Om att förlora kampen mot cancern

Nästan alltid används ordet ”förlora kampen” när någon dött av cancer. Det gör det även nu när det i dag skrivs att en känd skådespelare dött i just denna sjukdom.  Man kanske iofs kan förstå varför uttrycket används så ofta – cancern kan ha pågått länge, tumörer kommit och behandlats bort.  Det har varit en kamp att genomlida cellgifts- och strålbehandlingar. Man har haft ett hopp om att cancern helt ska försvinna.

Men egentligen – varför inte ”kampen mot hjärtsjukdom/kärlkramp/hjärtsvikt/diabetes/alzheimers”? Är det för att dessa tillstånd aldrig friskförklaras helt vilket är fallet med många cancrar? Eller menar man att ”ödet” spelar en roll här men att överlevnaden i cancer handlar om någons vilja att ”kämpa mot den”? Det som stödjer det sista påståendet är att jag ofta läser uttryck som ”jag bestämde mig för att cancern inte skulle få vinna”. Men aldrig att diabetesen inte ska få vinna. Tyvärr tror jag att många som ”bestämt sig för att cancern inte ska få vinna” och som kunde ha levt nu är döda i dag. För vi människor kan nog oftast inte bestämma sådant.

Jag uppfattade det aldrig som att Lotta ”kämpade mot cancern” trots att hon levde med diagnosen i många år. Hon ville däremot leva, vilket framgick väldigt tydligt. Och hon lyckades i perioder hålla en ketogen diet (eftersom vissa cancrar sägs vara beroende av socker) men avstod aldrig helt från rökningen på balkongen efter att hon kommit hem från sitt arbete som (älskad!) mellanstadielärare. Hon rökte alltså sparsamt, efter jobbet, men varken ville eller försökte avstå från de cigaretter hon ändå rökte. Hon njöt av dem, liksom hon njöt av fjällvandringarna tillsammans med min bror.

Hon levde, helt enkelt. In i det allra sista. Och lika lite som hon förnekade sin sjukdom så var hon inte sin sjukdom. Hon hade cancer. Och där håller jag med de som kritiserar att man talar om att någon är bipolär, men har cancer. Bipolär sjukdom eller schizofreni – och antagligen också depression – är liksom cancer något man drabbas av, kanske på grund av ärftlighet. Även om andra mekanismer spelar in och kan leda till att sjukdomarna manifesterar sig.

Om – när, eftersom min ärftlighet är tung när det gäller just cancer, i min släkt på båda sidor har det varit detta och inte hjärt-kärlsjukdom vi dör av – jag får cancer tänker jag göra precis som Lotta och inte ”kämpa mot” den. Utan bara försöka leva så gott jag kan, ta emot alla behandlingar som finns och sedan överlåta åt Gud när och om den så att säga ska ”vinna”.

IMG_7478Lotta när vi, dvs jag och bror och Lotta åkte på badutflykt till ö utanför Göteborg för ett par år sedan.

Uppdatering den 6 januari: Underligt sammanträffande. Cirka tre timmar efter att jag publicerat detta inlägg fick jag veta att min pappa fått cancer…

6 tankar på “Om att förlora kampen mot cancern

 1. Lotta har lämnat andlig arv för dig med minnet av sin person och det verka som så att du fortfarande får kraft från det. Underbar kvinna.

  Från det ena till det andra.En alltför nära släkting kämpar just nu med sin cancer. Han är inte sin cancer, utan det är en främmande occupant i hans kropp som skall ”besvärjas” med hjälp av modern medicinsk kunskap. Det är annat med psykiska sjukdomar och även alla andra psykiska tillstånd. Vi är som dom är. I en bra terapi växer en självreflektion fram och vi kan objektifiera tillståndet och betrakta det som en vampyr eller cancer som vill äta upp oss inifrån. När man lyckas göra tillståndet och till och med psykiskt sjuka för en objekt , då finns det en chans att få det under kontroll istället för att bli kontrollerad av det.

  Gilla

  • Jag hoppas det går bra för din släkting. Något underligt hände i går kväll: Cirka tre timmar efter att jag publicerat detta inlägg fick jag beskedet att min pappa – fått cancer.

   Gilla

 2. God fortsättning Anna! Tungt besked att få så här inför det nya året. Jag hoppas att din pappa tillfrisknar snabbt, så ni slipper oro och sjukhusmiljöer.

  Gilla

 3. Hoppas det går bra för din far och att han tillfrisknar efter operation/behandling. Du har så rätt i att man talar olika om olika sjukdomar. Det borde vara förbjudet att få/ha… cancer, diabetes osv. Alla borde få leva och ha det gott.
  Stor kram till dig på det nya året ❤ / Mogi

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.