Ministern kommer!

Nästa vecka ska integrationsminister Erik Ullenhag besöka sfi-skolan där jag jobbar. Kanske vill ni veta hur vi förbereder oss?

För det första har det inte blivit mycket undervisning de senaste veckorna utan eleverna har satts till att städa – både väggar, golv och tak. Hissar och toaletter ska dessutom dekoreras med blommor och band tidigt på morgonen dagen då ministern kommer.

De har också fått riva ut det de har skrivit i sina skrivböcker, vilket ju tyvärr ofta inte är särskilt korrekt och kan se både snett och vint ut om de inte är vana vid det latinska alfabetet. I stället har jag masskopierat upp följande brev som jag snott från Riksarkivet.se och som de fått klistra in i sina skrivböcker:

hesselblad1brev-big

De är strängt förbjudna att öppna munnen och försöka säga något, utom de fraser vi tränat dem i: ”Tack vare eminent undervisning av våra strålande pedagoger så kunde jag tala och skriva svenska felfritt redan fjärde dagen i skolan.” ”Vi känner en lycka som är för stor för att kunna beskrivas över att vi får ta del av allt detta underbara dagligen.”

Annars vet vi ju hur det kunnat bli. De hade kanske frågat: ”De säger du är inte grationsminister. Men vad du är?”

Att både elever och personal ler och är glada vid ett sådant här tillfälle är nog självklart för alla. Eleverna har dessutom redan nu fått lämna sina mobiltelefoner i skolans förvar så att inget pinsamt inträffar under lektionstid. Vi har också förberett en sång. Texten lyder:

Vårt älskade SFI

Dig vill vi ära i eufori

Vi skall lova dig var dag

Till vårt sista andetag

 

(Refr:)

Euforia

Varje morgon går vi upp upp upp!

 

Här är ingen norsk eller serb

För alla älskar vi svenska verb

Vi enas i vår eufori

Över vårt älskade SFI

 

Euforia

Varje morgon går vi upp upp upp!

Till sist går männen fram och ger ministern en blomma, för att visa att vi inte ägnar åt oss att konservera gamla unkna könsroller hos eleverna.

Vi har också gett i uppgift till några att måla över klottret i hissen där det står: Bajsborste. Du är ful.

Så har vi tänkt oss dagen. I alla fall har jag tänkt mig den så.

17 thoughts on “Ministern kommer!

 1. Mm… nordkorea kommer att göra studiebesök inom kort har jag förstått.

  Men bortsett från det är ju brevet helt fantastiskt. Har jag rätt om jag påstår att det är en eller annan birgitinnernunna som skrivit det i samband med att orden etablerades i Vadstena?

  Gilla

  • Nja, men Kim Jong Un och jag mailväxlar och är vänner på Fb. Har fått många bra tips av honom!

   Det är rätt att det är en birgittinernunna. Om du klickar på länken Riksarkivet ovan så kommer du direkt till historien om detta.

   Gilla

 2. Låter som om ni har tänkt på alla detaljer inför besöket. Till och med städat och fejat.
  Antar att ni skrapat tuggummi under bänkarna också. Enda risken med ert städade beteende skulle kunna vara att det blir så trevligt att ministern vill komma tillbaka fler gånger.
  Kram =)

  Gilla

  • Var snäll och påminn mig inte om att det kan finnas tuggummi under bänkarna – jag har tuggummifobi! Helt allvarligt alltså. Jag måste ibland byta plats på pendeltåget om det luktar tugggummi i min närhet.

   Ja men det är väl fint om ministern vill komma tillbaka! Kanske vill han till och med skriva in sig på en kurs, och det vore ju en fjäder i hatten för vår skola!
   Kram

   Gilla

 3. Du vet väl att namnet Erik Ullenhag också används som anagram, det vill säga med namnets bokstäver omkastade? Om kvällarna kör han drag show på en nattklubb i Rotebro, som ”Kluriga Helen”.

  Gilla

 4. Jaha. Då är det bekräftat: de usla resultaten på SFI beror på att eleverna inte får sina timmar i svenska utan använd som gratis arbetskraft: städare, dekoratörer, målare, destruktörer, skådespelare och sångare. Inte konstigt att det inte går upp upp upp utan bara ner ner ner vad gäller kunskaperna i svenska. Jag hade dessutom också velat veta vad den där ministern är för något eftersom han inte är grationsminister.

  Gilla

  • Vilka usla resultat?! Vi har faktiskt inte alls usla resultat på vårat SFI. Minsann. Jag kan däremot inte svära på att det beror på städningen men tror nog att den spelar en viktig roll. Man lär sig bäst om man utför rörelser samtidigt enligt en del pedagogik, och om man ändå ska utföra rörelser kan man väl lika gärna städa? Bara man gör det med ett leende på läpparna.

   Gilla

   • Nej, det är klart, river ni ur sidorna ur elevernas häften så är det säkert lärarna som svarar på provfrågorna också. Genialiskt!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s