Mina naiva oskuldsfulla elever

Jag har för närvarande en grupp invandrare som är relativt nyanlända till Sverige, dvs de har kommit någon gång under 2012. På sedvanligt sfi-maner börjar jag ofta lektionen med att fråga ”Hur är vädret i dag?”.

Och vad tror ni de svarar?

”I dag mycket kallt!” säger de. I synnerhet om de kommer från Thailand eller Eritrea eller Irak eller.. något annat av de länder som eleverna brukar komma ifrån.

Eftersom vi haft fem till sju plusgrader i Stockholm den senaste veckan så kan jag inte annat än skratta åt deras totala okunskap och naivitet.

”Ni tycker att det här är mycket kallt?” frågar jag. ”Vänta ni bara, så ska ni få se på mycket kallt” säger jag och grinar elakt mot dem. ”Kom tillbaka i mitten av januari och säg om ni fortfarande tycker att vädret nu är ‘mycket kallt’ då!”

Jaja, de förstår inte bättre. Bara en kvinna från Eritrea, som hamnade i Gällivare direkt när hon kom till Sverige förra vintern, har vett att hålla tyst och inte klaga på kylan.

Men de andra lär väl sig, vad det lider! Tyvärr lär de sig eventuellt redan i morgon, efter vad jag har läst.

17 thoughts on “Mina naiva oskuldsfulla elever

  • Haha, visst är det så (även om jag inte ser det som sydamerikanskt utan mera typiskt för väldigt många invandrare från lite sydligare breddgrader.) Tror att de vet att det är ett ”säkert kort” för i alla fall jag är som svensk väldigt benägen att hålla med för det mesta, förutom just den här veckan då jag inte tycker att sju plusgrader är ”mycket kallt” i slutet av november!

   Gilla

 1. Återger fritt efter mitt minne en teckning från Svenska Mad cirka 1978:

  Kvinnan till spanjoren som är på Sverige-besök:

  ”Tycker du inte den svenska sommaren är härlig, Pablo?”

  Spanjoren:

  ”Vara detta sommar? Fi satan! Hur då vinter vara?”

  Gilla

 2. De har ju rätt med ”mycket kallt” i ruggvädret som har rått. När snön och den riktiga vintern kommer (hurra!) så kan man klä sig mot kylan och slipper den där objudna fuktiga råkylan som nästlar sig in under kläderna och får en att tro att man gick ut naken.

  Gilla

 3. I Januari eller mars eller så kan du istället fråga ”Hur funkar datorerna idag?”. Får hon som hon vill får ni klara er utan plan4spöke.
  Sen kan du svara ”Tycker ni att det inte fungerar nu så vänta 3-4 månader när ingenting funkar”. Sen flabbar du rått och hjärtligt.

  Gilla

 4. Brrr. Och vilken skillnad det är på kyla och kyla. Jag tar -20° i stillastående väder i Värmland än +3° i ett råkallt Skåne. Det ena går att klä bort, det andra smyger sig in genom allt.

  Gilla

  • Så är det verkligen. Och jag har aldrig frusit så mycket som jag gjorde under vintern i Perpignan, vid franska medelhavskusten. Det blåste och blåste och blåste, och luften var fuktig och kall.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s