Prästen Dag Sandahl skriver brev till påven


Genom churchleaks har jag kommit över följande brev där den välkände prästen skrivit till påven Franciscus. Han tar upp både det lilla och det stora och på många sätt påminner brevet om hans blogg BloggarDag, tycker jag. Jag tycker för övrigt att ni bör kolla in den bloggen. Dels behöver den läsare, dels för att ni ska kunna känna er säkra på att brevet är äkta. Inte bara de inlägg som skrivits i dag utan framför allt den 19 augusti bör ni läsa.

”Käre Franciskus!

Tack för att du, som jämte Mig är en av Kyrkans tre Storheter, inte dricker druvjuice vid nattvarden! Druvjuice är inte lödigt. Jag har slagits i många år för att nattvardsvinet ska vara lödigt men sedan kom en massa flumteologer som sysslade med ersättningsoenologi. Vad med brödet då? I Italien och i Vatikanen har ni gott och välbakt nattvardsbröd, bakat av glada hemmafruar som är diakonissor till yrket, och inte de där glutenfria guargummikexen vi har.

Italienskorna är nämligen begåvat folk. De förstår att om de säger att de vill blir präster och jag säger att de har fel och att de vill blir diakonissor i stället så förstår de att jag har rätt. Som jag alltid har haft och kommer att ha. Kvinnor vill ägna sig åt omvårdnad och körsång. Det är precis som när jag kommer hem med en båt (lat.navis) när frugan bett mig köpa körsbärstomater. Jag ville inget fel, men jag hittade inte rätt i grönsaksdisken och det blev en båt i stället. Så är det med kvinnorna som vill bli präster. Fast tvärtom. De vill inte ha en båt utan tomater (lat. lycopersicum) men tar miste.

Som den där Antje. Fast är hon egentligen kvinna? Hon verkar ju dricka som en hel karl när hon är i Almedalen, det förstår man av solglasögonen hon bar på en pressbild. Hon var där för att fiffla till sig priser och visste ni förresten hur nära hon var att bli KGB-agent? Hon själv och hennes föräldrar, som hon också har fifflat till sig, är nämligen födda i det land som numera heter Tyskland. Apropå tomater är hon för övrigt gift med en ketchupflaska, Heinz Jackelén, även han från Tyskland. Det säger något om hennes verkliga kall!

För övrigt måste jag meddela dig att din katolska tro, käre Franciskus, är en villolära, men att du tror som du gör är för att du är svagsint, icke-påläst samt en idiot. Men kanske vill du läsa mina böcker? Jag vill helst bara vara vän med utbildat, påläst folk.

Hjärtligaste hälsningar Dag.”

34 thoughts on “Prästen Dag Sandahl skriver brev till påven

 1. Om jag anstränger mig för att koppla bort mina fyrkantiga behov av ordning, reda och allmänt allvar, och dessutom lyckas med detta – ja då känner jag tydligt, att jag kommer att tycka att det här var väldigt roligt skrivet.
  Bra på att skriva och hitta på, det är du sannerligen Anna! Det är nog Dag S också, fast där har jag ett annat raster på av någon anledning. Håhåjaja! Sådana här bloggar är nog inte något för mig egentligen, vän av ordning som jag är.
  Trevlig helg, förresten! 🙂

  Gilla

  • Tack! 🙂
   Man kan ju även fråga sig om det är okej att driva med någon som jag gör i inlägget. Det finns inget självklart svar men jag vet ju själv varför jag tycker det är okej. Och varför det är det framgår ju bland annat i inläggen nedan. Det är en medicin han bör tåla med tanke på hur han själv beter sig i bloggvärlden och då han har en mycket större blogg än jag. (Fast inte oväntat så tål han det dåligt och vill inte publicera kommentarer av mig som nämner mitt ”svarsinlägg”).

   Liked by 1 person

    • Ja och jag förstår fortfarande inte hur han resonerade där. Det handlade inte om kyrkokritik eller satir utan om upprepad misskreditering med misstänkliggöranden och insinuationer om hennes person och även hennes man skulle få en släng av sleven.

     Gilla

     • Jag tycker inte det är så svårt att förstå. Mobbning av enskilda människor är själva livsnerven i Dags verksamhet. Att göra sig lustig över offrets namn, att medvetet stava namnet fel, att förvränga namnet – allt är exempel på kvalificerad mobbning, och sådant resulterar alltid i jubel från doakören! Och alla kan mobbas! Ärkebiskopen likaväl som den präst som medverkade i en TV-sänd gudstjänst utan tillstånd från Dag. Det var en ganska ung präst, yngre än Dags barn, kanske t.o.m. yngre än hans senaste fru…
      Jag skäms för att jag tillhör samma kyrka som han.

      Gilla

     • Gustav, hoppas mitt svar hamnar rätt. Ja den som syns i TV ligger inte nådigt till hos Dag. Generellt vill alla präster som syns i medierna bara synas för synandets skull, medan Dag ”lugn står kvar och står upp för sanningen” när han själv medverkar i medierna, fick jag reda på i en kommentar av honom själv. Återigen denna dubbelmoral.

      Men för att tala om ”dubbel-moral” så förvränger jag ju själv hans namn två inlägg ned. Jag tycker inte det är mobbning. Jag tycker tycker däremot att det vore det om jag fortsatte med det i inlägg efter inlägg och hade en egen ”doakör” som hurrade varje gång. Men jag tänker ibland på vad du skrev om att man får akta sig så att man inte blir likadan själv.

