”Gravad strömning”

Strida strömmar till gravarna brukar det vara till kyrkogårdarna och gravarna denna helg, dvs Allhelgonahelgen.

Jag bor i Stockholm och min mammas grav finns på Sandsborgs kyrkogård, mitt emot Skogskyrkogården, denna enorma, vackra och världsarvsklassade gravplats.

Sandsborg är lite lugnare den här helgen men ligger som sagt precis tvärsöver gatan.

Jag blir alltmer lik min mamma, inser jag när jag ser den här bilden.

Det ligger ett begravningskapell snett ovanför till vänster från min mammas grav.

Och tänka sig, i just detta kapell satt min kusin Niklas och spelade trummor med sitt band som spelade stilla jazzlåtar för dem som ville komma in och lyssna en stund!

P. S Tyvärr kan man se att jag inte lärt mig att använda min nya kamera än, inställningarna i kapellet blev helt tokiga t ex, därav suddigheten…

13 tankar på “”Gravad strömning”

 1. Vilken fin grav din mamma har. Mina föräldrar valde att bli strödda i minneslunden,.
  Ibland saknar jag att ha en riktig grav att gå till. Vet inte varför men det är bara en känsla av att jag hade velat ha en plats som bara var deras.
  Kram

  Gilla

  • Ja det är det där med att inte ha någon grav att gå till, fastän jag själv till fullo förstår tanken att bli ”strödd” – själv skulle jag gärna hamna i Östersjön och bidra till försurningen…. Många tänker nog att det är skönt för anhöriga att slippa vårda en grav.
   Med mammas grav är det så att jag trodde att jag skulle gå dit mycket oftare och ”känna kontakt” med henne på så vis. Men allteftersom tiden gått finns hon med mig i vardagen och inte vid graven. Den är bara ett minnesmärke liksom.
   Den är fin, min bror gjorde inskriptionen med orgelpiporna. Kram!

   Gilla

 2. Snyggt foto på dig där du sitter så gravallvarlig. Jag tänkte att om jag tittade ordentligt så skulle din mamma visualiseras där på gravstenen bredvid dig så att jag kunde jämföra. Tänk vad tiden flyger, jag tyckte att det var nyligen din mamma dog. En så förfärligt sorglig jul.

  Ni är musikaliska i din släkt har jag förstått.

  Vi var också på kyrkogården, för andra gången på ”rätt” dag och då gjorde vi det ordentligt, åkte dit en gång till, först till föräldragraven på eftermiddagen och sen i mörkret som hela den där gravade strömningen. Jag hade nämligen till slut hittat kvarteret och numret på graven där en av våra vänner ligger. Men tänkte förstås inte på att i mörkret är alla gravar grå, så han fick inte rosen och hälsningen han skulle ha fått. Men vi fick se att det fanns många ljus i mörkret och det var en upplevelse.

  Gilla

 3. Fina foton..
  Denna helg har jag jobbat så jag var på kyrkogården i fredags och gjorde fint. Brukar gå ner på kvällen då det är mörk men så blev det inte denna gång. Synd för det är så vackert när alla ljusen lyser. En fin högtid då vi tänker på dem som ej längre är med oss. Sorgligt men oerhört vackert.
  Var nere en stund igår eftermiddag igen och tände nya ljus. Alltså hur mycket kan man sakna sina föräldrar egentligen? Det ger mig tröst att gå förbi graven då jag är på någon annan stans. Stannar en stund och ja det känns meningsfullt. Jag tycker det är väldigt rofyllt att gå på kyrkogården bland alla gravar.

  Gilla

  • Jag känner igen mig i dina tankar om föräldrar, om det rofyllda i att gå på kyrkogården. Det där med tiden att gå till graven är knepigt – jag själv har ett barndomsminne av att vi efter att mamma dirigerat ”Faurés Requiem” i kyrkan besökte mormor och morfars grav på Skogskyrkogården, och att det var snö eller frost och oändligt med tända ljus – det är en bild och ett minne som verkligheten inte riktigt svarat upp mot på senare tid. Kram!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.