Vådan med brandövningar

Vår skola, eller den arbetsplats där vi undervisar vuxna invandrare, det är ingen vanlig skola och ligger i en kontorsfastighet, bedriver föredömligt brandövningar en eller två gånger varje termin. Då larmet går gäller det att få ut alla elever utan dröjsmål via trapporna och sedan kontrollera att alla är ute vid en bestämd plats man informerat eleverna att gå till.

Problemet är att en del elever har gått ett antal terminer, och om de har full närvaro så har de hunnit vara med om en del brandövningar. De vet att när larmet går är det ”övning” och då ska man gå ut och ställa sig och frysa, om man inte har ytterkläderna med sig i klassrummet. Kanske var det därför, när larmet satte igång häromsistens och det INTE var övning som jag mötte en elev i helt motsatt riktning mot strömmen som på min fråga svarade:

”Jag ska gå på toaletten.”

Varpå jag naturligtvis svarade att det skulle hon inte alls. Vissa har helt enkelt övat för mycket. Eller för lite, beroende på hur man ser det. Det visade sig dock i detta fall inte vara någon brand utan en hantverkare som lyckats få igång larmet av misstag. (Hade det luktat rök hade eleven i fråga nog inte velat gå på toaletten, men det kan ju vara så att det brinner på på till exempel bottenvåningen och att röklukten inte skulle kännas upp till sjätte våningen innan branden hunnit utvecklas ordentligt. Så något toalettbesök var det inte fråga om, oavsett.)

P.S Var försiktiga med ljusen den tid som kommer nu! Och all annan tid också, förstås.

8 thoughts on “Vådan med brandövningar

 1. Så var det vid ett tillfälle på mitt jobb också, men då handlade det om en läkare som inte ville avbryta en undersökning han höll på med… Det är en av riskerna med att ropa vargen kommer

  …förresten köpte jag en pulversläckare och brandfilt idag… Till mitt hem som jag har här hemma.

  Gilla

 2. Du skulle kunna bidra genom att göra brandövningarna mer realistiska. Ett förslag är att du tänder eld på oljigt trassel i plåthinkar och ställer ut i botten alla trappuppgångar, så att endast evakueringsstegar på utsidan av huset kan användas. *Det* kallar jag brandövning.

  Gilla

 3. — Jag ska gå på toaletten.
  — Det skall du inte alls!

  Nu tror jag att du läst lite för mycket vänsterbloggar och blivit alltför påverkad.

  Det hör naturligtvis till varje enskild individs frihet att avgöra detta på egen hand. Att välja mellan den olycka som kan hända om man går på toaletten (brinna inne) eller den olycka som kan hända om man INTE går på toaletten är en riskbedömning som naturligtvis bäst avgörs på individnivå och av den person som det berör.

  Om man skall gå på toaletten eller inte kan och bör aldrig avgöras på kollektivnivå.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s