Inte bara en livsstilsblogg utan en dödsstilsblogg

Att det här är en livsstilsblogg där ni varje dag kan läsa smarriga recept, få träningstips och läsa om de senaste modetrenderna visste ni väl redan? Kanske visste ni också sedan förut att det också är en dödsstilsblogg.

Min pappas urna kom i jorden så sent som för en dryg vecka sedan vilket redan meddelats på Facebook. Jag tillåter mig därför att skriva lite lättsammare den här gången.

Jag upprepar inte heller skälen här till att det blev så sent, bara att de nog kan ses som goda.

Ja, ”stackars pappa” som fick stå så länge och vänta i sin urna på Råcksta krematorium! Å andra sidan kan jag nog också tillåta mig att skämta på ett sätt som pappa inte alls var främmande för…Det var en miljö han kände sig som hemma i! 🙂

Som den arbetsnarkoman han var räckte det nämligen inte med att bara spela på begravningar och andra förrättningar i församlingen, dvs de som ålåg honom, utan han passade alltid på att ta några extra begravningar i veckan vid de stora begravningsanläggningarna i Stockholm. Råcksta krematorium låg närmast till från hans ordinarie arbetsplats Västerleds församling. Skulle inte förvåna mig om han vägrade inse att han var död och åtog sig att spela själv medan han väntade! Min pappa ville ju aldrig medge att det var ”något fel på honom”. Samt hoppas jag att han fick kaffe medan han väntade, något som han aldrig någonsin tackade nej till…

Ovan: Jag och kyrkogårdsförvaltningens representant fyller i graven vid urnsättningen den 4 augusti. Vi hade flera släktingar och närstående med runt graven och kaffe efteråt, men jag visar inte bild på dem då jag inte vet om de vill.

I vilket fall, vår pappa var en väldigt blå person, och då talar jag inte om politik, utan vilken den självklara favoritfärgen var. Därför kändes det bra att (den nedbrytbara) urnan såg ut så här:

Den matchade precis hans bil, som ni ser, och som jag kör omkring med nu. Det är väldigt viktigt att färgen på ens urna matchar ens bil!

För övrigt unnade jag mig pappa style när det gäller parkeringen både vid urnsättningen och i dag, då jag körde och ställde mig precis intill graven – vår pappa var inte mycket för att följa parkeringsregler…

Just efter gravsättningen såg graven lite stökig ut men i dag åkte jag dit och rensade och planterade en blomma. En blå blomma!

Hade köpt med mig kaffe och en bulle också, och satte mig på en bänk på kyrkogården och ”tog in”. Sandsborgs kyrkogård var underbart vacker i dag och alldeles folktom.

På vägen hem stannade jag till vid Norr Mälarstrand. Även Riddarfjärden var blå.

Bild ovan: Pappa på Blidö, runt 2010. Med blå ögon och ännu blåare skjorta och byxor.

Och med hund på tillfälligt besök.

Publicerad av Anna

Sfi-lärare bosatt i Bromma, Stockholm.

5 reaktioner till “Inte bara en livsstilsblogg utan en dödsstilsblogg

 1. Vilken otroligt vacker bild där ni fixar med graven! Ser ut att höra till en reklamfolder för en begravningsbyrå!
  Stenen med orgelpiporna gillar jag också. Men ögonen gick snabbt till gravstenen bakom, där Mauritza fått sitt namn i guld – till skillnad från de övriga. Undrar hur diskussionerna gick där!

  Mina föräldrar har en liggande liten sten i rabatten vid mormor och morfars grav där också en moster och morbror ligger. De var barnlösa och hoppades av vi skulle se till graven efter mina föräldrar redan låg där. Rätt tänkt. Men morbrodern lät fylla i alla namnen på stenen med guld innan han dog … och min pappa avskydde guld på gravstenar. Som tur var, hann han inte få se det. Hans och mammas liggande sten är inte förgylld.

  Att sörja innebär för mig att man tänker även på roliga saker omkring den man saknar, skrattar åt tokerier de gjorde och sa, och gläds över att de har funnits. Inte att bara vara allvarlig och gråta.

  Gillad av 1 person

  1. En reklamfolder för begravningsbyrå säger du? Jaså, i så fall får jag väl blåsa liv i min ”egen” byrå Wayne’s Coffin igen! 😀

   När det gäller varför just ”Mauritzas” namn på stenen bakom är i guld tror jag nog beror på att hon ristade in sitt namn själv, medan hon levde -?

   Som jag märkt förut delar vi syn på mycket när det gäller sånt här, ang ditt sista stycke!

   Gillad av 1 person

 2. Min pappa fick oxå vila länge i kapellet i sin urna. Han dog i december och han vilade där tills 13 maj ..vi valde dag med omsorg då vi ville urnsätta honom på våren. Det regnade denna dag men då urnan togs fram sprack himlen upp och solen strålade under hela ceremonin vid vår familjegrav. Att det var fredagen den 13 gjorde nog sitt till och pappa han log nog i sin himmel denna dag. Han hade humor min pappa och han såg säker till att vi fick en fin upplevelse där denna soliga sorgliga dag.

  Gillad av 1 person

  1. Det låter fint, Tant Otto med solskenet och datumet! 🙂 Och ni tänkte likadant som vi. Vår mamma dog i december (2012) och vi begravde hennes urna den 14 maj vilket också var hennes födelsedag. Vi hade tänkt göra på liknande sätt med vår pappa, dvs begrava urnan i maj men olika saker kom i vägen och sedan när vi skulle boka var det lång väntetid. Troligen hade flera tänkt som vi i dessa pandemitider.

   Gillad av 2 personer

   1. Min pappa dog 2010 i december ..mamma 2017.. i augusti. När mamma dog var det bestämt långt innan att vi jag och min syrra skulle kryssa med finlandsbåten med släktingar och fira morbror Ensio som fyllde 80 år.
    Vi mamma och jag sände en bukett blommor på fredagen till morbror och så dog mamma på söndag natten. Så min morbror sa att han fick grattishälsningar från himlen en hälsning från mamma som dött dagen innan hans födelsedag. Märklig känsla att veta att oj nu får morbror blommor och kort från mamma som precis dog.
    Men hur skulle vi kunna veta ..vi gjorde födelsedags kryssningen som vi vet att mamma ville att vi skulle göra och hade med henne i våra tankar.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: