En trevlig tjej – Könsroller i sfi-bok från 1981

Jag hittade en sfi-bok från 1981 i förrådet på jobbet. Eleverna skulle träna på att förstå  ordklasser genom ett antal ord som stod under rubrikerna mamma, pappa, storasyster, brorsan.

Så här såg det ut:

Mamma: lagar mat, syr, städar, dammar , diskar, väcker, tröstar, ordnar, gråter, skrattar

Pappa: arbetet, fåtöljen, tidningen, Systemet, båten, bilen, villan, sängen, tystnad

Storasyster: vacker, intelligent, flitig, ren, rar, händig, öm, känslig

Brorsan: snabbt, högt, skrikigt, ivrigt, skitballt, häftigt, våldsamt, hemskt

Hade vi inte kommit längre 1981? Eller är det bara läromedelsförfattaren som bearbetar sina tragiska barndomsminnen av en mamma som grät, en pappa som gick till Systemet och en brorsa som var våldsam och hemsk? (Själv var hon den intelligenta, flitiga och vackra storasystern, får man förmoda.)

Publicerad av Anna

Sfi-lärare bosatt i Bromma, Stockholm.

21 reaktioner till “En trevlig tjej – Könsroller i sfi-bok från 1981

  1. Imponerande att man kunde göra en bok redan 1981 som fortfarande kan hålla sig aktuell =)//Herr S

    Gilla

  2. Är ju alltid en massa gnäll från lärare som klagar på böcker som inte är aktuella längre, nu när du hittar någon som funkar fortfarande så skall det gnällas.Om inte annat så har det ju faktiskt hänt rätt så mycket dom sista 30 åren och det skall vi nog vara glada för.//Herr S

    Gilla

    1. Du har rätt i det. Jag ska inte gnälla utan det är bra att de direkt får reda på hur ”den svenske mannen” är och att det bara är att bege sig till Systemet om de vill integreras.

      Gilla

  3. men det var ju bra att storasyster var intelligentfaktiskt så hände det *efter* detta datum att amerikanska leksakstillverkaren mattel producerade en flickdocka som sa något i stil med ”jag tycker matte är svårt”

    Gilla

    1. Jo jag insåg också att de var fint av dem att en flicka fick vara intelligent. Annars kunde man ju ha tänkt sig slampig, finnig eller anorektisk också.

      Gilla

  4. Förr var mannen satt på plats. Han satt där och teg medan kvinnan levde ut sina intressen och passioner i huset. ;-):O)

    Gilla

  5. Är det resultatet av 60-talets emancipation? Så frigjorda blev vi, rätt in i femtiotalet.Fast just nu känns det jäkligt bra att vara storasyster…//Harpyan

    Gilla

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.