Hur kan man vara så gammal…

… ”och ändå få skriva i Aftonbladet” kunde kanske ha varit en fortsättning på min rubrik. Men åldersdiskriminering är det sista  jag vill ägna mig åt. Kan det kanske bero på att jag, helt förvånande, själv blir allt äldre? Fast jag tror ju att man kan identifiera sig med diskriminerade utan att vara det själv. Precis som många män gör nu med #metoo-rörelsen.

…”utan att ha fattat någonting” är därför en mer rimlig fortsättning. Men jag borde kanske inte bli upprörd över att en 82-årig man som Staffan Heimerson skriver som han gör i denna kolumn och säger som han gör i denna intervju. Han resonerar bara som han (antagligen) har gjort i hela sitt liv och alla de ”hundratals män” som han påstår har skrivit uppskattande mail efter kolumnen resonerar likadant som han. Och det har ju funkat hittills!  De är besvikna nu över att #metoo kanske medför ett systemskifte. Kanske är de 82 eller äldre.

Men jag vet ju att det finns de, både kvinnor och män, som är yngre än 82 som gärna anför ”attraktionen mellan könen” som ”man aldrig kommer ifrån” och det tragiska i att män nu efter #metoo-rörelsen ”aldrig kommer att våga uppvakta en kvinna igen.” (Nå, nu räckte inte detta för Staffan för att inte tycka om  #metoo, utan han ville anföra att Sverige nu blir ”ett kulturellt kalhygge” i och med att en del kulturmän får sparken om de tafsar. Och att många stackars män måste gå till prostituerade i rädsla för att bli beskyllda för trakasserier om de inleder relationer med ”vanliga” kvinnor.)

Sådana påståenden gör mig så upprörd att jag hade slitit av mig mitt hår, om jag hade haft något hår att tala om. Hur ska man få dessa män att förstå – eller gör de sig dumma med flit för att de inte vill bli av med möjligheten att få utöva den makt som sexuella trakasserier är ett uttryck för?

Jag vet också att om man säger: ”Hur skulle du uppleva det om en kvinnlig chef tafsade på dig och gjorde sexuella anspelningar hela tiden?”så fungerar det inte för att öka förståelsen. ”Det är ju det man väntar på som man – haha!” är det garanterade och ack så förutsägbara svaret . Obs ”inte  av alla män!” som man nu alltid måste tillägga.

Jag tänker att dessa män behöver något annat för att – kanske, eventuellt – förstå.

– Vad skulle du tänka om en homosexuell man i överordnad position kom och smekte dig över skinkorna när du stod vid kopiatorn på jobbet och sa att du har ”en så sexig häck”? Om det ideligen anspelades på dina kapaciteter som homosexuell älskare inför kollegorna? Om en man stack upp fingret i ditt anus i en badtunna på en fest med ditt jobb? Och om du gick till din chef fick höra att ”lite får du tåla” eller ”Gaymän är sådana, ta det inte så allvarligt.”

”Men det är ju en helt annan sak.” Kanske svaret då blir. För så är det ju, att det fortfarande är tabu bland heterosexuella män att beskyllas för homosexualitet eller få homosexuella närmanden.

Men varför är det en annan sak?

I båda fallen handlar det om ensidighet. Det handlar inte om uppvaktning eller flörtande. Det handlar om en persons behov av att bevisa eller tillskansa sig ett överläge över en annan person. ”Jag har lust att göra det här och jag skiter i vad du vill. Jag har eller vill ha makt över dig.”

Det är väldigt väldigt långt ifrån att ”flörta”” eller från ett uttryck för ”den naturliga attraktionen mellan könen”. Absolut kan en man – eller kvinna – missuppfatta någon annans signaler och göra ett närmande som inte är välkommet. Men då man förstår att det just inte är välkommet så gör man inte om det igen. Och igen.

Sexuella trakasserier handlar om maktutövning. Punkt slut.

Fast ni vet ju hur det är med mig och att sätta punkt…

Om någon heterosexuell man fortfarande inte förstår att det inte finns någon skillnad mellan en ”bögchef” som smeker hans rumpa och när han själv gör det på sina kvinnliga medarbetare så vill jag komplettera med några visdomsord från Mark Levengood. Han var, tillsammans med Hans Blix, med i ”Malou efter tio” för några veckor sedan. (Hans Blix är för övrigt 89 och därmed sju år äldre än Heimerson, men håller för den sakens skull inte alls fast vid värderingar som kanske gällde när han var ung. Klartänkt kille, han Hans!)

Nå vad sa Mark? Jo han talade också om ”attraktionen mellan könen” fast det ju var inom könet som han själv hade mest erfarenhet av. Men han förstod att ”om jag till exempel blir attraherad av dig Malou och vill uppvakta dig så är nästa steg inte att skicka en bild av min penis till din mobil”.

Alla män som har svårt att förstå #metoo-rörelsen borde gå på kurs hos Mark. Att skicka bilder av sitt könsorgan till kvinnor man knappt känner är inte ett uttryck för ”naturlig attraktion mellan könen”. Det är ett uttryck för en vilja att förtrycka och nedvärdera.

Någon kan här inflika att kvinnor ju gör så, vilket stämmer till viss del. På en del män funkar det att okända kvinnor skickar avklädda bilder på sig själva om de vill ha kontakt. Kanske en man som inte är så intelligent då tänker att då måste väl jag få göra samma sak?  Svar:  – Nej det måste du inte för kvinnor fungerar inte på det viset att en bild på en naken kropp gör att hon vill ha kontakt. Än mindre en bild på en naken snopp. Och det vet du nog innerst inne.

Ja det var väl trist att Staffan H. skulle sluta sin karriär på detta skamliga vis. Men åldersdiskriminering ägnar vi oss som sagt inte åt på denna blogg. Och därför håller jag även honom ansvarig för vad han skrivit och tillåter mig att skriva att hans kolumn och det han uttalade i den efterföljande intervjun var bland det dummaste jag läst på mycket länge.

14 tankar på “Hur kan man vara så gammal…

  • Har redigerat om en del nu på morgonen. Det var lite väl sent i går kväll när jag publicerade och en del text hade dessutom fallit bort. Inte bra. Något bättre nu.

   Gilla

 1. Tafsande är en invit. Önsketanken är att damen i fråga gillar det och att hon i förlängningen kan gå med på något mer avancerad.Det finns, så klart, grader i tafsande. Från en ”oavsiktligt” förbigående smekning till handen mellan benen. Från en klumpig närmande fylld av osäkerhet till ett maktdemonstration som skall ta bort rädslan för psykologisk och social impotens . Även det sistnämnda är menat som ett väl menat komplimang, visserligen en komplimang av en patologisk narcissist, men en komplimang ändå. När han få ett nej i form av tystnad eller stelhet blir han besviken och arrogant och tom hämndlysten våldsam.
  Ett av problem är att ingenstans i under uppväxten får man undervisning hur man skall närma sig tjejer. Dessutom i skolan tjejer är intresserad av några år äldre killar och killar har inte en chans med klasskompisar. Sådan är frustrerande.

  Förresten killar och men kan skryta och gör det också om hur många ligg dom har haft och med vilka. Men det vad man pratar nu om tafsande, trakasserande och otillbörlig närmande pratar man inte om. Bland killar sådant skäms man att göra sådant kan väcka andra kilars skyddsinstinkt och man blir förlöjligad. Misslyckad tafsande är ett nederlag och det berättar man inte om.
  Ynkliga är vi allihopa, mognad är en önsketanke.

  Gilla

  • Alltså, Markku. Jag håller oftast med dig i vad du skriver, men inte här! Även om jag dessutom vet att du studerat psykologi i en eller annan form – väl? Men med undantag för ett fåtal handlar det tafsande som går under sexuella trakasserier om maktdemonstration, det är aldrig en invit. ”Jag respekterar inte dig och kan därför ge mig rätt att inkräkta på ditt privata revir” är vad det handlar om vill jag fortfarande bestämt påstå.

   Jag menar att det som stödjer min tes är att när dessa män inleder varaktiga relationer med kvinnor så har det hela inte börjat med ”tafsande” utan på mer traditionella vis. De vet alltså vad en kvinna egentligen uppskattar men har en kvinnosyn/människorsyn som gör att de kan ge sig själva rätten att överträda gränser när det gäller andra kvinnor, som de inte vill ha en relation med.

   Gilla

 2. Jag borde ha skrivit att tafsande är ett misslyckat invit.Det är femåringens sätt att kommunicera. Det är tafatthet och dom vet verkligen inte vad en vuxen kvinna vill ha eller uppskatta.
  Att en man skulle ge sig på en kvinna därför att man inte respektera henne? Alltså att närmandet skulle vara en bestraffning för kvinnan , eller till och med alla kvinnor, som man har tappat respekten för?Vad menas för det? Att männen skulle se vederbörande som en slampa?Det kan ligga något i det men det är mer komplicerat än så.

  Allt detta har mycket med det sexuella begäret att göra. Kvinnorna brukar inte tycka om att man påpekar detta. Man får intrycket att kvinnorna vill slå vakt om sexualiteten som något rent. Men det är mannen som skiljer sexet och begäret från kärleken och är klorna på det , framförallt när alkoholen är med i spelet. Och att känna makt över en kvinna, är det sexigaste vissa män kan känna, till och med så, att för dom det är enda gången dom upplever sexuell upphetsning. Dom lider av skräcken för impotens och det är maktdemonstrationen , egentligen stjälande, som kan bota det. Tafsande är att stjäla.

  Mer om makten. Ja, det finns dom som vill demonstrera en överlägsen hållning gentemot kvinnor även utanför otillbörlig närmande. En retorisk fråga: Vilka är dom? Alla men? Naturligtvis inte. Det är dom som av en eller annan bemärkelser känner sig underlägsna eller rädda för kvinnor( yes, männen kan vara och det är inte sällsynt att dom är rädda för kvinnor). Vårat liv börjar med den totala beroendet om mamman. Underutvecklingens gång skapas viss självständighet , men rädslan att att trilla dit igen finns i bakgrunden.Och alla mammor har inte varit oproblematiska, utan det finns mammor som vill inte släppa sina söner fria. Vad blir det av sådana män? Sådana som har en kluven hållning gentemot kvinnor. Kvinnor för dom är ett löfte om paradiset parallellt med förintelsen. Sådana män både åtrår kvinnor och hatar dom.

  Dessa saker är allvarliga och jag vill förstå . Att förstå är inte samma sak som att acceptera. Jag tror att detta har mycket mera med psykologin än bristande moralen att göra. Och jag vill förstå psykologin. Hur skulle jag annars kunna bemöta dom som antigen har blivit offer eller är gärningsman ?

  Gilla

  • ”Det är tafatthet och dom vet verkligen inte vad en vuxen kvinna vill ha eller uppskatta.”
   Jag säger igen. Det vet de VISST. Eller menar du att du tror att Martin TImells äktenskap började med att han stack upp ett finger i sin tilltänkta fru på en fest, innan de ens kände varandra? Eller att ”kulturprofilen” inledde relationen med akademiledamoten Katarina Frostenson genom närgånget kladdande just efter att de presenterats för varandra?

   Du skriver också själv: ”Och att känna makt över en kvinna, är det sexigaste vissa män kan känna…” Där tror jag dig. Men det handlar fortfarande inte om några inviter eller komplimanger. Utan själviskhet. Det är enbart vad de känner som spelar roll, de funderar inte ens över om kvinnan uppskattar det. Det är inte viktigt.

   Jag tycker också att man alltid måste föröka förstå bakgrunden till människors dåliga handlingar. Men jag tror som sagt du är fel ute om du tror att trakasserande ägnar sig åt något slags förvriden form av uppvaktning. Precis som för män som uppsöker prostituerade är hur kvinnan uppfattar det hela inget som männen tänker på eller bryr sig om.

   Gilla

   • Markku: En sak till som jag funderat på. Heimerson säger i intervjun: ” Om vi inte kan acceptera vad som ingår i normala personalfester där dyngraka grabbar vill sätta på växeltelefonisten är vi inte en tillräckligt hårdhudad nation.”

    Sätta på växeltelefonisten. Alltså den kvinna på företaget som man kan tänka står lägst i hierarkin. De dyngraka grabbarna vill alltså inte sätta på den kvinnliga personalchefen eller VD:n eller något annat. För henne har de nämligen ett visst mått av respekt för. Men växeltelefonisten, där är det fritt fram. Vad säger det om männen och deras ”komplimanger”?

    Gilla

 3. Om man vill vara elak ,skulle man kunna ställa frågan om kvinnor som samlar skalp på Stureplan eller lever som groupies runt någon kändis eller chef?Kan inte telefonisten göra samma sak? Är inte Paradise Hotellet och motsvarande dokumentärer informativa? Är kvinnorna enbart offer som man ny vill göra gällande. Jagar inte kvinnor aldrig och ge signaler om vad dom vill?

  Inget misstag här: Jag välkomnar #metoo -rörelsen. Min dotterdotter 17-år och hennes kompisar organiserade sig på nolltid och stakars killar vet inte vart dom skall ta vägen. Jag tror att hela generationer kommer att hämta styrka från det här.

  Gilla

  • Jag förstår inte vad du vill säga. ”Är kvinnorna enbart offer som man ny vill göra gällande.” Nej det är klart att de inte är. Vilka vill göra detta gällande, som du påstår? Men den kvinna som blir utsatt för sexuella trakasserier, liksom de män som blir det, är i just det fallet offer på så sätt att de blivit utsatta för något obehagligt som de inte ska behöva bli utsatta för. Där tror jag vi är överens?

   Så vad har Paradise hotel med detta att göra? Jag har inte sett programmet men av rubrikerna har jag förstått att det handlar om att få ungdomar att dricka sig berusade, ha sex och smida intriger i TV. På sätt och vis är väl alla som ställer upp och tror att det är ett bra sätt att bli känd på offer.

   Mera, vad har ”jagar inte kvinnor och ger signaler om vad de vill?” med detta att göra? Det är klart de gör. Männen i det här fallet har heller inte anklagats för ”jaga och ge signaler vad de vill”. De är anklagade för att inte ta in vad mottagaren vill eller för att trots att de förstår detta kört på ändå, dvs för att haft ”ensidigt sex”. De är anklagade för att kräva ”gentjänster i form av sex” för att de t ex befordrar en kvinna. För att ha hållit fast, tvingat sig på och försökt förnedra.

   En sista sak: OM jag skulle vara ute och ”jaga och ge signaler” skulle jag som kvinna välja ett annat sätt än att plötsligt sticka upp fingret i en arbetskamrats anus på en jobbfest. Dels skulle jag inte uppskatta det själv förstås men jag skulle också förstå att han inte skulle uppskatta det. Jag kräver att männen förstår samma sak.

   Gilla

   • Och jag är också lite elak: Vad är det för kvinnor som ”tar skalper” på Stureplan? Vad innebär det? Finns det kvinnor på Stureplan som går runt och har sex med män mot deras vilja menar du?

    Gilla

 4. Det här blir inte bra. Det blir lätt beskyllning och motbeskylning , inte bra. Eller,jag vet inte hur man skall samtala om detta. Jag är i alla fall överväldiga och känner att hela manssläktet stämplas, om inte skyldig ,då i alla fall som presumtiv skyldig. Hur skall man försvara sig mot sådant? Jag vet inte, men min känsla av rättvisa säger, att relationen mellan könen har med ett samspel att göra, även om kvinnorna har verkligen varit mer utsatta men inte helt oskyldiga.

  Vi skall väl nöja med detta i den här gången?

  Gilla

  • Ja, jag ger kanske uttrycka för bristande empati när jag inte förstår detta, som också du säger, att alla män känner sig kollektivt utpekade. Jag tänker aldrig att kvinnor i allmänhet anser att alla män är skyldiga.

   Men det lät också konstigt när den unga kvinnliga företrädaren för någon arbetsgivarorganisation eller vad det nu var, som i Opinion live stod och sa att ”det handlar om ett fåtal, enskilda män och de är ensamma ansvariga för sina handlingar” (vilket iofs är rätt). Jag brukar inte gilla feministers prat om ”patriarkala strukturer” men Gudrun Schyman hade helt rätt när hon påpekade att då detta har pågått i sådan enormt stor omfattning så finns det också strukturella orsaker bakom.

   Alla män är definitivt inte skyldiga, men alla män OCH kvinnor, för det finns många sådana uppenbart, som låter det pågå, förringar problemet osv är i viss mån skyldiga. Och då blir det för all del rätt många. Så pass att man kan tala om just ett samhälleligt problem, ett strukturellt problem

   Det är som vanligt de som inte gör något som utgör en minst lika stor del av problemet. Och i den gruppen återfinns både män och kvinnor.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.