Tiden är i alla fall inte ur led

Jag tappade bort min fina klocka som jag haft i kanske 15 år eller mer och som urmakare gett mig beröm för eftersom den var stilren och av god kvalitet utan att vara snobbig. Då när jag tappade den kändes därför tiden litet ur led.

Men i dag var min pappa här och överlämnade mammas guldklocka som hon fick efter 30 års trogen tjänst i församlingen där hon var organis/körledare. Hennes namn finns i alla fall ingraverat på undersidan och batteriet är nytt så tiden torde inte vara ur led. Varför hånas förresten guldklockor som pensionspresent så ofta i litteratur och press?

IMG_9970

13 thoughts on “Tiden är i alla fall inte ur led


 1. Min bror fick min pappas guldklocka för trogen tjänst på Vapenfabriken …men den krånglar och gjorde så även då pappa hade den. Vet att han sprang till urmakaren i tid och otid men de fick ingen ordning på den. Så både pappa och klockan är ur tid numera …
  Kram

  Gilla

  • Min funkar tror jag, i alla fall klagade inte mamma på den, men hon var å andra sidan inte den som klagade på sådana praktiska grejor! Kram

   Gilla

 2. För att man då förväntas vara nöjd och glad. Vissa får megastora pensioner och avgångsvederlag, de som stretar på får en guldklocka.
  Nu går du där och låter folk tro att du har fått en guldklocka för gagnelig gärning och så har du bara ärvt den. Ska du ha en på varje arm sedan?

  Gilla

  • Aha – det borde jag kanske ha fattat själv… Men jag förstår hur det känns för den som har stått på fabirksgolvet t ex och slitit ut sin kropp kanske och sen tack och adjö och guldklocka…
   Men jag har inga höga anspråk. Jag kommer vara nöjd och glad med en guldklocka på vardera armen och ingen pension alls.

   Gilla

  • Fast jag kan nog lova att din var betydligt större. Min är liten även för att vara ett dam-ur. Var den batteridriven redan på din tid, din gamling?

   Gilla

 3. Jag tappade också bort en fin klocka. En Burberry(är det så rutmärket heter?) 50-årspresent. Den försvann vid en fika i Ulricehamn av alla ställen. Förmodligen gick spännet upp och jag tappade klockan. Och ingen går väl till polisen med ett sånt fynd.
  Min mamma hade också en guldklocka. Inte för trogen tjänst utan som 40-årspresent från min far. Den har jag nu. Ett litet smycke. Men den behöver rengöras. Men dit har jag inte kommit.

  Gilla

 4. Därför att vi gamla inte ska tro att vi är nåt eller att vi kan nåt. Alternativet till att bli gammal är inte så lattjo, men det är inte lätt att bli gammal. Och inte så kul alltid heller…. Panschos… Jojo. Jag fick min klocka efter 25 år i kommunen, trots att jag vid starten var helt övertygad om att inte stanna så länge, när jag såg fotona varje höst från klockkalaset. Min man tänkte vägra att ta emot sin, men jag tvingade honom. Sonen ska väl få ärva en guldklocka när dottern får min? Han tyckte inte att han skulle premieras för att han inte fått ändan ur vagnen och klättrat vidare.

  Gilla

  • Det var en ledsam inställning av din man. Ska man bara premieras om man ”klättrat vidare”? Ska man inte premieras för slit och knogande? (Men som sagt, apropå kommentarer ovan, inte i stället för något bra pensionsavtal osv.) Och en guldklocka är betydligt bättre än en ”medalj” som min pappa fick. En klocka kan man faktiskt använda.

   Gilla

   • Ja, du må tro att jag försökte rätta till hans inställning. Stor debatt. Han tog emot klockan, men jag mussade fina middagen, den fick jag honom inte att delta i. Ändå har han gjort rätt bra karriär, så han har ingen avundsjuka ”uppåt” precis.
    Kanske är det för att vit tycker olika om det mesta, som vi har varit gifta i 40 år…?

    Gilla

 5. Medaljen är mer värd än klockorna, vet jag så här i efterhand. Mina kollegor var krassa, en valde herrklockan för att den var dyrare och flera valde medalj just för att den var dyrast. Säljer man den så får man ju en del pengar i handen.

  Apropå klockor som krånglar: min klocka saktade sig och jag fick det mesta utbytt på den. När jag bytte dator började allt fungera som det ska.

  Jag har det så väl förspänt nu att jag kan välja vilken storlek på klocka jag vill bära då maken också har gnetat ihop till en. Han föredrar billigast möjliga klocka på sin arm. Fördelen med den större modellen är att man ser datumet lättare, man tenderar ju att bli svagsynt med åren.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s