Nej tack, RFSL, jag avstår ert SFI-material

Eftersom jag är sfi-lärare får jag material skickat till mig som rör undervisning på sfi. Senast var det studiematerial från RFSL avsett som ”inspiration för den som vill undervisa i sfi med HBTQ-perspektiv.”

20180612_124116_001

Jag är förbryllad. Första intrycket är att materialet är ett helt vanligt undervisningsmaterial för nybörjargrupper med elever med kort skolbakgrund, sådant material som vi redan drunknar i eller producerar själva. Klockan och tider, hälsningsfraser, våra besvärliga svenska vokaler… Vari ligger ”hbtq-perspektivet”? Kanske genom att det är försett med en uppmaning att sätta in pengar till RFSL mitt i det övningsmaterial som är avsett för eleverna?

Men inte bara det. Efter ett tag kommer jag fram till att det man vill lära ut  är att när man presenterar sig själv ska man också säga ”vilket pronomen man har”.

”Hej! Jag heter Anna och mitt pronomen är hon.”

Eller så ska jag säga att mitt pronomen är ”hen” eller både ”hen” och ”hon”. Eller kanske ”han”.

Blir det inte väldigt märkligt? Samt förvirrande för många elever som redan har problem med när de ska säga han eller hon.

Könet kan behöva förtydligas i en del fall, absolut, vi hade till exempel en elev som i hemlandet fötts med dubbel uppsättning könsorgan. Föräldrarna trodde felaktigt att det då bara var att ”välja” det kön de ville ha på sitt barn vilket blev fel eftersom föräldrarna ville ha en flicka men barnet kände hela tiden att det var en pojke. För honom kan det kanske i vissa fall behöva förtydligas för omgivningen att han faktiskt är en man trots vissa androgyna drag och att ”hans pronomen” därmed är ”han”.

Visst vet jag att det finns personer som inte vill definiera sig som varken han eller hon. Men att alla andra på grund av detta ska behöva förklara vilket pronomen de har – blir absurt. Det blir som att säga att eftersom en del har dyslexi ska alla undervisas som om de vore dyslektiker.

Tro nu alltså inte att jag vill förminska problemet med könsdysfori  – det är inte enbart en modenyck och inget självvalt lidande, och än så länge vet vi ju inte ens vad det beror på. Den som lider ska få hjälp precis som människor med andra olika diagnoser ska få eller får hjälp om behovet är genuint. (Tillägg: Det har nu framkommit att en del av de som får ”hjälp” faktiskt ångrar sig sedan.)

Jag inser också ett ganska skriande behov av att tala om homosexuellas rättigheter för invandrare i Sverige, då många kommer från kulturer som ligger åtminstone hundra år efter oss när det gäller synen på homosexualitet, där de far väldigt illa och där det ibland är belagt med dödsstraff att leva som homosexuell.  Men jag vill nog i min undervisning hellre trycka på människors rätt att slippa diskriminering, hat och förtryck med tanke på att många just flytt från det, eller kan möta det i Sverige i form av rasism.

”Om du inte vill bemötas illa för att du tillhör ett visst folk eller en viss religion så har du inte heller rätt att behandla andra grupper illa även om du har åsikter om deras sätt att leva”.

Men jag vill inte ta hjälp av RFSL för att förklara detta och tror inte att jag vinner någonting med att träna dialoger med dem som den nedan som är hämtad ur materialet.

20180612_144130

Det här inlägget är heller inte menat att återigen debattera ordet ”hen”. Jag tycker som förut, att det är ett utmärkt ord NÄR MAN INTE VET könet på en person man talar om, men att det är lika knäppt när man faktiskt vet det.

En sista märklighet i materialet är rutor där man presenterar olika personer. Så här låter det:

 Hon heter Gia Perez.

Hon bor i Borås.

Gia är 31 år gammal.

Hon är arkitekt men hon

jobbar inte nu.

Hon är singel.

Hon har ett barn. Hen heter Elmo.

Elmo är en bebis, ett spädbarn.

Hen är 7 månader gammal.

Gia sitter hemma med Elmo.

De trivs ihop.

 

Jag förstår inte riktigt hbtq-perspektivet i detta förutom att mamman inte vill säga om barnet är en flicka eller pojke, vilket jag tycker är knäppt i sig. Men annars trodde jag inte att mammor och deras spädbarn satt hemma tillsammans för att ”de trivs ihop”.  Eller brukar spädbarn ha valfrihet där att välja om det trivs ihop med mamma eller inte och vill ”sitta hemma tillsammans” med henne? Eller vill RFSL lära ut att det är normalt” att INTE trivas ihop med sin bebis eller hur ska jag tolka det?

