Städning av, jag menar på, tapeten

Som jag skrev i föregående inlägg så städar jag. Om jag städar! (Fast för lite skulle förstås en del ändå tycka.)

Och tvättar. På ”rätt sätt” dessutom, dvs lakan och handdukar och underkläder i 60 eller 90 grader och disktrasor för sig i 90 grader, de senare med tvättmedel som innehåller blekmedel. Är noggrann med att även tvätta både kuddar och kuddöverdrag och madrasskydd och täcken regelbundet och för bok över när jag gör det.

Men jag blir alltid lite förbryllad över att med alla städ- och tvättråd alltid medföljer någon form av varning att man kan bli sjuk om man inte följer dem! Dvs om man inte byter ut disktrasan, tvättar i för låga temperaturer, inte stänger toalocket när man spolar – för övrigt slungas bajsbakterier ut över sex meter och hamnar på tandborsten om man spolar med öppet lock! Har jag läst.

Men inte fasiken är det för att jag slippa bli sjuk som jag städar och tvättar (och numera spolar med toalocket stängt)! Jag vet massor med personer med snuskiga disktrasor, ständigt öppna toalock och som miljötvättar allt i 40 grader, och inte verkar de vara mer magsjuka eller mer sjuka rent allmänt än andra…

Jag vill bara att ni ska veta det. Jag är alltså inte alls rädd för dina eventuella e coli-bakterier, eftersom jag sällan blir magsjuk och inte heller är rädd för att bli sjuk överhuvudtaget. Men tar ändå lite illa vid mig om du vill att små partiklar av ditt bajs ska hamna i min tandborste! Som dock alltid står på laddning i hallen numera – eltandborste is tha shit! Fast utan skit i då, om den står i hallen. Eller kanske med annan slags skit i, med tanke på att den står i hallen.

Slutsats: Ingen. Mer än att ”hygien” bara till viss del handlar om hygien och därmed om hur man undviker sjukdomar, men i lika stor eller större utsträckning om kultur och föreställningar om vad som är äckligt och vad som inte är det. Och där skiljer vi dessutom oss åt mycket även inom den kultur vi ingår i.

11 thoughts on “Städning av, jag menar på, tapeten

 1. Jodu. Mina vuxna barn promenerar omkring när de borstar tänderna, kanske ett sätt att får motion även för benen och inte bara borstarmen. Men de har heller inte tandborsten i badrummet. Magsjuka är de lite då och då, men aldrig vi som aldrig har toalocket stängt.

  Gilla

  • Men det förstår du väl att det inte spelar någon roll om ditt toalock är stängt eller inte – ingen vill använda din toalett i alla fall, eftersom du har en vargspindel där! Om jag var du skulle jag titta lite i hörnen efter att du haft gäster, om någon inte kunnat hålla sig.

   Gilla

   • Men. När du skriver det så – jag saknar min spindel!!! Det måste vara någon gäst som har smockat till min badrumsfamiljemedlem! Men å andra sidan gör jag nya fynd, I matkällaren hade tio jättehusspindlar boat in sig i ett vinglas.

    Gilla

      • Ja, jag vet. Men då tänkte jag aldrig att det hela kunde urarta så till den milda grad att tio husspindlar skulle hamna i ett vinglas. Vad gjorde de där? Var de alkoholister? Det kan knappast ha funnits mat annars för dem just i vinglaset, och spindlar söker sig väl till miljöer där det finns mat? (Tänker jag medan jag städar och gnor och försöker skapa en ”ogynnsam miljö” för dem.) Så då tänker jag att det måste vara en förfärlig massa av stora husspindlar i din källare, varav tio råkade hamna i ett vinglas, och sedan inte kunde ta sig upp.

       Jag skäms över min spindelfobi, för ingen spindel har egentligen gjort mig något, och jag är ju djurvän i grunden (därför dödar jag aldrig spindlar utan förflyttar dem bara ut, under vånda). Det hela har också lugnat sig något, men just Stor husspindel är fortfarande ett problem för mig, p g a ”traumatiska barndomsminnen” från den gamla trävillan där jag växte upp.

       Gilla

       • Det är nog det som är problemet, att det inte städas i matkällaren och att det inte finns någon mat, utan bara krukor och reservpryttlar där, som vinglas i väntan på den stora festen. De hade inget att drunkna i utan försmäktade, som Pippi långstrump sa, fast inte på denna ö, utan i ett tomt glas. De var heldöda. I jordkällaren på torpet var de väldigt levande dock. Hängde i taket. Ursäkta, nu gjorde jag det igen!

        Gilla

 2. Men hur kan hela tio stycken hamna i ett glas? Hur många finns då utanför glaset? Och vad då hängde i taket? Husspindlar hänger väl inte taket? Och finns inte på landet. Där bor det trevligare och snällare spindlar enligt min erfarenhet, eller vill jag tro

  Gilla

  • Ja, säg det, det är ett mysterium. Hur många som kryper omkring bakom krukor och i hörn har jag inte kollat, det kommer nog fram den dagen jag orkar städa där. Om det inte var husspindlar där i jordkällaren så var det andra gigantiska spindlar, hängde kanske var ett slarvigt ord, men de gick upp och ner, som insekter kan. Jag stängde nogsamt dörren om dem. Jag har vant mig vid spindlar, även stora efter att har varit livrädd för dem sen jag jobbade på landet i Frankrike. Då var en del av mitt jobb att fösa ner dem från takbjälkarna och ta kål på dem. De var verkligen stora och jag fick behärska hysterin. Nu kan jag se hur vackra de är.

   Gilla

   • Jag hoppas jag kommer dithän en dag.

    Det låter hemskt med det franska jobbet. Jag vet inte hur jag hade klarat det… Jag upplevde det som väldigt otäckt när jag satt i källaren i barndomshemmet och ”skrev på maskin” (min pappa hade sitt arbetsrum där) och en stor husspindel ramlade från taket ner på tangentbordet framför mig (men tack och lov inte i håret!). Att de är så tunga att det hörs när de ramlar samt snabbheten när de springer gör att de är ”mitt värsta”.

    Jag har funderat om hur det skulle gå om jag fick en liten husspindelbebis som jag fick ha medan den växte upp. En enmillimetersspindel är inte heller jag rädd för, och om den växer gradvis så kan jag väl inte ”plötsligt” börja bli rädd för den?

    Har jag kommit på en ny terapiform som jag kan bli rik på här tro?

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.