Ibland är det helt rätt att dela upp efter kön – eller?

Är inte ”Gympaläraren” på SVT ett ganska fantastiskt program? Jag har just avnjutit avsnitt 5, vilket rekommenderas varmt. För mig är det det bästa avsnittet så här långt.

Jag själv har inga barn så jag blev väldigt förvånad över att gympan inte är uppdelad mellan tjejer och killar längre – eller minns jag fel från min skoltid? Men helt självklart är att en osäker tjej som inte är intresserad av bollsport blir ännu osäkrare och som handlingsförlamad om hon måste spela med killar som tränar fotboll och basket varenda rast och efter skoltid och som dessutom är i en ålder där det gäller att hävda sig själva till varje pris. Och som dessutom för det mesta är starkare.
Jag ser också att bollen är i fokus kanske onödigt mycket i  gympan även nu. Vilket gör att många tjejer och en del killar alltid känner sig osäkra eftersom de inte är intresserade av bollsport. Vad skulle hända om dans var i fokus och bollträning var något som “togs in ibland” som dansen gjorde i slutet av detta program? Vi skulle se ett ökat deltagande från tjejerna och en ökad osäkerhet bland killarna. Bra eller dåligt? Förändrat i vilket fall. Missa inte Kalles slutkläm i programmet.

När det gäller dusch efter gympan ser jag att inget förändrats sedan min tid. I programmet framgår fullkomligt logiska anledningar till att hoppa över duschandet. Här verkar det vara känsligare för killarna än för tjejerna. I min klass var vi tjejer nog ganska lika utvecklade och upplevde det (tror jag) inte så jobbigt att vara nakna inför varandra, men i högstadiet var utseendehetsen fundamental och förutom att duscharna var äckliga och rostiga tog det tid att ”återställa utseendet” efteråt med smink och hårspray, och en 40-minuterslektion i gympa var helt enkelt inte värd denna möda.

Publicerad av Anna

Sfi-lärare bosatt i Bromma, Stockholm.

9 reaktioner till “Ibland är det helt rätt att dela upp efter kön – eller?

  1. Klok som vanligt. Jag uppfattar att det finns normer kring sport och idrott i vårt samhälle. Barnen SKA vara tävlingsinriktade för att få bra betyg i idrott exempelvis (så var det i alla fall när min son var liten).

    Gilla

    1. Ja och ännu mer verkar det vara så i USA.. Jag tror att de flesta tycker att det är kul att tävla i någon mån, men bara så länge man känner att man har någon som helst chans att vinna eller göra bra ifrån sig. Vet man att man inte klarar det blir tävlingsmomentet förstås en plåga.

      Gilla

  2. Gympan var min skoltids fasa. jag gjorde allt för att slippa. Jag var helt enkelt usel och fick mycket hån och utskällningar. Slog mig fördärvad ibland, bröt fingrar och hade mig.
    Först i gymnasiet blev det bättre. jag fick träna utifrån mina förutsättningar.

    I låg- och mellanstadiet hade vi gympa med killarna. I högstadiet bara tjejer och där började diskussionerna om att hinna duscha och sminka om på en kvart. 15 styck. Kollisionen med nästa klass som skulle in.
    På gymnasiet hade vi gympa med en annan klass tjejer. Ibland med pojkar också. Lika stressade.

    Gilla

    1. Exakt, i högstadiet handlade det om att hinna duscha och sminka om sig in för oss tjejer. Liksom jag antar att snoppmätning spelade in när det gällde killars icke-duschande. Konstigt och deprimerande att inget hänt sedan de dryga 30 år sedan jag gick i högstadiet.

      Gilla

  3. Du har rätt i det du skriver, fast det är värre än så. Det mesta sker på pojkars villkor, tyvärr. Flickor används fortfarande som ljuddämpare mellan gapiga grabbar.

    Jag orkar faktiskt inte se skolprogram, speciellt inte där de tar in ”experter” utifrån, som snabbt ska lösa problemen.

    Gillad av 1 person

    1. Jag kan iofs hålla med dig om skolprogram och hade själv den inställningen när jag såg första programmet. Trots detta – se detta program! Många intressanta saker finns att inspireras av när det gäller flera olika saker.

      Ang det första du skrev: många tycker att det tjatas genus in absurdum men här är ett väldigt tydligt exempel på när mannen, i den här fallet killen, faktiskt är norm och där tjejerna har att anpassa sig efter detta och därmed blir ännu osäkrare än tonåringar i den åldern redan är.

      Gilla

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.