RFSL framstår för mig i och med detta material fortfarande som en suspekt organisation. Men naturligtvis kan den svara på kritiken att de inte tvingar någon lärare att använda materialet, och det stämmer förvisso.

Länk till materialet

7 tankar på “Nej tack, RFSL, jag avstår ert SFI-material

 1. Oj det var ett digert material..tror att det kan förvirra många med så många benämningar..och jag vet faktiskt inte om man det är till stor nytta att lära ut alla dessa i ett tidigt skede..
  Jag kan tycka att det kan komma mer naturligt under längre tid. Det är kanske inte det viktigaste när man ska lära sig Svenska i det första skedet.
  Det största problemet som jag ser det är väl att de levt med en helt annan kultur som är så pass långt efter i utvecklingen i dessa frågor som gör att de har en helt annan syn på det här med könsdefinieringar.
  Kvinnosynen är ju en helt annan och det vänder man inte på från en dag till en annan. Vår frihet i det här landet kan tolkas på många vis..en del tycks tro att friheten betyder att man får göra och vara hur man vill. Delvis är det sant..men vi måste hålla oss inom våra lagar.
  Det är inte enkelt att integrera människor..det ser vi ju i dessa på alla parallella samhällen som uppkommit där sharialagar styr ..över Sveriges rikes lag..helt olagligt för det är inte tillåtet i vårt land att ha egna lagar. Det blir bara konstigt..att man kan sätta egna lagar i ett fritt demokratiskt land.
  Jag är inte rasist Anna ..jag ser på allt med öppna ögon ..och på nära håll ser jag allt detta…och vill att det ska gå fortare att integrera människor för deras egen skull..
  Ni som lär ut det svenska språket har en väldigt viktig roll liksom vi ute i arbetslivet som ska vägleda många att att lära sig arbeta och utföra arbetsuppgifter utan att de kan svenska språket ..där går vi för fort framåt och det kan finnas stora risker med det..då vi som jobbar inom vården har ett stort ansvar över människors liv.
  Ja du förstår nog vad jag menar.

  Gilla

  • Ja det är vettlöst att tro att man kan ”köra” ett sådant material på sådana som är nya i i både språket och kulturen. Många skulle inte ens förstå vad det hela handlade om utan skulle tro att i svensk grammatik finns det inga regler för när man säger han och hon utan man för göra som man vill.
   Nej självklart är du inte rasist och jag själv inser som sagt behovet av att upplysa om att eleverna har rätt att inte bli diskriminerade själva och skyldigheter att inte diskriminera andra. Det är där man får börja… vilket vi ju gör i ”likabehandlingsplanen” som regelbundet ska tas upp med eleverna.

   Vill också inflika att på sfi har vi förstås elever i alla former och fasoner. En elev från Nya Zeeland elle USA eller Thailand lär inte ha så stora problem att förstå hptq-tänk. Men de stora ”flykting-länderna” har onekligen en väldigt konservativ syn på homosexualitet, kvinnor, äktenskap osv oavsett om de är kristna eller muslimer, ska sägas. Helt fantastiskt är det också att se att även de som kanske kommer från en av de allra utltrakonservativa och förtryckande länder kan tänka självständigt och inse att den svenska modellen med jämlikhet och frihet att leva som man vill är ett bättre system än det de kommer ifrån. Ganska många känner nog så, även om det också innebär lite av en chock för många.

   Gillad av 1 person

   • Sant Anna..många är inte vana vid att leva i en demokrati..och det är inte lätt att bara förändra sitt invanda mönster,
    Jag jobbar med en ung kille från Afganistan..som gör sitt bästa för att lära sig Svenska och han vill verkligen anpassa sig in i vårat system..det märks väl. Han har varit här i 2 år och är jätteduktig..han tarv ansvar och egna initiativ..frågar mycket och ger av sig själv. Pratar om sitt hemland och dess svårigheter..jag tycker att våra samtal berikar min förståelse.. att få höra om deras hemska upplevelser är lärorikt. Man vill bara hjälpa och stötta än mer. Vi pratar även om kvinnornas situation i hemlandet och att fler borde få hjälp ifrån förtrycket.

    Gillad av 1 person

    • Just en sådan elev har jag, en ung man som som fått gått noll år i skola och förstår att han måste lära sig ”hur man studerar”. Oerhört ödmjuk och stannar nästan lite efter varje lektion och vill ha tips om hur man studerar bättre.

     Gillad av 1 person

  • Haha! Den kommentaren var faktiskt rolig, med tanke på hur många ”lär dig svenska-program” som just handlar om att sitta och dra bilder rätt. Och med tanke på hur absurt materialet är i övrigt så vore kanske inte heller en sådan övning helt otänkbar!

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.