Jag vann currykriget!

Jag kände att jag ”behövde komma ut lite” så jag gick tvärs över gatan till den asiatiska restaurangen som ligger där. Den är trevlig och ombonad, såsom asiatiska restauranger ofta är. Jag beställde wokad biff i röd curry, och nämnde också att jag gillar när det är starkt. Den förra gången jag var där hade det inte varit starkt alls, trots att det stod starkvarning i menyn, och det hade jag också lite besviket men vänligt påpekat.

Kanske var det därför kocken denna gång var så fylld av hat och hämndbegär.

”Jaså, hon vill ha det starkt, säger hon. Då ska hon få det starkt!”

Jag vet inte hur många kilo av den röda curryn han blandade ner i min portion, men det var många och han var säkert väldigt skadeglad där han stod bakom väggen i köket och föreställde sig mina sensationer när jag tog den första tuggan.

Jag själv röjde inte med en min den inre eldsvådan som jag upplevde. När jag fick frågan av servitören om det smakade bra log jag och sa ”Jättebra!”.  Ha! Det hade han nog inte väntat sig, den onde lille mannen i köket. Och jag åt upp nästan allt, varför jag ändå känner att jag avgick med segern i det här currykriget.

Publicerad av Anna

Sfi-lärare bosatt i Bromma, Stockholm.

19 reaktioner till “Jag vann currykriget!

  1. Precis samma sak hände en gång på Sri Lanka. Jag och mitt resesällskap tyckte att curryn var för turistanpassad och sen fick vi se på grejer!

    Gilla

  2. Nästa gång så tar du med dig en egen burk som det står ”Extra strong Curry” på (fast med t.ex gurkmeja i). Sedan öser du massvis av detta över den redan starka curryrätten. Detta kommer att få den onde mannen i köket att känna sig både maktlös och förnedrad.

    Precis så som du vill ha det!

    Gilla

      1. Visst är det ett kul tips men gör inte bort dig med svengelskan som superzeke skriver med för då förstår kocken direkt att det är en bluff! Kör med korrekt uttryck i stället så går han kanske på det.

        Gilla

      1. Det hänger i så fall på vad om även det kinesiska ordet har dubbel betydelse. Det vi kallar ”stark” i samband med kryddor i svenskan kallas ”hot” i engelska och har då inte alls med temperaturen att göra. ”Hot and Spicy” betyder inte heller att maten skulle vara speciellt varm, däremot väldigt starkt kryddad. Bra exempel är koreansk ”Kimchi” som serveras kall men stark som fan och därför kallas just ”hot and spicy”. Följdaktigen är alltså inte ”Hot sauce” varken het eller ens varm vilket mindre begåvade journalister på Aftonbladet och Expressen trodde när de skrev om kvinnan som misshandlat sitt barn med Tabasco tidigare i år. Att säga ”Strong” om stark krydda är ungefär som det klassiska ”The flyplane took off in a big fart and disapeared like a prick in heaven!” 🙂 För övrigt är det rätt många som faktiskt tror att Curry är en krydda ungefär som Chili eller Cayenne, och inte ett övergripande namn på en indisk kryddblandning som kan varieras i oändlighet. När vi ändå är inne på ämnet, det absolut enda som hjälper när du ätit nåt som är åt helvete för stark (typ ögon och näsa rinner okontrollerat och du känner pulsen i tungan) är SALT! (Inget skämt här!!)

        Gilla

      2. Jo att det heter hot känner nog de flesta till, det står ju hot eller medium hot på Texmexkryddan till exempel. Men vi gör nog många som du säger felet att vi tror att det ÄVEN funkar med ”strong”.
        Ordet stark verkar ställa till det i många språk, min thailändska massör säger t ex ofta om någon muskel att den är ”vely stlong” och med det menar hon tyvärr inte att den är stark – tror jag….utan spänd och hård.
        Om curryblandingen visste i alla fall jag, men saltet var nytt. Ska testa nästa gång!
        Bra flygcitat f ö, ska skriva det till mina engelskspråkiga vänner, som jag inte vill vara vän med längre…

        Gilla

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.