Felaktiga formuleringar kan ge ökad rasism

I dag meddelas att Fadime Sahindahls pappa får tidsbestämt straff. I texten skrivs också som många gånger förut, att Fadime mördades för att ”hon hade en svensk pojkvän”.  Jag tänker då på en artikel jag läste för några år sedan som beskriver att detta är en felaktig förklaring. Enligt denna mördades Fadime inte för att pojkvännen var svensk (han var dessutom svensk-iranier) utan för att hon själv bestämde att och med vem hon skulle ha en relation, oavsett vilken nationalitet den hon inledde den med hade. Hon skulle inte vanhedra sin familj genom att själv bestämma och därmed få sin far att inför omvärlden framstå som svag som inte kunde kontrollera sin familj.

Jag tänker mig att när massmedierna ständigt upprepar felaktigheter av detta slag så leder det till ökad rasism. ”Vi svenskar duger inte, de är för fina för oss vet man ju att de där invandrarna tycker” är uppfattningar som jag ibland hört. Mord i hederns namn är förstås avskyvärda, men de har inte med rasism mot svenskar att göra utan handlar bara om männens behov av att ha kontroll över framför allt kvinnorna i familjen. Det är viktigt att kalla saker vid dess rätta namn.

6 tankar på “Felaktiga formuleringar kan ge ökad rasism

 1. En bra och viktig iakttagelse.Det är viktigt för förståelsen att motiven är klarlagt annars kan man inte förstå vad som egentligen hände.

  Gilla

 2. Vi lever i ett individens samhälle. Men många andra kulturer lever i ett klansamhälle. Familjen eller släkten, gruppen, byn o s v. Individen är inte intressant. För att inte stötas ut måste man kunna visa att familjen är lojal mot klanen. Bryter någon mot ordningen riskerar hela familjen att förintas. För att visa att man är lojal dödar man då hellre sin dotter än hamnar i kylan. Obegripligt för oss, men en verklighet för andra.

  Gillad av 1 person

  • Så är det för en del. Klanen är dessutom A-kassa, äldreomsorg, socialtjänst och Försäkringskassa. Då kan man förstå en centimeter av varför det är så skrämmande med tanken på att bli utesluten ur klanen. Även om man aldrig kan förstå brotten som detta i en del fall har lett till.

   Gilla

 3. Jag läser svensk media väldigt kritiskt. Antingen vill den styra oss eller så är det okunskap från journalisten, Det är otäckt.
  Jag har följt den grekiska krisen i den svenska nyhetsrapporteringen och den har fått mig att baxna. För att de har svårt att fatta förenklar de saker och ting så att det blir något helt annat. Antingen är de korkade eller är så är det avsiktligt.

  Gillad av 1 person

 4. Vi har svårt att ta till oss klanväsendets betydelse för den enskilda individen (och gruppen) eftersom vi själva inte lever så. Det blir ordentliga krockar när folk vill fortsätta leva så även här i Sverige. Framförallt är det pressens uppgift att på ett objektivt sätt visa både oss och de som kommer från klaner/storfamiljer att man inte får ta saker i egna händer i Sverige. I länder med klanväsenden råder oftast diktatur och folket ser Staten som en fiende. När man kommer hit har man svårt att ta till sej varför Staten ska lägga sej i såna privata saker som sexualitet, äktenskap och barnalstring.

  Hedersmord borde förresten döpas om till skammord – och media har väldigt dålig koll, ja.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.