Manifestationer

Man har problem på prästbloggen. Man vänder sig mot att det som hände de två homosexuella männen som just hade gift sig, och som det skrevs om i förra söndagens Svd betecknas som hatbrott. Bland annat ristades ett hakkkors och ordet ”bög” in på deras bil förutom att en av dem misshandlades. Jag själv tycker att det är mycket rimligt i det här fallet att misstänka just hatbrott. Men på just den här prästbloggen har man problem med homosexuella också, vilket förklarar reaktionen.

(har tagit bort ett stycke här efter publicering då jag inte vill medverka till att sprida ev. falska anklagelser) Fast det spelar egentligen ingen roll om det var så just i hennes fall, det är fortfarande sant att muslimska kvinnor trakasseras för sin klädsel. Och detta leder mig in på ämnet för dagen: Manifestationer och demonstrationer.

Jag själv är inte särskilt förtjust i dem för det mesta. Jag tror sällan att det hjälper att demonstrera och att det ofta är mer en hobby för de demonstrerande än något annat. Eller ett sätt att visa omvärlden och sig själv ”vem man är”. Men jag kan ha fel. Demonstrationen mot rasism i Kärrtorp, som drog väldigt många, tror jag kändes bra för de invandrare som känner sig utsatta – så här många svenskar tar avstånd från den rasism de mött.  Men jag själv skulle aldrig söka upp till exempel ett nynazistiskt demonstrationståg för att ”motdemonstrera” – det är ju precis det de vill, att få uppmärksamhet och så att de kan starta bråk.

Och hur mycket hjälpte det att ett gäng kvinnor med Gudrun Schyman i spetsen satte på sig sjalar som en manifestation mot trakasserier mot muslimska kvinnor i det s k hijabupproret? Inte ett dugg, tror jag. Snarare förvärrade de situationen. Gudrun Schyman är ett favorithatobjekt för de som hänger på rasistiska/högextremistiska sajter och det faktum att hon gör ett sådant utspel ökar sannolikt de hatandes hat. Tror jag.

Det är lätt att glömma vem man demonstrerar för. Tror att Stefan Einhorn menade något liknande i Go’kväll häromsistens. Han pratade om Uganda och dess omänskliga politik som vill sätta homosexuella i fängelse på livstid. Många var ivriga med att vilja dra in biståndspengar till Uganda på grund av detta. Och glömde bort att det tydligen råder extrem fattigdom i detta land och att många redan lidande människor då lider ännu mer p g a deras presidents handlingar.

Hursomhelst, det är ganska lätt att göra fel även om man vill göra rätt ibland. Och jag vill inte heller förbjuda någon att demonstrera, utan om ni inte kan hålla er till Första Maj så är det fint väder i dag och kan nog bli trevligt att göra detta i dag med!

2 thoughts on “Manifestationer

  1. Eftersom jag hukar under skrivande i tidspress, men ändå aldrig kan vara tyst skriver jag inte den långa och eftertänksamma kommentar som jag skulle vilja.
    Utan jag nöjer mig med att blinka till lite: Ja, en demonstration piggar ju alltid upp! 😉

    Gilla

    • Jag hade annars hoppats att någon ville demonstrera mot det här blogginlägget! Äsch, varför vill ingen säga emot mig på min egen blogg – nu måste jag bege mig till någon annans och störa ordningen känner jag!

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s