Kattolik men inte katolik

Att jag sedan jag fick Turbo, Kasper och Vera är katt-olik visste ni redan, men kanske visste ni inte om att (även) jag stundtals drabbas av dragning till katolicismen? ”Även” skriver jag därför att detta inom den svenskkyrkliga sfär som jag är uppväxt i inte var något ovanligt. Mina kyrkomusiker till yrket-föräldrar besökte företrädesvis en katolsk högmässa de söndagar de inte tjänstgjorde själva – dock utan att ta emot nattvarden/kommunionen förstås, eftersom detta inte är tillåtet för svenskkyrkliga. (Däremot är katoliker välkomna att fira nattvard i de svenskkyrkliga mässorna.)

Med ömsom välbehag, ömsom rysningar, lyssnar jag ofta på pater Joseph Maria Nilsson när han predikar, undervisar och domderar på youtube-kanalen Katolsk horisont.

Här är det ord och inga visor om hur man ska leva, minsann! Vilket FAKTISKT kan vara behövligt ibland, åtminstone när det gäller mig själv. Ibland blir det för smetigt och deppigt med all förståelse och alla ursäkter vi har för att fortsätta med det som i kristet religiösa termer heter att ”synda” (dvs bete oss jävligt mot andra och mot oss själva och då i förlängningen mot Gud) och som ges av diverse mer eller mindre religiöst motiverade själavårdare. (Lika ofta är en sådan förståelse dock livsviktig för att man ska hitta styrkan att bättra sig.)

Åtminstone känner jag mig ofta styrkt av ”pater Joseph Maria”, denna buddha-liknande och till synes glada men ack så stränga franciskanbroder/gråbroder.

Men nog är de trots detta, eller dessutom, väldigt knepiga, katolikerna? De skickar runt ”relikskrin” till olika katolska församlingar i Europa med benbitar av personer de utnämnt till helgon till exempel, som sedan troende katoliker kan komma till kyrkan och vörda. Förra året gällde detta det inom katolicismen populära helgon som de kallar ”Lilla Thérèse” eller ”Thérèse av Lisieux”, en nunna som dog mycket ung i tuberkolos 1897. Hennes kvarlevor får ingen vila i graven utan turnerar runt i världen (ingen flygskam där inte) och så även hennes föräldrar i egenskap av att vara just hennes föräldrar! (Eller åker lilla Thérèse och hennes föräldrar tåg?*)

Knepigt, som sagt, tycker jag. Eller åtminstone inte så lite flummigt. Med detta sagt så är det ju dock det sinnliga som också drar till katolicismen men här blir det bara tokigt för mig. Diverse olika pedofilskandaler lägger jag däremot inte katolicismen till last här, eftersom detta inte har med den katolska läran att göra och sådant beteende frodas såväl i friidrottsmiljö som i kyrkomiljö, om man tillåter det eller är mån om att tysta ner.

Minns ni för övrigt morgonsoffe-debattören Thomas Idergard från TV, tidigare ledare för ungdomsförbundet MUF och sedermera just högerdebattör? Det sistnämnda är han fortfarande, med skillnaden att han nu är jesuitbroder, präst och således kallas ”pater”.

Jag reagerade över hans sist publicerade predikan där han i mitt tycke lite slafsigt gav en känga åt islam, såsom företrädare för olika religioner gärna ger kängor åt varandra, oavsett religion. Nu är jag inte per definition emot att ge kängor åt islam, men man måste vara väldigt korrekt, annars bidrar man till ökad spänning mellan religionerna, till skada för alla.

Min ifrågasättande kommentar publicerades faktiskt samt fick jag svar av Idergard. Men det var inte så tillfredsställande, ansåg jag. Jag hade ifrågasatt hans påstående att den ”kristna familjens ordning” står i kontrast till ”sharia- och hederskulturer” då jag inte riktigt förstod vad sharia hade med saken att göra, samt påpekade jag att ideligen upphöja Jesus mamma som den mest fullkomliga kvinnan samtidigt som hon benämns med sin sexuella status, dvs som Jungfru Maria, i sig kan sägas vara en del av eller orsak till hederskulturen.

Nå, det fick jag göra. Men jämförelsen med sharia var ändå rätt och riktig, menade pater Thomas. ”Sharia däremot bygger på den motsatta föreställningen. Ta t ex bara mannens möjligheter att tvinga på kvinnan en viss klädsel” skriver han.

Det är här jag gärna hade velat få ytterligare svar. Jag skrev:

Varför bär nunnor i många katolska ordnar något som är fullt likställt med muslimskors heltäckande klädsel, inkl slöja och där bara ansiktet syns? Varför bär många kvinnor någon form av huvudbonad fortfarande vid kyrkobesök i sydligare länder? Varför gifter sig svenska kvinnor i slöja och vit klänning som symboliserar hennes ”oskuld”? Har ”männen påtvingat” dessa kvinnor detta?

Om det sistnämnda är sant bör man väl först och främst göra upp med dessa förtryckande seder inom sin egen kultur och tro? Eller så anser man att det inte alls är så, utan att nunnor klär sig som de gör för att behaga Gud, att man gifter sig i vitt och slöja för att det är en del av ens kultur… osv. Dvs detsamma som väldigt många muslimskor skulle säga om de tillfrågas om varför de bär slöja. Det är inte mannen som tvingar dem, utan handlar om deras egen gudsrelation, och/eller är det ett uttryck för kulturell identitet.

Med detta sagt så finns det väldigt mycket förtryck av kvinnor i muslimska kulturer, ofta med religionen som ursäkt, och även s k moralpoliser är tydligen ett problem i svenska förorter. Men är det islams fel med tanke på att kvinnor i kristna kulturer mött samma motstånd när de förr i världen klippte håret, gick barhuvade, förkortade sina kjolar eller vågade sig på att bära byxor? Det är svårt att se de flagranta skillnader du talar om i synnerhet med tanke på Paulus ord om att kvinnan måste täcka sitt huvud när hon ber eftersom hon inte är en avglans av Gud medan mannen är det.

Högintressanta frågor tycker jag, men inte pater Thomas.* Därför måste jag konstatera att Katolska Kyrkan har missat att vinna ännu en själ! (Vilket den i och för sig säkert inte beklagar, som pater Joseph ofta brukar understryka: ”Vi behöver inte fler dåliga katoliker.”)

Jag förblir kattolik, men blir inte katolik. Mjau!

P.S Dock rörs jag fortfarande till tårar av tacksamhet när jag minns den för mig okände förbedjande skotske munk som varit i kontakt med min Fb-vän/släkting och som bad för Lotta när hon höll på att dö, för min bror, och för mig!

*Lilla Thérèse och hennes föräldrar åker bil, har jag nu senare fått veta.

 

5 tankar på “Kattolik men inte katolik

 1. ebbaberliningrid

  Kära vän!

  Det är intressant och lärorikt för mig att läsa vad du skriver. Ditt resonemang om klädsel och hur kvinnor i olika kulturer faktiskt själva kan tänkas bestämma hur de vill ingå i just den kulturens signalsystem Och hur vår mänskliga förmåga till och behov av grupptillhörighet – och att hålla avståndet till andra grupper – ofta förmår oss att attackera helt i onödan.
  Jag tror att min oförmåga att tillhöra någon som helst grupp beror mycket på detta – att det förväntas ett gemensamt åsikts – och trospaket, något som jag varken kan eller vill leverera. Jag tror på mitt sätt, lever på mitt sätt och följer efter förmåga den gyllene regeln som existerar i alla mänskliga sammanhang – att behandla andra som jag själv vill bli behandlad. Och att aldrig glömma att Kärlek är allt!
  Stor kram, Anna! Jag önskar dig också – än en gång – ett riktigt Gott Nytt År! ❤

  Gilla

  Svara
  1. Anna Inläggets författare

   🙂 Om en författare till läromedel i religion tycker att det jag skriver är intressant blir jag orimligt stolt och uppblåst! Forts ang klädseln: Både inom kristendomen och islam kan slöjans ursprung väl ses som kvinnoförtryckande, då den aningen lägger ansvar på kvinnan för männens sexuella beteende alt betyder att hon är mer syndfull än mannen. Men det betyder inte att de kvinnor som bär den är tvingade till det. Men kan vara det förstås och är i många länder.
   Ja det är svårt att tillhöra en grupp med ett ”trospaket” men det är också ensamt och tungt att själv forma sin tro kan jag tycka. Det vore härligt att kunna bejaka och inte ideligen grubbla som jag gör.
   Tack detsamma till dig och kram!

   Gilla

   Svara
   1. ebbaberliningrid

    Hej igen kära Anna!
    Jag tror att om man är en grubblande människa så är man. I alla fall är jag det. Och för mig är det en lättnad att det inte sitter någon med ett tänkt facit, utan att jag själv får leta mig fram till den tro som hjälper mig och att jag gör det med hjälp av de regler som jag hittat överallt i mänskliga sammanhang – att behandla varandra väl och att minnas att Kärleken är den stjärna mot vilken/ i vilken vi existerar. Så jag tror alltså inte att man slipper grubblandet för att man ingår i ett definierat trossystem, däremot tror jag /upplevde jag – jag är ju trots allt både döpt och konfirmerad och har flera djupt kristna vänner, som står mig nära – att just för mig är den reglerade, fixerade tron som styrs av människor – ofta män – mer en tvångströja än någon positiv stödkorsett. Vi är alla olika och det är fantastiskt om vi kan minnas det och låta var och en bli salig på sitt sätt.
    Kram Anna! ❤
    Och dig upplever jag som en mycket seriös och generös person precis som du är! Jag önskar dig verkligen allt gott! 🙂

    Gillad av 1 person

    Svara
    1. Anna Inläggets författare

     Jag tror du har rätt. Är man är grubblande och ifrågasättande så är man, även om det inte alltid gynnar en själv.
     Det var vackert det du skriver om kärleken och stjärnan – kärnan? Kram tillbaka!

     Gillad av 1 person

     Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.