Jag stör mig på Läkarmissionen

Eftersom jag slutat ge till romska tiggare gav jag för en tid sedan en summa till Läkarmissionen och till ett projekt som de sa hjälpte romerna i Rumänien och Bulgarien.

Därför fick jag i dag en kalender från nämnda läkarmission.

Låt mig först få klargöra:

Jag vill inte att mina pengar ska gå till en jävla kalender!

Det blir inte bättre av att kalendern jag fick ser ut som den gör. Enligt mitt sätt att se är den snudd på rasistisk. Men om inte så är den bara så otroligt förutsägbar med sina bilder. Som visar idel ”svarta lyckliga och färgglatt klädda kvinnor och barn som bär vatten på huvudet” i Kongo eller Uganda.

Så etno-chict!

Jag kan ha den i köket så ser alla som besöker mig att jag gett till välgörenhet (om inte annat så upplyser jag om därmed här på bloggen…). Dessutom lyser deras skrattande svarta ansikten upp min köksvägg! Och barnen har vatten att bära på sina huvuden – det är tack vare mig! De skrattar också.

Alla kvinnor på bilderna skrattar eller ler med tänder medan de få förekommande männen är allvarliga eller smått leende men med stängda munnar – Genusfotografen, var är du?

Men det är inte det värsta.

Jag menar så här: Om jag ger pengar till Stockholms Stadsmission vore det ganska osmakligt om de ger ut en kalender med idel skrattande hemlösa som nu genom min ”gåva” har tillgång till natthärbärge. Det vore objektifierande och dessutom integritetskränkande för de utsatta människorna. Men om det gäller svarta nödlidande i Afrika så blir det ett ”festligt inslag på väggen” i en väggkalender.

Men inte på min vägg. Där finns heller inga kalendrar med random vuxna vita kvinnor som skrattar eller allvarliga medelålders vita män. Om jag hade en kalender skulle dock hästar eller andra djur kunna förekomma på bilderna.

binary comment

Publicerad av Anna

Sfi-lärare bosatt i Bromma, Stockholm.

5 reaktioner till “Jag stör mig på Läkarmissionen

  1. Så skönt att du är en klok och tänkande människa! Just nu är jag så trött och känner mig lite inmålad i ett hörn, så det är välkommet att påminnas om att livet pågår och människor – just här just du – bryr sig om att tänka efter, ta ställning och berätta om sina tankar. Tack! Ha det bra! Stor kram ❤

    Gilla

  2. Du har så rätt! I båda sätten att se. Jag stör mig dessutom på att alla de välgörenhetsorganisationer, inkl läkarmissionen, som jag har skänkt några hundringar till vid en begravning, nästan dränker mig i brev efter det med: skänk mer, skänk mer, skänk mer!!!

    Vad kostar det att göra och skicka ut alla dessa tjatbrev? Om jag hade hur mycket pengar som helst, skulle jag skänka massor – men då hade de väl tiggt om ännu mer?

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: