Ordbajs och propaganda på Genusnytt

Som jag skrev i detta inlägg kallar sig Genusnytt för en en blogg som företräder ”jämställdismen”, i motsats till feminismen som blogginnehavaren Pär Ström menar är en ”fackförening för kvinnor”. Det sista påståendet motsätter jag mig inte, men ingen ska heller tro att Genusnytt, som bloggen påstår, representerar ”sann jämlikhet”. Efter att nu ha läst ett antal inlägg (och kommentarer) på denna blogg så kan jag bara konstatera att det gör den inte – vilket väl i och för sig inte var så förvånande. Det är en ”maskulistisk” blogg och inget annat. En fackförening för män, om man så vill.

Observera väl att en sådan har sitt berättigande också kan man tycka, då det som sagt finns gott om feminstiska bloggar. Dock har jag lagt märke till att de sistnämnda får betydligt fler kommentarer från män som skriver sådant som att bloggaren ifråga borde ”gruppvåldtas tills hon inte kan gå” eller rena dödshot – något som Pär Ström slipper såvitt jag har sett, såvida han inte raderar kommentarer.  Jag har dock mycket långt ifrån läst alla hans kommentarer.

Som sagt, Genusnytt är en maskulistisk blogg och Pär Ström väljer friskt bland forskningsresultat och utsagor för att bevisa eller berättiga sina påståenden och väljer således bort sådant som motsäger hans syfte, precis som vilken god extremfeministblogg som helst, misstänker jag. Den står för en sida av saken helt enkelt, männens sida, och det är väl gott så. (Även om jag hade känt mer respekt om den inte varit fullt så ensidig och onyanserad. Och kommentarsfältet inte så fullt av kvinnohatare). Men att säga att den står för verklig jämlikhet som vilar på ”sanningens grund” (för jag antar att Ström vill beskriva sin blogg likadant som sin bok om feminism) är inget annat än ordbajs och propaganda!

15 tankar på “Ordbajs och propaganda på Genusnytt

 1. ”…män som skriver sådant som att bloggaren ifråga borde ”gruppvåldtas tills hon inte kan gå” eller rena dödshot – något som Pär Ström slipper såvitt jag har sett…”

  Slipper och slipper…. Kolla LottaOnlines kommentarer t ex. Hon tyckte att sådana som Pär borde utrotas. Kanske hon har förläst sig på SCUM? Det finns många andra lika ”trevliga” kommentarer både på Pärs blogg och även Aktivarums. Det är svårt att jämföra förolämpningar men att Pär (eller andra jämställdister) skulle klara sig undan sådana är helt enkelt inte sant.

  Gilla

  • Det var tråkigt och är aldrig försvarbart. Jag har inte sett dem själv men jag vet att LottaOnline har varit ute i blåsväder förut även om jag inte vet vad det handlade om då. Det jag ser däremot är ett väldigt aggressivt tonläge bland männen där mot dem som inte håller med Pär i hans analyser. Även om inte inläggen är ”kvinnohatande” så ger bloggen inkl kommentarer definitivt ett kvinnohatarintryck.

   Gilla

 2. Hej Anna,
  Tänkte bara flika in o belysa att det även står att han belyser den OBELYSTA halvan av jämställdhets debatten. Då feminister och media redan belyser den Belysta, Så är det ju ganska logiskt att han enbart tar upp diskrimineringen av män i dagens sverige och även världen, själv har jag lite svårt o förstå resonemanget hos er (låt oss för enkelheten kalla det) ”Anti genusnytt personer” =/ , är att vissa tycker jämställhet bara handlar om kvinnor och det är helt ok att belysa den frågan och jämställdheten är helt i sin ordning, medans när man framhäver den manliga diskrimineringen kallas det maskulinism eller att det är kvinnohat det handlar om igentligen, Lite motsägelsefullt Tycker du inte? isåfall skulle vi kunna skippa ordet jämställt o kalla det mans&kvinnohat, Och jag håller med om att det finns bittra kommentarer i bloggen men det är ju inte endemiskt för genusnytt, sen är ju forskningen han hänvisar till inte helt tagna ur luften(oturligt för er som anser att det är bs) jag har dödat många debatter genom att visa på forsknings resultat belyst av pär ström enbart pga att de inte kan motsätta sig forskningen ifråga eller ogiltigförklara den könsneutrala och Objektiva resultaten, med deras motsats, och det resulterar ofta i peronangrepp eller ”fula knep” som misstänklig görande etc, har även hört flertalet, ”manliga feminister” (hur det nu är möjligt Tänk om en kvinna kallar sig för mansgris, eller Manligt Chauvanist,) att det de fakto finns objektiv forskning som visar på motsatsen, men har aldrig blivit hänvisad till några. Så vart ligger bevisbördan?

  Gilla

  • Nu håller jag (naturligtvis) inte med! Jag tycker att jag gett beröm för en del texter han skrivit (se det inlägg jag hänvisar till i inlägget ovan) och jag skriver också ovan att det är helt i sin ordning att männen också får en försvarsadvokat. Men som jag skrev ogillar jag att han påstår att han i motsats till feministerna skulle skriva ”sanningen” – detta är smörja och Pärs egen mycket subjektiva uppfattning! (Och hans disciplars…) Han ger i sin blogg sin egen och vissa mäns syn på saker och därför kallar jag honom maskulinist. De kvinnor han kritiserar ger (vissa) kvinnors syn på saker och kallas då feminister. Irriterande att han påstår sig vara mer neutral än vad alla feminister är (givetvis är han det mer än en del vettvillingar bland feministerna är men inte alla!).
   Att jämställdhet inte bara handlar om kvinnor har framkommit att jag tycker, inte minst genom tidigare blogginlägg av mig. Jag kallar mig inte heller feminist utan anser naturligtvis att jag är lika jämställdistisk som Pär – dock kanske inte helt enligt hans definition!
   När det gäller forskningen så är det han hänvisar till som du skriver inte taget ur luften nej, men han tar inte med forskning som eventuellt motsäger de forskningsresultat han för fram! Jag kan dock inte uttrycka min kritik bättre än denna slakt på hans bok ”Sex feministiska myter”: http://www2.ne.su.se/ed/pdf/39-7-abammpmp.pdf

   Som sagt har jag engagerat mig i saken för att jag läste några texter av honom med nöje för en tid sedan – men ju mer jag läste desto mer framstod han precis som dem han kritiserar, dvs feministerna, fast tvärtom så att säga. Och tillsammans med kommentarsfältet (och ursäkta mig, där är det banne mig fråga om kvinnohat!) så fick jag när jag läste hans blogg en allt obehagligare smak i munnen och det kändes väldigt kallt och otrevligt att vistas där.

   Gilla

 3. Tack, Anna för länken till genomgången av boken. Det var intressant läsning, särskilt vad gäller punkten om våld. Vi har i vårt land kommit relativt långt i vår strävan efter jämställdhet, men än finns mycket att göra och man kan ju bara önska att vi på vägen slapp den hätskhet som kommer till uttryck på bland annat bloggar av den typ som du nu tar upp.

  Gilla

  • Tack själv, tycker också att det är en bra och välskriven genomgång. Ja det är tråkigt att när vi nu kommit rätt långt så anser en del män att vi har ett kvinnovälde.

   Gilla

   • Som sagt, Tack för infon om 6 myterna, sedan gjorde jag misstaget att skriva er, Ja givetvis ger han sin syn på saker o ting, och jag kan tycka att vissa saker han skriver är lite väl o ta i, men om man tar på sig bs-googles så finns det många bra infallsvinklar och poänger med det han skriver, jag menar ALL info måste ses/läsas krotiskt

    Gilla

  • Jag förstår att du anspelar på min rubrik men om du läser den med underrubrik så förstår du att denna är väldigt skämtsamt menad. Jag är väl annars rätt normaltrevlig tror jag.
   Hurså? Är man inte trevlig om man kritiserar Pär Ström?

   Gilla

 4. Pingback: Den nya Vetenskapen för Mansfrågor Del 1 – Kritik från Feministiska Mansforskare « Aktivarum

 5. Du är en typisk kvinna som är rädd för jämställdhet och rädd för att du ska ta.samma ansvar som män. Du vill att andra håller upp dörren för dig var du än går.könsaphartheid känns bra för.dem som inte vill kämpa själv på samma villkor som andra.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.