Att hoppa fallskärm – inte så lätt som du tror!

Att hoppa fallskärm verkar kanske härligt men är inte alls så lätt som det ser ut.

Fallskärmsinstruktörer berättar att i början är många hoppare så nervösa att de efter själva uthoppet ur planet glömmer vad som är upp och vad som är ner. De tar då miste och hoppar uppåt, ut mot rymden.

När de väl kommer på att de är på fel kurs kan det vara flera timmars resa hem igen. (Då kan det vara bra att ta fram den medhavda matsäcken som fallskärmshopparna alltid har i sin ryggsäck med tanke på sådana situationer. En smörgås och en kopp varm choklad brukar smaka bra då och lugnar nerverna.)

Men det finns även andra fällor. En del hoppare envisas med att skicka sms till sina nära och kära där det står ”Gissa var jag är?” och glömmer att dra fallskärmen när de närmar sig stratosfären.

När de sedan själva får ett sms från fallskärmsinstruktören där det står ”Dra skärmen jävla idiot!” blir en del så sura att de i stället för att dra skärmen skriver tillbaka ”Jag tänker inte ta order av dig. Idiot kan du vara själv. Du kan dra åt helvete!”

Men som tur är slutar de flesta hopp ändå lyckligt, och fallskärmshoppning är trots allt en ganska säker sport.

36 thoughts on “Att hoppa fallskärm – inte så lätt som du tror!

 1. en gammal kollega till mig missade landningen på nåt sätt, nåt fel jävla sätt, och bröt lårbenet.två dagar senare åkte han tillbaka till kraschstället, hoppade ner i gropen han gjort med sin kropp o plockade upp en flisa av lårbenet, som han använde som smycke.vilken hero.

  Gilla

 2. Den som inte satt instruktören på plats från början får skylla sig själv. Vikten av att visa vem som bestämmer blir allt tyngre!Tack för ditt fina exempel, det ska jag använda vid nästa ”skapa din egen framgång” -kurs! Om nu någon frågar efter den… sic!

  Gilla

 3. Härliga fantasier! Fast verkligheten ser ju lite annorlunda ut, speciellt för nybörjare. Men det är verkligen härligt och jag minns känslan än fast det är drygt 25 år sedan jag hoppade senast.

  Gilla

 4. Hej! Jag är ny här och måste säga att din blogg om fällskärmshoppning var mycket läsvärd. Jag är själv en utbildad fallskärmsjägare och har bara i år lyckats panga inte färre än fyra hoppare måste jag säga, faktiskt. Jag känner mig mycket nöjd med det måste jag säga. Jag måste säga att du är rolig, för att du skriver på ett sätt som får min hjärna att skicka trevliga signaler ut i min kropp och det mår den bra av. Jag tittade lite grann på din profilbild, måste jag säga, och fann att du ser bättre ut än jag gör. Choklad och smörgås är gott. Imorgon ska jag träffa min vän Börje Badstrand, han är inte bara min vän måsta jag säga, han är en utbildad fjälljägare också och han dricker mycket thea. Nu måste jag säga: Hejdå!

  Gilla

 5. Caliber: Tack! Jessica: Låg lårbenet alltså kvar i gropen? Kenta jag måste säga att jag blev glad för din kommentar. Jag måste också säga att man gärna vill veta exakt hur det gick till när du pangade hopparna. Får man jaga fallskärmar under hela året?

  Gilla

 6. Det är ett ännu olöst mysterium som de kommer att sända en dokumentär om i Tv4 Fakta.Sen kommer Mythbusters göra om samma sak och se vad som händer. Det här är ju ingen myt, dock, så det är rätt onödigt att göra en hel episod om det. Jag har försökt förhala inspelningarna, men inte lyckats.

  Gilla

 7. Ska TV4 Fakta att göra en dokumentär om Cocoons bröst?Vad är Mythbustier?I vilket fall gör du rätt i att förhala inspelningarna, Jessica.

  Gilla

 8. Anna. Jag syftade på din fråga på inlägg #10 här ovanför.Cocoons bröst vet jag inte om Tv4 är speciellt intresserade av. Tones gick ju inte hem direkt.

  Gilla

 9. Jag minns inte heller vad jag skrev, men det måste ha varit något riktigt uschligt för nu är jag också borta.För övrigt tycker jag inte att man ska generallisera ang hundar och svin. Jag har känt många små nassar i mina dar, och dom har inte alla burit sig åt som hundar.

  Gilla

 10. För övrigt tror jag inte att det har någon större betydelse vad du har på dig. Du e nog ganska söt ändå.(Snälla Anna, ta inte bort den här kommentaren)

  Gilla

 11. För övrigt tänker jag gå ut i solen nu, som vi har här på VÄSTkusten. Jag sätter mig nog vid datorn vid tiotiden igen. Det talade jag inte om av någon särskild anledning.

  Gilla

 12. Jag måste säga tack som f-n Anna, för att du gick mig tillmötes och dumpade mitt/mina läskiga inlägg. Du är en varm och förstående medmänniska med ett hjärta av renaste guld. 🙂

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s