själen som när det handlar om kroppen.
  Det enda man kan ge är det man har och om man inte har något just då, så är det ett skäl.
  Om skälet var att man inte brydde sig tillräckligt, ja, då får man väl använda det begreppet och nysta i det, när man ser tillbaka. Om man har tid.
  Livet är så kort, det finns så mycket varje dag att bry sig om och ta hand om och glädjas åt.
  Och det finns sådant som det gör ont att minnas, så är det. Sorgligt nog.
  Ha en fin söndag och en bra vecka. I Uppsala skiner solen och jag har deadline för manus i morgon.
  Men jag har kommit att beröras av Islin och av dig, så jag skrev lite här först.

  Gilla

  • Du är en väldigt icke-dömande person, märker jag. Jag försöker bli sån jag också.
   Detsamma! Att det blir en lugnare vecka än den förra då måste ha varit!

   Gilla

 3. Ditt samvete lämnar dig inte i fred trots många kloka råd och förståelse för din egen situation.Förmodligen ditt samvete vet någonting som inte kommer fram i texten.

  Hur grymt det än känner att ställa krav i still med att Du kanske borde har orkat mer, trots ditt eget mående?
  Enda bot är att erkänna din skuld och bejaka samvetets straff i form av skuldkänslan som giltig .Följden blir att jaget börjar sörja och ledsenhet fyller psyket. Det kan vara smärtsamt när man har benägenhet för depression . Rädslan för djupdykning mobiliserar motstånd mot sörjande men den risken måste man har. Samvetet nöjer sig inte mindre än sanningen.

  Gilla

  • Ja så är det nog. Hm, om det är något som inte kommer fram i texten? Nej, och jag är nog uppriktig i hur jag tänker när det gäller Islin. Jag var en väldigt perifer person som sagt och jag var ingen hon vände sig till för att få hjälp. Däremot finns det andra där jag önskar att jag gjort annorlunda ibland.

   Gilla

 4. Men att ta på sig andras lidanden kan vara väldigt tärande, så att man inte orkar? Optimalt om man kunde ta emot lidande och låta det ” rinna av” både givare och mottagare, men det kan inte jag.
  Ibland orkar man inte, och då tycker jag att man ska vara rättvis mot sig själv och tycka det är ok.

  Gilla

  • Ja kanske. Om man sänker sig själv för att försöka rädda någon annan är det väl egentligen inte så bra hjälp. Men det finns ju andra situationer som inte handlar om lidande utan kan gälla ”Jag orkar inte svara i telefon nu!” när någon ringer som kanske känner sig ensam…

   Gilla

   • Ja, det finns ju olika situationer att orka. Det ligger ju i tiden att vara sig själv närmast, men för min del vill jag tro att jag alltid orkar lyssna på den som behöver prata. Att säga högt till någon annan, är ju bra för då hör man själv hur det låter…
    Kort sagt, jag vill orka, jag vill finnas när någon behöver. Jag håller inte alltid med, men jag orkar för det mesta. Hoppas jag

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s