Tips till alla sfi-lärare: Så förklarar du ord som har med jobb och arbetsliv att göra!

Kopiera gärna och använd i din undervisning!

En människa kan ha ett arbete. Vanligen är hon på arbetet mellan kl. åtta och halv fem. Sedan förklarar hon sig arbetslös och går hem och utför i stället ideellt arbete i hemmet.  En del har som yrke att vara skådespelare, man säger då att de har en yrkesroll. Medan andra undervisar barn i skolan – de tillhör arbetarklassen.

En del har inget arbete alls men tillbringar lika mycket tid på Sergels torg med att köpa och sälja knark som andra tillbringar på sina arbetsplatser. Man brukar kalla dessa arbetsnarkomaner. Eller så är de motståndare till arbete – de motarbetar. Som tur är finns det många som är för arbete. De utför förarbetet – motarbetarna utför inget egentligt arbete men åtar sig ofta visst underhåll från A-kassan. Efterarbetet är det ingen som vill göra såvida man inte översätter ordet till engelska. Det kallas då after work.

Ibland gör man bort sig på arbetet och chefen säger att man inte är välkommen längre. Man har då råkat ut för arbetsvägran. Om chefen fortsätter att vägra en arbete kommer man till slut att börja lida av arbetsbrist, även om det ofta är lönebristen som ger de första allvarliga symtomen. Då gäller det att snabbt hitta ett nytt arbete.

Det här är problem som man kan stöta på när man från att ha varit arbetsstöd kastar sig ut i arbetslivet igen. Men trots allt är det många företag som söker pigga och levande anställda och framtiden ser ljus ut för dessa. De kan förvänta sig lön för sitt arbete och åtnjuta trevliga medarbetarsamtal med sina kollegor under fikapauserna. Efter att man pausat fikat under dessa samtal återtas fikat ofta när arbetet sätter i gång igen för kollegorna efter pausen. Ofta under minst lika trevliga former som de man hade under fikapausen, och många glada skratt kan höras från dem som inte sköter sitt jobb utan fikar bort dagen i stället. Det kallas arbetsglädje.

Alla kan känna arbetsglädje på jobbet men alla kan inte göra raketkarriär. Det är det bara astronauter som kan göra.

Publicerad av Anna

Sfi-lärare bosatt i Bromma, Stockholm.

En tanke på “Tips till alla sfi-lärare: Så förklarar du ord som har med jobb och arbetsliv att göra!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.