Om du hittar en katt

Jag har gjort lite nya försök att försöka hitta Turbo förutom att jag fortfarande kollar de sajter över upphittade katter jag känner till varje dag. Om någon tagit hand om honom/stulit honom tänker jag att en dag kanske han smiter ut igen…

Men jag blir lite oroad när jag ser en del kommentarer på olika kattforum. En del verkar fortfarande tänka att om en katt ”flyttar in” hos dem så beror det på att den vantrivts eller vanvårdats i sitt riktiga hem och att det därför är moraliskt riktigt att behålla katten.

Men det behöver inte alls vara så!

Det enda riktiga om du hittar en katt som verkar övergiven och som förtvivlat vill ta sig in i din bostad och få mat, värme och trygghet, är att åka till veterinär eller en polisstation eller ett katthem som gratis kan kolla om katten är chipmärkt med ett osynligt microchip under huden och på så sätt få tag på ägaren. Ibland har katten en id-märkning i örat och då kan man kolla vem som äger katten på samma sätt som med microchipet.

Givetvis bör du också kolla på olika sajter över efterlysta djur på nätet och helst sätta in en annons själv på Blocket-Efterlysningar. På många sajter över upphittade djur kostar det heller inget. Samt inte minst bör du kolla i ditt närområde och vid mataffären osv om någon lappat om ”försvunnen katt” och gärna sätta upp en lapp själv.

Som sagt, katten kan ha kommit på avvägar utan att vara det minsta övergiven av sin ägare, som i mitt fall när Turbo smet ut medan jag låg på sjukhus och han passades i för honom helt okända trakter. Den behöver alltså inte heller ha ”vantrivts” och om den gått ute länge kan den förstås se både mager och vanvårdad ut. Och Turbo kan mycket väl ha ”kastat sig över” första snälla person om han fick komma in i värmen och bli ompysslad. Det skulle vara just likt honom för han är enormt älsklig och social till sin personlighet och ”gör alltid det bästa av situationen!” (Vet jag då han överlämnades till mig av sin egentliga ägare p g a mycket svår allergi inom familjen.)

Men han hör hemma här hos brorsan Kasper och nya lillasyster Vera! Och han är enormt saknad, även av sina ägare som ju inte räknat med att han skulle ”försvinna” utan överlämnade honom i min vård fast med fortsatt kontakt. (Och de har också gett enormt med tid och energi när det gäller att leta efter honom fast de bott långt härifrån.)

IMG_9423

IMG_7748-ed

IMG_7877

12 thoughts on “Om du hittar en katt

 1. Usch, jag blir beklämd. Alla vi som ens haft en guldhamster vet väl detta?! Det gör ont i magen att det faktiskt finns folk som tänker annorlunda. Fina Turbo, förstår att ni saknar honom oerhört allihop! Fortsätter att hålla tummarna.

  Liked by 1 person

 2. Det är så ledsamt detta med Turbo. Jag förstår att du fortsätter leta. Och så detta med att man tror att en vilsen katt har vanvårdats. Det är väl samma personer som behåller en tjock upphittad plånbok av samma skäl, antar jag.

  Gilla

  • Det är han! Och han fick säkerligen inte sitta på tangentbordet i sitt förra hem heller, men här har han som nyinflyttad testat om samma regler gäller här också… För det är ju så varmt och skönt om rumpan med tangentbord!

   Gilla

 3. Åh …Turbo…hoppas att han kommer till rätta snart..för att gå o ovisshet om vad som hänt är svårt. Man älskar sina djur likt sina barn då de är ens familjemedlemmar..förstår att du saknar honom oerhört..

  Liked by 1 person

 4. Känner med dig! Hittade ditt inlägg nu när jag sitter och ser om någon har hittat min katt, googlade ”upphittad cornish rex”. Ska ha dig i åtanke om jag hör om någon cornish som inte är min. Skickar lite värmande tankar till dig i den här mardrömmen och avslutar med en länk till min älskling. Tror jag ska höja hittelönen, för det kan ju vara som du säger, att folk bara behåller dem eller försöker sälja dem.
  http://www.blocket.se/dalarna/Bortsprungen_svart_katt_54235836.htm?ca=6&w=1&last=1

  Gilla

  • Jag ska göra detsamma för dig! Men visst är det så fruktansvärt sällan som man får läsa om en ”upphittad cornish rex”. Man googlar och googlar och hittar något plötsligt, och ens hjärta går upp i varv – så visar det sig att annonsen är från 2006….

   Gilla

 5. Jag förstår verkligen din saknad.
  För ett antal år sen fick jag besök på min balkong av en katt som satt på balkongbordet och tittade längtansfullt in genom fönstret (jag bor på markplanet). Efter några dagars återkommande besök så fick han komma in, det var ju faktiskt julafton och svinkallt ute. Han fann sig väl tillrätta i mitt ena handfat(!) och mina 3 egna katt-tjejer blev lite sura, men valde att strunta i honom efter ett tag. Jag gick ut och satte upp lappar i portarna, på anslagstavlan i affären och överallt jag kunde komma på. Efter två dagar ringde en kvinna som kunde beskriva katten i detalj, och efter en stund kom hon och hennes 11-årige son för att se om det var rätt katt.
  Att det var rätt rådde inget tvivel om, katten blev helt salig och flög upp i famnen på pojken och strök sig mot honom. Saknaden var verkligen ömsesidig!
  Det visade sig att familjen var nyinflyttad i en lägenhet nära mig och katten hade smitit ut under inlastningen av möbler. Sen hittade han inte hem utan hamnade hos mig i stället, läget på markplanet var detsamma men i huset bredvid. Familjen hade letat överallt och nästan givit upp hoppet om sin Whisky, men nu var lyckan total.
  Det var en härlig känsla att kunna hjälpa till på det sättet.
  Jag hoppas verkligen att du får tillbaka din älskade Turbo, håller tummarna !
  Suzanne

  Gilla

  • Vilken underbar historia! Älskar att läsa ”solskenshistorier” i synnerhet som det är så deppigt att leta på kattsidorna… Men där ser man en sak som kan leda till att en katt blir ”hemlös”, att den just flyttat t ex. Bra gjort av dig och tack för uppmuntran!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s