Juligast!

Jag kommer inte från ett hem där det var noga med att ”inte ha sönder” saker. Men två saker uppfattade jag att min mamma var väldigt rädd om, varav den ena var en lätt missuppfattning från min sida fick jag reda på när jag tog upp saken. Den ena handlade om julkrubban med dalamotiv som kommer från min mammas föräldrahem. (Skulpterad av Lena Börjeson på 1930-talet typ). Den andra om Cointreau-flaskan som stod högst upp i skafferiet och vars innehåll bara sjönk någon ynka centimeter i taget under ett tidsspann på flera år. Jag insåg att den var ”dyrbar” men förstod senare att det var fel att likställa den med julkrubban.

I år är första året som jag packar upp krubban hemma hos mig. Det känns nostalgiskt och vemodigt. På julaftons morgon som barn upplevde jag det som att vakna i en förtrollad värld med granen som var viktigast förstås men även krubban. Samt en ljuslykta fylld med vatten som man kunde skaka på så att det ”snöade”.

Som ni ser levde Jesusbarnet farligt inte bara på grund av Herodes män utan det fanns dessutom stora farliga kattdjur i området… Men en del var snälla och ville bara ”nosa lite” på Jesus. Har jag hört.

Alviks strand.

Publicerad av Anna

Sfi-lärare bosatt i Bromma, Stockholm.

2 reaktioner till “Juligast!

    1. God jul till dig också! Jag undrade vad du menade med kängurur först men nu förstår jag precis. Tror jag. Jag tror du gick efter Mazarins kroppsform men låt mig bara tillägga att även om hans pung är synlig nu med så var den betydligt mer framträdande före kastreringen!

      Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: