Var är evangeliet?

Jag kämpar dagligen, skulle jag säga, med frågan om jag är kristen eller bara ”gudstroende i en kristen kontext”.

Jag skrev tidigare att jag ofta lyssnar på katolske ”pater Joseph Maria Nilsson” på Youtube och jag har även dristat mig till att ställa en fråga till honom ang hans youtube-sändningar. Så här löd frågan, redigerad:

”Hej! Vi känner inte varandra men jag undrar bara om jag kan få ”önskefråga” till Katolsk horisonts youtube-kanal. Jag är svenskkyrklig så du har inget själavårdande ansvar över mig, men jag hämtar ofta näring ur dina föreläsningar och frågestunder på Youtube.

 1. Hur ska vi tolka påvens svar till den lilla pojken vars pappa dött och som inte var troende? Håller katolsk tro det i själva verket för möjligt att man mycket väl kan komma till himlen utan tro, ”men att det är dumt att chansa”?
 2. Hur kan det överhuvudtaget vara ett ”glädjebudskap*” att bara den som lyckas ”tro på Jesus Kristus” kan bli förlåten och få träda in i himmelriket? Tänker också på din kritik av enligt ditt uttryck ”saligförklaringarna vid begravningar” som du hållit, där du syftade på att anhöriga för lättvindigt säger att ”hen har det bra nu!” om den döde. ”Hur vet du det?” frågar du.

Anta att den döde både varit kristen och en faktiskt ganska hygglig människa på det stora hela – ändå räcker det inte?

Jesus dog och plågades för oss men att tro samt att sträva eftet det goda räcker ändå inte – så vad räcker då? Det synes mig som om Gud allsmäktig som skapade oss sådana vi är, med den hjärna vi har, trots detta kräver ett straff för att vissa av oss är ”skeptiska”, och dessutom måste Jesus lida ”som ingen annan lidit har” för våra synders skull. Trots detta måste vi också ändå lida inte bara i vårt jordeliv utan även efter döden. Det är lidande och lidande och återigen lidande.

Med tanke på detta FÖRSTÅR jag inte vari ”evangeliet”, dvs ”det glada budskapet” består! Varför ska vi ”lova och prisa Herren” för detta?

Den som är troende får gärna svara hur han eller hon tänker om detta (men om några kommentarer alls misstänker jag just att den som inte tror kommer att svara).

*evangelium lär betyda ”glatt budskap” eller ”goda nyheter”

6 tankar på “Var är evangeliet?

   • Några tankar om evangeliet: För mig är det glada budskapet att den Gud jag tror på är en god Gud. För mig betyder det att jag själv inte behöver lösa den typ av dilemman som du beskriver. Jag litar på att hen vet vad hen gör. Sen är ju offrandet av Jesus för mänskligheten starkt förknippat med det glada budskapet. Och där ser jag faktiskt ett utrymme för en tolkning som skulle trösta den lille pojken. Själv är jag inte kristen ”för säkerhets skull”, utan för att det hjälper mig att försöka leva det liv jag vill leva. Dessutom är det en stor tröst att känna att det finns någon där som alltid kommer att älska mig även när jag misslyckas med att leva det liv jag vill leva.
    Det här kan man diskutera och vända och vrida på, men det här var det jag först tänkte på när jag läste det du skrev.

    Gilla

    • Ja, jag tror ju också på en god Gud och inte heller jag tror för att ”det är dumt att chansa”. Mitt problem gäller inte min personliga tro utan hur den som bekänner sig som ”renlärig” tolkar kyrkans eller Bibelns budskap. Jag tycker samtidigt att jag bör kunna förklara vad jag menar om jag tillhör en kyrka eller en tro som säger att ”den som tror på Jesus ska bli räddad” och vad som då menas med att ”inte tro”. Och det är där jag har problem. Och upplever att kyrkan också har problem. Ordagrant betyder det ju att pojkens pappa inte blir räddad. Och då är Gud inte längre god… alltså kan jag inte tro som det står och som många predikar, om Gud samtidigt är god.

     Gilla

     • Jag håller helt med dig. Det är ruskigt svårt. Jag fegar kanske ur och undviker att försätta mig i en situation där jag ska försöka förklara.
      Men jag uppskattar att läsa om dina funderingar och ditt engagemang. Det får mig att själv fundera.

      Gilla

      • Tack detsamma!
       Ja det är ruskigt svårt. Men det vore skönt att bara kunna ”köpa allt” rakt av, utan dessa invändningar och funderingar, även om jag inte förespråkar en hjärndöd tro.

       Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.