Obehöriga äga ej tillträde (till fast lärartjänst)

Jag är en obehörig sfi-lärare!

Och såna har man ju hört talas om i den offentliga debatten… liksom om obehöriga lärare rent allmänt – ”som att låta vem som helst utan läkarutbildning operera en hjärtsjuk eller ställa cancerdiagnoser!” Liksom.

Det kan låta slagkraftigt när lärarfacken argumenterar på detta vis, och jag förstår att man vill ta till sådana argument för att höja status och löner för dem som faktiskt är formellt behöriga, men man måste ändå ha en sak klar för sig – många formellt obehöriga lärare är inte alls i avsaknad av utbildning inom sitt område. Men många har kanske inte EXAKT den utbildning som ger stämpeln behörig och i slutändan”legitimerad lärare”. De kan trots detta ha en lång utbildning och lång erfarenhet inom det område de undervisar i.

Som jag. Som har en universitetsexamen i svenska med språklig inriktning förutom mina övriga språkstudier. Som har 20 års erfarenhet av att undervisa och har fortbildats i bedömning, betygsättning och en massa annat under årens lopp. Jag är f-n i mig inte ”obehörig”! Men ändå är jag det formellt. Liksom respekterade kollegor som närmat sig 60, har undervisat på sfi i många år och skrivit egna, utgivna läromedel. De måste göra om sin utbildning nästan från början, har jag förstått.

Jag stödjer i och för sig alla ambitioner att höja lärares status och löner. Men man måste nog ändå komma ihåg att det kan finnas en otroligt stor skillnad mellan obehörig och obehörig, och det framgår oftast inte i debatten. Jag menar också att det är för svårt för erfarna lärare med ämneskunskaper att bli behöriga.

Men visst, mellan en nyutexaminerad behörig sfi-lärare och en obehörig lärare med ämneskunskaper skulle jag troligtvis välja den nyutexaminerade behöriga. Men mellan en nyutexaminerad behörig lärare och mig som har ämneskunskaper och lång erfarenhet inom mitt yrke, förutom ett stort intresse för det – skulle jag troligtvis välja mig! Jag tror inte att jag saknar några kunskaper i jämförelse med den nyutexaminerade vid det här laget, snarare tvärtom – däremot har jag begått ”fel” på mina elevers bekostnad genom åren. I början kunde jag ge dem alldeles för svåra uppgifter till exempel. Samtidigt kunde elever just uppskatta att jag inte var ”inprogrammerad” lärare enligt Lärarhögskolans modell och jag kände mig rätt populär som lärare i början av min så kallade karriär.

Men mitt budskap är som sagt: låt det bli enklare för erfarna lärare att erövra en legitimation om vi inte vill se lärarflykten öka, och låt oss nyansera oss något när vi diskuterar ”obehöriga lärare”. Kanske vore det bättre att skriva ”oerfarna lärare utan högre utbildning inom ämnet de undervisar i” i många fall?

1/7: Uppdatering: Jag publicerade även länken till detta inlägg på en Facebookgrupp som jag är – var! – medlem i och som heter Svensklärarna. Sedan dess har det haft över 2 400 visningar, vilket är absolut rekord för något av mina blogginlägg sedan mycket lång tid tillbaka.

Det var en säregen upplevelse i negativ bemärkelse. Jag befann mig plötsligt bland en grupp kvinnor, själva stolta ”legitimerade lärare” som ägnade sig åt rena skolgårdsmobbarfasoner. Avsiktliga och illvillga misstolkningar av det jag skrev, vägran att svara på något som rörde sakfrågan och i stället ägna sig åt personangrepp var väl det vanligaste. Det var på en sådan nivå att för mig helt okända (och legitimerade!) lärare skrev privata meddelanden där de stöttade mig men skrev att de själva inte vågade utsätta sig för mobben på detta forum. Ett forum för lärare…där en del av dem dessutom själva ansåg sig vara goda moraliska förebilder, framgick av en del kommentarer.

Hm, låt mig säga så här: Detta har INTE för min del bidragit till någon respekt för lärarlegitimationen, om så kallade legitimerade lärare tycker att detta är ett acceptabelt sätt att bete sig på.

15 tankar på “Obehöriga äga ej tillträde (till fast lärartjänst)

 1. Ann-Katrin Wijk

  Jag förstår din frustration men håller inte med dig. Jag har nämligen själv varit där. Men tog tag i min väg till behörighet och kunde bli lärare med ”behörighet” dvs då lärarexamen 1998. Då blev jag tillsvidareanställd och har arbetar som lärare sedan dess. Tycka vad man vill om det, så finns det vissa regler för hur man är behörig i läraryrket och i andra yrken. Vi kan ägna energi och argumentera mot detta eller så finner vi oss i kraven och ser till att fylla igen de ”luckor” vi har. Så jag önskar dig lycka till med detta så att du kan kvalificera dig till en tillsvidaretjänst i världens bästa jobb; lärarjobbet. //Ann-Katrin Wijk

  Gilla

  Svara
  1. Anna Inläggets författare

   Har du läst tråden på Facebook? Där framkommer flera olika situationer som försatt läraren i en omöjlig situation och det inte alls går att läsa in. Det ser väldigt olika ut för olika lärare. Ett exempel är jag som har pluggat så mycket (svenska och andra språk) att jag inte längre är berättigad till studiemedel. Då är det inte bara att läsa in en behörighet som tar flera år. Exemplen är otaliga.

