Uppdatering om Jan Roströms begravning

25/11: Nya besked igen! Men glädjande. Nu får kören räknas till de medverkande (det fick de inte sist) vilket betyder att de kan sjunga i själva gudstjänsten. Som jag förstår det så blir det därför inte körsång i kyrkan innan gudstjänsten.

Streamingen till begravningsgudstjänsten kommer man till om man klickar här.

24/11: Så här ligger det till nu: Begravningen kommer att genomföras i huvudsak som planerat men nu med endast 20 personer, exkl medverkande (till dessa får bara präst, organist, vaktmästare och begravningsentreprenör räknas, tyvärr ej andra musiker och sångare). Vi har alltså blivit tvungna att återkalla möjligheten att delta till många personer som anmält sig när 50-personers/70 personersgränsen fortfarande gällde vilket känts väldigt svårt och tungt. Vi har prioriterat absolut närmast släkt och fyra arbetskamrater sedan väldigt många år samt de musiker och sångare som kommer att delta, och redan där är vi uppe i 20 pers…för övrigt har vi inte ”prioriterat” eller rangordnat.

Det kommer dock att ges tillfälle att ta avsked timmen innan begravningsgudstjänsten börjar. ”Pappas” (numera Carinas) kyrkokör kommer att sjunga en sång runt 12.15. I samband med detta kan man alltså komma in och sitta en stund, ta avsked och kanske tända ett ljus.

Minnesstunden efteråt är inställd p g a att vi inte kan genomföra den på ett smittsäkert sätt.

Vi kommer att låta begravningsbyrån streama gudstjänsten, gå in på http://www.klockarebolaget.se och sök upp Livestream i hörnet uppe till höger på sidan.

Vi kommer också att filma gudstjänsten. Om t ex din dator drabbas av tekniska problem under streamingen finns alltså möjlighet att se begravningsgudstjänsten i efterhand, efter att vi fått lite tid på oss att redigera då vi dessutom filmar från lite olika vinklar. Vi måste ha lite tid till klippa ihop det vi filmat.

19/11. Så kom beskedet att vi får vara 20 i alla fall. Då ska vi nog klara det här. Men det blir förstås fortfarande så att väldigt många inte kan komma vilket är tråkigt men nödvändigt.

18/11: Nej, inget besked än. ”Svenska kyrkan har lagt in ett yttrande om att begravningar bör undantas från åtta-personersregeln. Regeringen förväntas svara inom kort”.

Ytterligare uppdatering kvällen 17/11. Vi kan behöva vänta tills torsdag kväll tills vi får ett besked sägs det nu.

Uppdatering den 17/11. Hur gör vi nu? Direktiv om att man endast får vara åtta kommer, samtidigt som detta inte på nationell nivå omfattar begravningar. Vi försöker komma i kontakt med Västerleds församling för mer information. Vi hoppas kunna genomföra men att många själva väljer streaming/inspelning i stället för att vara på plats.  Då skulle vi vara fler än åtta men färre än 50 och då kyrkan är stor tror vi att kan genomföra det säkert ändå. Men vi väntar på ytterligare information. Sidan uppdateras när vi vet./Anna

Så här är nuläget i dag den 12 november (texten kommer att uppdateras): Jag och min bror vet inte riktigt än hur vi ska lösa det hela. Det är oerhört glädjande och värmande att många kände att de hade en personlig relation till vår pappa och vi förstår att under normala omständigheter hade det blivit ”fullt hus” i kyrkan.

Tack också till dem det berör för de fina minnesorden i DN och SvD!

Samtidigt kommer det oroande rapporter om ökad smittspridning och utökade restriktioner. Många av hans vänner tillhör faktiskt en riskgrupp eftersom det inte är främst 15-åringar som ingick i hans stora bekantskapskrets, och flera har redan helt rätt och riktigt nu backat från sin tidigare anmälan om att delta.

Min och min brors hjärnor går på högvarv när det gäller hur vi ska göra i denna situation. Vi var från början skeptiska till live-streaming eftersom vi förstår att många kanske inte helt datavana kan känna sig stressade när det gäller att få tekniken att fungera.

Ska vi kanske filma det hela i stället och lägga ut begravningsgudstjänsten på Youtube eller kanske här på bloggen och/eller på Facebook?

Vi VET INTE i nuläget. Vi väntar också på och avvaktar det slutgiltiga antalet anmälningar om att delta vid begravningsgudstjänsten. (Ju förr man kan ge besked desto tacksammare blir vi!).

Men både här och på Facebook kommer ni att kunna få information framledes, liksom Klockarebolagets begravningsbyrå 08-26 81 10 kan hjälpa till med att svara på frågor. (Denna begravningsbyrå och vår pappa har för övrigt samarbetat vid ett ”oändligt antal” begravningar tillsammans genom åren och räknas också till hans vänner.)

Uppdatering den 13/11: Fick ett samtal från Mia som var den hemtjänstpersonal som han träffade mest och hon var ganska förkrossad – hon hade inte fått reda på att han var avliden förrän i dag!(Hon var på kurs under några veckor när det hela hände). Jag som trodde att kommunal hemtjänst blev informerad ”automatiskt” när någon avlider. Miss av oss där. Hon gillade vår pappa och vi är så tacksamma över ”det lilla extra” hon gjorde för honom – som att plocka in vackra buketter från trädgården som hon placerade ut i vår fars hem, till hans men även vår glädje!

2 tankar på “Uppdatering om Jan Roströms begravning

 1. ebbaberliningrid

  Säger som jag brukar – jag tänker på er! Och på er pappa, min syssling Jan, som jag inte kände så väl men tyckte mycket om.
  Det är nog en bra idé att filma och lägga ut begravningsgudstjänsten på Youtube. Då kan vi som gärna hade deltagit ändå få vara med. Och det blir möjligt att återvända, det kan vara en dimension även för er som deltar.
  Hur som helst önskar jag att ni kommer fram till ett beslut som passar er. Och jag är så tacksam över att ni lägger så mycken omsorg på detta, det är fint av er.
  Kram till er båda! ❤

  Gillad av 3 personer

  Svara
  1. Anna Inläggets författare

   Alltså, jag är helt inne på din linje, att en filmad version nog är kanske inte det enda men viktigaste alternativet. Då kan man redigera så att mindre viktiga element klipps bort – annars kan det bli rätt jobbigt att se allt i sin helhet, vilket gäller även live streaming. Det är en sak att vara på plats, men att titta in i en skärm medan besökarna tar plats, defilierar osv kan bli rätt ansträngande, vilket det inte är om man är med i verkligheten.
   Jag har inte tänkt på att vi ”lägger ner mycken omsorg på detta” men när du skriver det så stämmer det, men det känns helt självklart. Kram tillbaka! ❤

   Gillad av 2 personer

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.