Frågan är inte vem som kan segla (förutan vind) utan om någon borde segla alls

Som sfi-lärare är jag inte ett dugg bättre än ”fröken i småskolan” var, då alla elever måste skriva och berätta om sitt sommarlov i augusti oavsett om de haft något sådant värd namnet eller inte, fast jag säger semester då mina elever är vuxna.

”Semester” är alltså ordet.Jag ger exempel på aktiviteter som kan förknippas med semester och förklarar noggrant skillnaden mellan att grilla (det har många gjort mycket!) och att gräla. Eftersom jag sett exempel på hur man sammanblandat dessa ord.

Ibland vill de veta varför ordet ”gräla” finns med över semesteraktiviteter, och då får jag chansen att förklara:

”Jo, förstår ni, det var en gång en liten segelbåt” säger jag och ritar på tavlan.

”Och i den här lilla segelbåten sitter en liten familj. Det är en mamma och en pappa (alt.styvpappa eller styvmamma eller helt enkelt ”mammas nya kille”) och ett par egna barn samt  ”bonusbarn”. Och det är som sagt en liten, liten segelbåt! Och ”sovrummet” är också väldigt litet, och köket också! För att inte tala om toaletten!

De bor där tillsammans under flera veckor! Och det regnar och är kallt en stor del av semestern i Sverige, även om det kan bli varmt och soligt när man återgått till jobbet. Det blir ganska snart ”lite tråkig stämning” i båten, förklarar jag. Och när de kommer hem från semestern, då vill de skiljas. Och här förklarar jag ordet ”skilsmässa” genom att ta av en ring från mitt finger och låtsas kasta den i sjön.

Se där slog jag två flugor! De fick lära sig både ordet gräla, svenska somrar och svenska samlevnadsformer!

Jag själv känner mig mycket nöjd med dessa lektioner. ”Pedagogik när den är som bäst” tänker jag alltid.

Och är det inte sant och riktigt att inget kärleksförhållande mår bra av segelsemestrar i Sverige, eller tänker jag helt fel här?

Publicerad av Anna

Sfi-lärare bosatt i Bromma, Stockholm.

16 reaktioner till “Frågan är inte vem som kan segla (förutan vind) utan om någon borde segla alls

  1. Nä. Då är det nog bättre att segla jorden runt! 😉

    Dock ej för mej, tyvärr eftersom jag skulle spy hela resan. Å andra sidan skulle jag göra det på svensk segelsemester också…

    Gilla

  2. Har varken provat segelbåt eller husvagn. Däremot reparation eller reparation av gammalt rappligt torp (ett sån’t med mushål). Fungerar störtbra så länge ungarna hade fri dator/filmtid! Föredömliga föräldrar var vi…

    Gilla

    1. Torp kan man ju gå ut i från och kanske tända brasa i. Jag älskade och älskar att vara i sommarstugan som visserligen inte är ett torp men liten och primitiv!

      Gilla

  3. Jag har båtsemestrat många många gånger ..och ja det kan tära på förhållandet..men man vänjer sig vid att bo och samsas på liten yta..och vilken frihet det är att kajka fram på sjön,

    Gilla

  4. Vatten kan jag bada i, alternativt duscha om det bara handlar om att bli renare. Båt kan jag åka om den är jättestor och kallas färja, men halvskakig är jag vilken båt det än handlar om. Hmm? Så är jag ju varken sambo eller frånskild heller, och nu förstår jag att vatten och båtar har en del med mitt civilstånd att göra.
    Eller inte. Vi samsas för det mesta på liten yta, fast på torra land och inte heller i luften. HU för flygplan!

    Undrar om det finns ett namn för personlighetstyper som min 😉

    Gilla

    1. Till vårt land måste man åka två bilfärjor, jag kan bjuda dig på en färjtripp när du vill! (Fast det är iofs alltid gratis.) Flygsemestra gjorde många när jag jobbade på flygklubben i min ungdom, i fyrsitsiga små flygplan. Var nog inte heller så lyckat om frugan inte kunde flyga själv – skulle tro att det bara kan bli kul om man själv kan segla eller flyga, annars blir det bara jobbigt.

      Gillad av 1 person

  5. Innovativ pedagogik parad med lärärpersonlighet är exakt vad den svenska skolan behöver i alla nivåer. Tack för det väl smakande smakprovet. Skriv en bok som alla andra kreativa gör.

    Gilla

    1. En pedagogisk bok! Där jag publicerar alla mina synligen taffliga bilder som jag brukar göra på whiteoboarden! Det skulle nog bli succé.

      Gilla

  6. Det ger onekligen associationer och kanske igenkänning för dina elever, båtflyktingar har man väl hört talas om. Eller att sitta och trängas många i en liten lägenhet. Konstiga svenskar som gör detta frivilligt.

    Gilla

  7. Jag har gjort en ingående analys av ämnet och skulle vilja framhålla de positiva aspekterna med segling, tältande, husvagnar, bilsemestrar och andra trängsel- och grälskapande aktiviteter. Eftersom svenskarna till antalet är ett mycket litet och obetydligt folk så blir snabbt eventuella obalanser i antal mellan könen påtagliga och kännbara. Skilsmässorna är en absolut förutsättning för rotation och förökning och dessa bör applåderas. Jag applåderar fortfarande att min mans förra fru kastade ringen för en massa år sedan. Hennes osjälviska initiativ var en absolut förutsättning för mina barns tillkomst. Hurra för det äktenskapliga missnöjet! Leve segelsemestrarna! (Nä, vi har ingen båt. Jag brukar säga till min man att vi inte har råd. Nu senast bodde vi i varsitt hotellrum på semestern. Givetvis berodde detta på att 7-åringen och 1-åringen hade så olika behov och ingenting annat. Det blev en vansinnigt lyckad semester.)

    Gilla

    1. Du har viktiga synpunkter att komma med här och jag hoppas du inte har något emot att jag läser upp din kommentar för mina elever på de högre nivåerna som förstår ord som ”osjälviskt initiativ” och ”påtagliga och kännbara”?

      Gilla

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.