      Gilla

  • Jag var en av de roande kommentarerna där, för jag hann kommentera innan jag hann tänka ett varv till. Men å andra sidan förväntade jag mig inte riktigt av honom som fördömt min ”identitetsstöld” (se två inlägg nedan) att så snart efter detta skriva ett sådant brev!

   Låt du bli att följa den, du skulle bara bli arg. Men som sagt, mer än man kan tro är hämtat direkt ur verkligheten på den bloggen i brevet ovan.

   Gilla

 2. Idag fortsätter han på bloggen. Det verkar vara rena gojan, men en sak har länge gjort mig undrande. Varför har jag vissa perioder så många läsare i Ryssland och USA? Försöker Dag förmedla något som vi inte har en aning om? Vi som inte har gjort värnplikten är kanske blåögda???

  Liked by 1 person

 3. Ja, förhållandevis. Ibland fifty-fifty, men ibland är det exempelvis mest från Ryssland, Också från Ukraina! Jag har skrivit om detta ibland, både på bloggen och på facebook. I USA känner jag folk, men inte i Ryssland vad jag vet.

  Gilla

 4. Jag är lite trött och seg idag, så först trodde jag att det var ett citerat brev från DS, och så värst förvånad blev jag inte…. Läser ytterst sällan hans blogg. Blir så upprörd över all elakhet och dumhet där.

  Gilla

  • Ok då blev du lurad som jag, som först också ”gick på det” när jag läste ett fingerat brev på Sandahls blogg… Men som sagt, det finns exempel i mitt brev som är autentiska eller nästan autentiska.

   Gilla

 5. Anna, jag är lite nyfiken. Jag erkänner att det mesta orkar jag inte läsa på Bl.d. men jag brukar se vilka som kommenterar och läsa det jag tycker brukar vara läsvärt. Själv kommenterar jag inte längre, undantag det där brevet som ni trodde på. Har du slutat kommentera?
  Numera tycker jag inte att man vet vad som är fejk och vad som är sant. Och några av gubbsen verkar faktiskt vara senila- på allvar- i sitt tragglande om samma saker hela tiden.

  Gilla

  • Nej, jag tilläts inte kommentera där längre efter att jag påpekat dubbelmoralen och sedan skrev inlägget. Utom en gång som handlade om Lindahl-fallet, men den kommentaren var bara en fortsättning på en som strukits. Men det är lika så bra, jag har som sagt länge haft som ambition att sluta. Men ibland blir jag för engagerad i det som skrivs helt enkelt.

   Gilla

    • Jag vet ju inte vad han tycker är intressant. Men det ser ut som kommentarsfältet mest är fyllt av BOD, HH och Thomas Andersson och vissa inhopp av Antony om ”den postkristna organisationen SvK”.
     Vet du, jag tror inte att D.S är så väldigt förtjust i ”yttrandefrihet” som han vill låta påskina. Ej heller pigg och munter satir. Hade jag varit präst så hade han säkerligen anmält mig. Däremot är det fortfarande så att jag inte kan kräva yttrandefrihet på hans blogg, där bestämmer han naturligtvis själv.

     Gilla

     • Det han kallar satir är knappast satir i mina ögon. Jag förstår faktiskt inte heller att han har fått hålla på att nedvärdera ämbetskolleger offentligt i så många år. På vilka andra arbetsplatser hade man fått hålla på så där? Man kan väl inte ursäkta allt dåligt uppförande med sin tro!?

      Gilla

     • Ntl: Det som är svårt att förstå är att han inte har intellektuell kapacitet till att förstå att ”yttrandefrihet” som samhällsmedborgare inte betyder att en anställd nödvändigtvis har rätt att skriva/säga vad som helst om sina kollegor eller överordnade utan konsekvenser. Och inte ens som enbart samhällsmedborgare är ju för övrigt yttrandefriheten hundraprocentig.

      Gilla

 6. Nog för att jag drog på smilbanden när jag läst brevet men jag tycker inte att vi ska göra oss lustiga över dem som tog det på allvar. Att vara lite godtrogen är egentligen en väldigt vacker egenskap. Man tror sina medmänniskor om gott, helt enkelt. Hellre godtrogen än cynisk.

  Gilla

 7. Elisabeth19 augusti 2015 13:55
  Nog för att jag drog på smilbanden när jag läst brevet men jag tycker inte att vi ska göra oss lustiga över dem som tog det på allvar. Att vara lite godtrogen är egentligen en väldigt vacker egenskap. Man tror sina medmänniskor om gott, helt enkelt. Hellre godtrogen än cynisk.

  Detta skrev sign. Elisabeth den 19 aug. på Bloggardag
  Har Fornojsampappa blivit hjärntvättad av sign. Elisabeth? Eller är ni samma person?

  Gilla

  • Nå, hur är det med den saken förnöjsampappa? Är du och ”Elisabeth” samma person? Vilket scoop det vore i så fall! (Fast det verkar inte som man använder ordet scoop nuförtiden.)

   Gilla

   • Jag kom ihåg Elisabeths kommentar för den kom efter min, där jag skrev att biskopsbrevet så klart var fejkat. Nej, de är nog två personer, men varför har Förnöjsamma pappan kopierat Elisabeths kommentar? Eller har Elisabeth lånat hans signatur?

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s