Jävla Jokkmokk!

Jag tror att man måste vara sfi-lärare som jag för att förstå hur mycket ondska det finns i det svenska språket, och att det finns så många ord som bestämt sig för att för att undergräva sfi-lärares auktoritet genom att utgöra undantag när det gäller stavning – och eleverna hittar dem alltid!

Jag tänker till exempel på när jag förklarar för eleverna att dubbel konsonant betyder att vokalen före uttalas ”kort”. Med bara lätt rodnande kinder när jag kom på vad jag sa hörde jag mig också själv nyligen säga inför klassen att i svenskan skriver vi inte kk (utan ck som i klocka när vi har ett k-ljud efter en en kort vokal.)

Och så måste de läsa om Jokkmokks marknad i en sfi-text!

Nu är Jokkmokk visserligen ett samiskt namn, men det ligger i Sverige och jag ger mig sjutton på att staden döpt sig till detta just av skälet som jag skriver ovan, för att jävlas med sfi-lärare. Jävla Jokkmokk!

För mig är Jokkmokk inget annat än ren ondska.

30 thoughts on “Jävla Jokkmokk!

 1. Så det finns extra regler med vokaler framför, jag har retat mej på en lärare i grundskolan som sa att det inte finns några svenska ord som stavas med kk (riktat till en tjej med finskt påbrå) varje gång jag ser ord som bankkort och elektronikkonstruktion.

  Gilla

 2. La la= nej, nej på arabiska. På somali heter nej ”maja”. Sa_ár (strecket är sväljljud) betyder hår på arabiska, det har en av mina patienter lärt mig.
  Jag kan lite utrikiska, jag med. Och jag har två k:n efter varandra i mitt efternamn. Ett finlandssvenskt namn. Ett efternamn som har varit finskt från början men försvenskats. Rätt kul det också, för mitt flicknamn är ett förmodligen svenskt efternamn som har förfinskats.

  Off topic. But who cares?

  Gilla

  • Blev tvungen att slå upp för att se vad det var! (Avfallshög från stenåldern typ. Men du har helt rätt i att ordet finns. Nu måste jag lära mina elever att de måste göra undantag för ordet kökkenmödding.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s