Mår någon dåligt över mina smultron – eller ”vad håller jag på med?”

Det är väl ganska lastgammalt att reklam och andra bilder som syns i medierna ”inte visar verkligheten” och nästan lika gammalt att en del kvinnor som inte känner att de kan leva upp till annonskvinnobilderna reagerar negativt.

Jag har ansett mig stå över sådant!

Men för en stund sedan började jag undra över vad jag håller med när jag ”sitter och suktar” över ännu en youtubevideo där någon uppsnofsad kvinna av modelltyp står och lagar till något i själva verket kanske ganska äckligt, fast ”nyttigt” och gör det i ett perfekt kök med nya, skinande – och stora! – köksbänkar och vitvaror, en stor hög med perfekta citroner (varav hon skär upp en till sin morgonrutin med hälsoriktigt citronvatten först av allt på morgonen) på ett vackert fat på en av bänkarna – samt en gigantisk bukett snittblommor stående lite nonchalant ”vardagslyxigt” bredvid nespressobryggaren!

En sådan bukett fick jag knappast ens när jag fyllde 50, även om vissa buketter var otroligt fina. Men en sak är säker, att om och när jag får vackra buketter med snittblommor så hamnar de på matbordet eller soffbordet, inte på diskbänken… liksom är fallet för de allra flesta, skulle jag tro.

Så varför sitter jag ofta och känner mig lite misslyckad och suktande för att jag inte har en bukett i 750-kronorsklassen bredvid nespressobry… nej, en sådan har jag ju inte ens, men bredvid elvispen då? Och varför är den lilla diskbänk jag har inte ens alltid ren och skinande?

Jag tror att det är för att jag är lite dum i huvudet som jag känner mig misslyckad. Liksom så många andra, annars skulle reklamen inte fungera.

Men ett sådant tillstånd som att man är dum i huvudet går inte över av sig självt bara för att man ”erkänner problemet”. Jag kommer nog därför även i fortsättningen att vara fullkomligt ocharmad, om jag inte rent av känner avsmak, när människor som jag uppfattar det, närmast skryter om sina sura disktrasor och dammråttiga hörn och nedfläckade badrumsspeglar. Eller värst av allt: ”Jag klarar inte av att slänga något!”

Samt förstås även avsmak om de inte har en dyrbar bukett snittblommor i ett av besticksfacken i diskmaskinen, som alla kan njuta av när de sätter in sin disk.

Vad mina smultron har med saken att göra? Jo, jag tänkte att kanske har jag utlöst en känsla av avundsjuka och ouppnåelighet även jag, då jag i två inlägg nedan visade på smultronen som nästan blommar i min balkonglåda och kanske bär frukt till jul (eller ”bär bär” kanske det ska vara.).

I så fall vill jag be om ursäkt.

5 thoughts on “Mår någon dåligt över mina smultron – eller ”vad håller jag på med?”

 1. Och jag tänkte mest: Oj, tänk att de blommar nu!

  Men jag vet att det finns de som – med visst fog – anser att jag är både mesig och okritisk.

  Och då tänker jag: Ja, så kan det ju vara.

  Sedan fortsätter jag att skriva och försöka förstå och leta efter bouppteckningar från 1875 och fundera på alla dessa öden, alla dessa människor långt inne i skogen.
  Dessutom har jag – hittills i alla fall – hittat ett intressant samband mellan vacker skrivstil hos boupptecknaren och solvensen hos den ”med döden aflidne” och samtidigt snudd på oläslig skrivstil hos boupptecknaren när det är ett inhyseshjon eller kanske backstugusittare som inte lever längre.

  Och så får jag fundera lite på det. Också.

  Gilla

 2. Hej, hur går det med smultronen? Vet att det bara är september och att dom förmodligen skulle blomma i november. Men det vore ju intressant för oss potentiella smultronodlare med en liten uppdatering. Om inte dina sambos har satt i sig alla bär förståss. Då finns det ju inte så mycket att uppdatera om. =))) Kram

  Gillad av 1 person

  • Jag ber att få återkomma om bären. Just nu finns en himla massa smultronkart i lådan, men frågan är om de hinner bli mogna smultron innan solen går ner över oss alla – för i år. Kram

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.