   Gilla

   Svara
   1. Anna Inläggets författare

    Kort sagt: systemet har jävlats onödigt mycket med högt kvalificerade lärare som närmar sig pensionsåldern (jag talar alltså inte om mig själv här) och där tycker jag inte att man ska finna sig utan ändra.

    Gilla

    Svara
    1. ebbaberliningrid

     Jag hoppas att det framgått i diskussionen på den viktiga tråd du tog upp på facebook att jag är helt enig med dig om att en förändring behövs. Hoppas att du inte tagit alltför illa vid dig av den absurda situation som uppstod under diskussionen med onödig och aggressiv fyrkantighet! Önskar dig en skön sommar! Kram

     Gilla

     Svara
     1. Anna Inläggets författare

      Ja då, det framgick att du var enig om detta. Och som sagt krävde jag ju inte att man skulle vara ”enig” utan att man skulle argumentera (eller vara enig) kring det jag faktiskt skrev och inte påstå något jag aldrig påstått. Ja det var en absurd situation men jag inser att jag gick i en fälla och inte insåg att många var där för att ”trolla” som det heter, dvs de var inte ute efter att varken säga emot eller hålla med, utan ställa till oreda eller helt enkelt lassa över sina aggressioner på mig. Det tydde alla de som konsekvent och nogsamt undvek att svara när jag bad dem precisera sin kritik på,,,

      Gilla

      Svara
      1. ebbaberliningrid

       Jag vet inte riktigt längre vad jag menade med kommentaren om sättet att använda sin tid. Men troligen handlade det om att försöka vrida till diskussionen åt ett absurt och destruktivt håll.

       Gilla

       Svara
       1. Anna Inläggets författare

        Men du skrev väl inget om att använda sin tid? Jag tänker mig att jag här har fått en både behörig och legitimerad lärare på tråden, som i kraft av sin anonymitet vill delge mig och världen sina tankar, även om få utom personen som skrev det lär förstå vad hen menar.

        Gillad av 1 person

 2. Libra

  Kan inte arbetsgivaren stå för vidareutbildningen som behövs? Så att läraren ifråga kan fortsätta arbeta och plugga in det som fattas på distans. Och då också stå för betald ” ledighet” de dagar man behöver vara på universitetet. S.k. innevecka.

  Gilla

  Svara
  1. Anna Inläggets författare

   Villkoren ser olika ut för olika arbetsplatser. För mig är det inte det överhängande problemet just nu att få arbetsgivaren att betala. Det handlar om vilka kurser man måste läsa om och vad man får tillgodoräkna sig, hur mycket faktiska kunskaper förvärvade genom erfarenhet ska värderas osv, och det är snårigt. Men många lärare som gått lärarprogrammet blir rabiata om man ens antyder att det finns andra sätt att förvärva kunskaper än genom just detta program.

   Gillad av 1 person

   Svara
   1. ebbaberliningrid

    Precis som det i min erfarenhet existerar lärare som blir skogstokiga av att man – jag – påminner om att det finns andra sätt att inhämta kunskaper än att sitta precis i skolbänken. Och att den flykting inte kan översätta den franska hen behärskar till svenska betyder inte att flyktingen inte kan franska, ity att det inte är nödvändigt i alla lägen att kunna översätta allt till svenska. Sådana situationer uppstod ofta i den högstadieskola jag arbetade i på åttiotalet. Elever som flytt från Libanon, där deras skolgång i hög grad skett på franska ble underkända i franska i Sverige, eftersom de inte kunde franska på svenska.
    Diskussionen i Svensklärarföreningen gav mig samma känsla av svindel som jag fick under de diskussioner vi hade kring dett i lärarrummet. Då.

    Gilla

    Svara
    1. Anna Inläggets författare

     Ibland tänker jag kanske fördomsfullt att lärare inom den ordinarie skolan är ett ganska grinigt släkte och jag föreställer mig att vi som jobbar inom SFI är lite mer generösa mot varandra. Men det kan vara en fördom.

     Gilla

     Svara
     1. ebbaberliningrid

      Kanhända. Men det skulle också kunna hända att din föreställning om griniga lärare närmar sig verkligheten. Och då får vi försöka ändra på den. Verkligheten alltså. Fast inte jag förstås, pensionerad stins som jag är.

      Gillad av 1 person

      Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.