Både makabert och sinnessjukt!

Efter att vår pappa dog i höstas har varken jag eller min bror orkat ta tag i det faktum att vi nu har ärvt vår föräldravilla och vårt lantställe på Blidö – och att vi måste sälja båda, även om det smärtar väldigt i alla för mig att sälja lantstället.

Vi är tacksamma för att vi fått ärva allt. Likväl är det något man måste ha en viss energi för att orka ta tag i, detta med att gå igenom och lägga ut till försäljning. Eller en himla massa energi.

Men nu har vi minsann kavlat upp ärmarna och har tagit tag i att sälja båda. Inte så smart att göra detta samtidigt men vi stressas av att det ska vara så bra att sälja just nu.

Våra föräldrar har ägt villan sen 1963 och lantstället nån gång kring början 70-talet. Där finns därför väldigt mycket saker från i början av 60-talet! Och 70-talet. Och 80-talet… och…

Våra föräldrar var inte hoarders – men de var synnerligen oskickliga på att slänga saker! Synnerligen, synnerligen oskickliga. Liksom kanske många andra ur deras generation är/var. När något var utslitet och man behövde köpa nytt så gjorde man det. Problemet är att man passade då inte på att samtidigt slänga den uttjänta alltför platta huvudkudden, den utnötta morgonrocken med hål i, de obekväma aldrig använda joggingskorna, det trasiga underlakanet, den trasiga julgransbelysningen och det sönderrostade strykjärnet. Bättre då att stuva in allt i de djupgående garderoberna och källarförråden som den gamla 20-talsvillan hade! De kunde ju kanske komma till användning igen – nån gång!

För att inte tala om allt som snickarboden på landet rymde! Här fanns dammsugare från 60-talet, en barnvagn, ett oändligt antal verktyg, simdynorna som jag använde innan jag kunde simma, en ljusblå badbalja från när vi var bebisar, ankare, bojar, presenningar…

Tillbaka till villan: Radioapparaterna och bandspelarna som ersatts av bättre ljudmaskiner – måste ändå sparas. Verktyg som hammare och såg bör man ha i minst sexdubbla uppsättningar, när det gäller gräsklippare och motorsågar kan det räcka med två – tre stycken, varav åtminstone en fungerar.

Det kan räcka med femton spadar och 8-10 krattor. En lövblås och en högtryckstvätt gör sig bra oanvända i sina förpackningar.

Alla mina och min brors skridskor och skidor och hjälmar finns kvar hemma i villan. Förutom våra farföräldrars dödsbo med alla vykort som farmor fick under sin livstid. Plus alla deras böcker – hela den klassiska litteraturen samlad, från Platon till Lagerlöf till Lo-Johansson. Farfars ansökningshandlingar till ett jobb 1943, Samt vartenda mötesprotokoll från de möten som pappa varit närvarande vid, och de var många, alla fakturor och även besiktningsprotokollen från när mammas bil besiktigades på 70-talet.

Inuti i stort sett varje låda vi gått igenom hemma i villan finns minst en skruvmejsel, många olika skruvar, en ficklampa, ett antal olika batterier som man inte vet om de ligger där för att de är uttjänta eller inte, flera olika glödlampor till adventsljusstakarna eller julgranen som man inte heller vet om de sparats för att fungerar eller inte, samt en massa ”grunkor” , delar av någon apparat som jag inte ens förstår vad de ska användas till. I pappas nattygsbordslådor fanns förutom böcker om flygsäkerhet och flygtrafikregler (han hade ju flygcertifikat), strumpor, en samling gardinupphängare samt ett stämverktyg för cembalor.

Vi har sålt ca 25 kartonger noter för en symbolisk summa, för att vi inte orkade sortera och sälja alla dessa verk var och en för sig. Tala om notskatt! Här fanns allt inom orgel- och kyrkomusik förstås, körverk, men även operanoter, folkmusik, negro spirituals, kända popklassiker, jazz, pianonoter av de största tonsättarna och gamla notböcker med julvisor för barn.

Vår pappa skrev i och var redaktör för olika tidningar och har sparat varje artikel. Han har även sparat alla nummer han köpt av både motor- och flygtidningar. I pärmar.

Så väldigt många pärmar!

Det har varit så otroligt mycket att jag ibland skrattat de sinnessjukas skratt av ren utmattning.

Det finns en hel del vackert porslin, men det mesta som finns kvar av alla saker är utslitet och inte så väldigt mycket har vi velat ärva.

Men ibland råkar man på ”dolda skatter”! Som en perukstock som jag tyckte var lite småläskig där den stod hemma hos farmor och farfar när jag var liten. Nu tycker jag fortfarande den är lite småläskig, för att inte säga lätt makaber, men kan inte låta bli att låta detta guldhuvud stå på min bokhylla hemma…

Kan mina sömnproblem bero på detta?

Publicerad av Anna

Sfi-lärare bosatt i Bromma, Stockholm.

7 reaktioner till “Både makabert och sinnessjukt!

 1. Käraste Anna!
  Vilken fantastisk beskrivning – jag blev andfådd och fick sedan hålla tillbaka ett alldeles eget vansinnigt skratt – du kan sannerligen måla med ord!
  Så där är det ju, precis så där!
  De tankar jag haft rätt länge nu kring dig och Martin blev alldeles tredimensionella och väldigt levande.
  Jag fortsätter att önska er kraft, styrka och den försonande, ömsinta humor som ni nog också ärvt av era föräldrar!
  Stor kram och lycka till med allt!

  Ingrid

  Gilla

 2. Jag fick röja efter mina föräldrar också.
  Fast det var bara en lägenhet tog det 3 månader. Så jag vet precis vad du pratar om. Många turer till soptippen blev det. Och till Erikshjälpen också.
  Du och din bror får hämta styrka hos varandra. Och en dag kommer ni att kunna se tillbaka på den här tiden och berömma er själva. För att ni gjorde ett så bra jobb.
  Kram

  Gilla

 3. Ack du milde! Men det där med redskap och verktyg känner jag igen från min man, hittar han inte eller funkar det inte just då, så vips köper han ett nytt exemplar. Den klassiska litteraturen ska ni vara rädda om, jag kan tänka mig att du har läsning för resten av livet och kanske blir du lite bildad på kuppen – vad man nu ska med bildning till. Men i stället ställer du en hånleende perukstock i hyllan Skyll dig själv!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: