Orsaken till alla problem

IMG_2007

Den här söta honkatten sitter och blickar upp mot en viss ständigt jamande hankatt på min balkong, nämligen Kasper. Hon är också orsaken till (nästan) alla problem i vår lägenhet!

Sedan förut vet jag att Kasper blir orolig under somrarna då både mina katter och grannarnas katter är ute på balkongerna och att han då rastlöst går omkring och jamar med ett ylande/bräkande ljud – och dessutom revirkissar på kanten av soffan och sängen! Jag har täckt nederdelen av dessa möbler med plast nu – men då Kasper tydligen ogillar att revirskvätta på plast har han just i år kommit på att man kan kissa på gardinerna också…

I år är han extra upprörd och jamar högt så fort han är vaken. Ofta står han och trycker nosen mot springan  på min balkong och tittar ner på balkongen snett under, där honkissen flyttat in. Förutom att en katt nyligen flyttat in rakt under honom också!

IMG_4367

Jag vet inte om han vill dejta honan ifråga eller om han är arg på henne för att hon förekommer inom det som han betraktar som sitt revir. Men om det första är orsaken påminner jag honom om att han ju redan har en söt och hängiven fästmö hemma och kanske inte behöver gå ut och träffa andra honor. Eftersom han dessutom är kastrerad.

Men jag tror att han mest är upprörd över att andra katter bor i hans hus. Då säger jag att han i alla fall bor högst upp, troligen är äldst bland katterna i huset, och kliver han dessutom upp på bordet som på bilden nedan tycker jag att han har all rätt att känna sig som boss över katterna under.

img_4345

IMG_4348Högst upp! Och troligen äldst bland katterna i huset. Och kan därför fnysa (eller borde kunna) åt alla de små larviga undersåtarkissarna i balkongerna under. Som han ser ut att göra på bilden.

IMG_4359Vera bara chillar och bryr sig varken om grannkatter eller Kaspers ylande.

Uppdatering lite senare än när jag började skriva inlägget: För att få Kasper att sluta kissa beställde jag en Feliway -refill från ett företag vars leverans tyvärr blev väldigt försenad. Det är en liten flaska med en vätska som innehåller ”katt-feromoner” och som man ansluter med en mojäng i vägguttaget. När elen värmer upp vätskan pyttsas den ut i luften. Doftfritt för oss människor, och kanske även för katten, men katten känner av det och blir lugn och harmonisk. Och ja, det funkar!

Nu har Kasper inte revirkissat på tre dagar, håll tummarna för att det håller i sig! Annars tänker jag gå till grannarna och förklara att Kasper bodde här först, att det är hans hus och hans utsikt och att de måste flytta – Kasper ska väl inte behöva vara tvungen att kissa på gardinerna bara för att det är sommar?! Va?! (Grannhonans unga matte är förresten visserligen utmärkt trevlig och hjälpte mig att bära upp nya golvet till mitt kök för något år sedan.)

Vad jag själv gjort hittills under semestern? Tja, tvättat soffklädsel, överkast och annat..

21 thoughts on “Orsaken till alla problem

  • Haha, bra kommentar! Kasper borde sluta kissa på studs inför hotet om blöjor! När det gäller tvättmedel räcker det inte med det, tyget måste förbehandlas med ett specialmedel först. Även om vi människor uppfattar tyget som rent efter tvätt sitter doftmolekyler kvar som katten känner annars, och påminns då om att ”ja just det, det är är ett kiss-ställe, nu kissar jag här igen!”

   Gilla

 1. Det där Feliway måste jag komma ihåg.
  Nu är ju min katt 19 år och döv, sover mest och gärna i mitt knä. Så problemet finns inte nu. Men om jag i framtiden skaffar kattungar kan det ju hända.

  Gilla

  • Oj då är han riktigt gammal! Kasper är bara 14, men å andra sidan står det att Cornishar bara brukar bli 12-13 år…Ja det är en finurlig grej, Feliwayen. Kan även användas för katter som blir mer oroliga när de blir gamla som jag också läst att en del blir, Precis som människor…. Men det verkar inte gälla din katt då. Har han/hon alltid varit döv?

   Gilla

   • Jag tror han blev döv i höstas (det var då han ”blev gammal”). Jag upptäckte det först när han inte längre stod vid dörren när jag kom hem. Numera försöker jag vara försiktig när jag närmar mig honom så han inte blir rädd eftersom han inte hör att jag kommer.

    Gilla

 2. Har du testat cat away sprej (finns på djuraffärer) Tanken är att man ska spreja det på platser där katten inte får kissa. Kanske fungerar att spreja på grannkatterna också. =)
  Kram

  Gilla

  • Nej det har jag aldrig testat. Är den doftfri för människor? Oavsett tänker jag spreja på grannkatten nästa gång jag går ut med soporna! Kram

   Gilla

 3. Stackars Kasper ..ingen rolig sommar blir det om man hela tiden måste bevaka sitt revir.
  Katten inunder borde få tillsägelse 😉 om att hon får sluta att oroa Kasper.

  Gilla

 4. Jag undrar om man kan lära sig något om manssläkten genom Kasper.Tänk på en känd politisk mans person på nyheterna. När alkoholen städar bort kulturlagret hos en till synes vuxen man, då har vi plötsligt en drift styrt 4 och halvåring som vill tävla vem som pi..ar längst. Men hur kommer det sig, att kvinnofolket kan inte lämna dessa stökare i fred? Utan damerna faller för dom som en mogen frukt.

  Gilla

  • Intressant fundering! Men när det gäller Kasper är han inte så macho det verkar, tvärtom är han en mycket känslig själ som vill sitta i mattes knä – alltid. Så jag tar inte åt mig om det där med fruntimmer som charmas av ”skitstövlarna”!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s